Etiket Arşivleri: Lucy

Kadınların Başrolde Olduğu 20 Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu filmleri onlarca yıldır hem geleceğe dair hayal gücümüzü hem de türe dair ilgi ve anlayışımızı geliştirmekte harika işler çıkarıyor. The Day the Earth Stood Still ve 2001: A Space Odyssey gibi büyük klasikler, inanılmaz sahneleri ve dönemlerine göre devrim niteliğindeki görsel efektleriyle hâlâ merakımızı cezbetmeyi başarıyor. Sinema endüstrisindeki teknolojik gelişmelerden bolca faydalanılarak ortaya çıkarılan Avatar ve Interstellar gibi modern …

Devamını gör »

Amazon Prime Türkiye’de İzleyebileceğiniz 10 Bilimkurgu Filmi

amazon prime turkiye bilimkurgu filmleri

Online izleme platformu Amazon Prime, oldukça cüzi bir aylık ücret karşılığında nihayet ülkemize de giriş yaptı. Bu sayede başından kalkamadığımız, ama doğru düzgün film bulmakta da zorlanmaya başladığımız Netflix’e hem rakip oldu, hem de bize güzel bir alternatif sundu. Madem artık taptaze bir online film izleme platformumuz var, bünyesinde barındırdığı birbirinden eğlenceli 10 bilimkurgu filmini derlemenin tam zamanı. İşte sizin …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden 10 Psikoaktif Madde

Bazı karıncaların salgıladığı zehir az da olsa halüsinatif etkiler taşır, yunuslar bazen kirpi balıklarını kendi aralarında gezdirerek “kafa bulurlar”, dağ keçileri bazen psikoaktif etki taşıyan dikenli bir bitkiyi ağızlarını kan içinde bırakmak pahasına çiğnerler. Nitekim insanlar da bilinçlerinin sıradan akışını değiştirecek pek çok madde ile haşır neşirdir. Tabii bu maddeler tasvip edilir şeyler değildir. Bunları birilerine özendirmek de suç teşkil …

Devamını gör »

Zamanda Yolculuğun Sineması

Zamanda yolculuk, bilimkurgunun en popüler konularından. Bunun nedeni heyecan verici, tartışması zevkli ve üzerinde fazlasıyla kafa yorulacak kadar zengin bir konu oluşu. Popüler bilim belgesellerini biraz takip ettiyseniz (ya da popüler bilim kitaplarını biraz okuduysanız) zaman makinesi, büyükbaba paradoksu, solucan deliği, kara delikler, sicim teorisi gibi kavramları mutlaka duymuşsunuzdur. Bu yazımızda saydığımız konulardan, Einstein’dan, ışık hızından, genel görelilik kuramından ya …

Devamını gör »

Edebiyat ve Sinemada Şehir Efsaneleri

Şehir efsanesi nesilden nesile, kulaktan kulağa aktarılmış, doğruluğu olmayan ya da bir kısmı doğru bile olsa geri kalan kısmı abartılmış, uydurulmuş ya da değiştirilmiş olaylardır. Ormanda kaybolan bir adam, açlıktan susuzluktan, yorgunluktan hayaller görür ve bulunduğunda uzaylılar tarafından kaçırıldığını iddia eder. Bu olay zamanla yayılır, yayılırken orasına burasına bir şeyler eklenir ve sonunda göz alıcı ışıklar içindeki bir uzay gemisi …

Devamını gör »

Beynimizin %10’unu mu Kullanıyoruz?

Bildiğiniz gibi insanlar arasında çok yaygın bir inanç vardır: “İnsanlar beyinlerinin %3’ünü (%5’ini, %10’unu, vs.) kullanıyormuş. Einstein bile %5’ini kullanıyormuş. Kimi insanlar ömürleri boyunca çalışıp %4’e ancak çıkarabiliyorlarmış. Demek ki %100’ünü kullansak kim bilir neler yapacağız!” Bu iddia, bilimsel olarak ciddi bir hata ve saçmalıktır. Ne yazık ki, sadece Türkiye insanının değil, genel olarak bilimden uzak yaşayan insanların bu tip …

Devamını gör »

Scarlett Johansson ve Bilimkurgu

Danimarka asıllı Amerikalı oyuncu Scarlett Johansson, henüz on yaşındayken kameranın karşısına geçer ve Rob Reiner’ın yönettiği, macera-komedi-drama karışımı North (1994) adlı filmde Laura Nelson olarak seyircilerin karşısına çıkar. Dört yıl sonra, The Horse Whisperer (Atlara Fısıldayan Adam / 1998) filmindeki rolü ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran güzel oyuncu, parlak bir kariyere sahip olacağının sinyallerini vermeye başlar. 2003’te yer aldığı Girl with a …

Devamını gör »

Limitless: Zihnin Limitleri Kalkınca

Pisagor’dan Sir Isaac Newton’a, Alan Turing’den Einstein’a… Çağlar boyunca insanoğlunun inanılmaz şeyler yapmasına vesile olan beyin; çözülmesi gereken sırları ve karanlık alanları ile özellikle son zamanlarda keşfedilmeyi bekleyen bir kıta gibi. Sisler ardındaki bu gizemli kıta, hiperaktif bir çocuğun merakına sahip binlerce bilim insanını kendisini keşfetmeye çağırıyor. Belki de bu yüzden beyin ve beynin işleyişi ile ilgili popüler bilim kitaplarının …

Devamını gör »

Kendi Kuyruğunu Yiyen Yılan: Predestination ve All You Zombies

Predestination

Ethan Hawke ve Sarah Snook’un başrolünde olduğu, Spierig kardeşlerin bilimkurgu filmi Predestination, üzerine düşünülmesi gereken bir yapım. Film, efsane bilimkurgu yazarı Robert A. Heinlein’ın 1958’de yazdığı All You Zombies eserinden perdeye aktarılmış. Zaman yolculuğu ile kısır döngüyü harmanlayan eser, tam bir kendini yiyen yılan hikayesi; zira kahramanımız zaman yolculuğu yaparak kendiyle sevişen ve kendini doğuran bir hermafrodit! Özetle: 1945 yılında yetimhaneye bir kız çocuk …

Devamını gör »

Geçmişe Işık Tutan Bir Coğrafya: Afar Çöküntüsü

Etiyopya’daki Afar Çöküntüsü ya da Afar Üçgeni, Atakama Çölü ve Antartika ile birlikte dünyanın en kurak ve en haşin yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere, çevresi fay hatları ve yanardağlarla çevrili bir düzlüktür; bir krater gölü olan Asal Gölü’nün de içinde bulunduğu bazı alanlar deniz seviyesinin 155 metre altındadır. Sonuncusu 30.000 yıl önce olmak üzere, Kızıldeniz taşınca bu çöküntüye dolmuştur; tuzlu su …

Devamını gör »