Etiket Arşivleri: Kurgu

yapay zeka iyimser bilimkurgu

İyimser Bilimkurgu ve Aydınlık Bir Gelecek

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan Future of Life Institute (Yaşamın Geleceği Enstitüsü), son on yıldır nükleer silahlar, iklim değişikliği, yapay zekâ ve diğer gelişen tehditler üzerine insan refahını savunmak için kampanyalar yürütüyor. Teknolojik gelişmeleri medyada sıkça karşılaştığımız distopik vizyonlardan uzaklaştırmaya çalışan grup, tartışmalar yapay zekâya geldiğinde inatçı bir düşmanla karşılaşmak zorunda kalıyor. Terminatör ile… “Yapay zekâ riskinden bahsetmeye ilk başladığımızda, bu …

Devamını gör »

Bilimkurguda İyimserlik

“Merhaba, geleceğe hoş geldiniz. San Dimas, Kaliforniya, 2688. Size söylüyorum, burası harika! Hava temiz, su temiz, hatta toprak bile… temiz! Sonunda herkes mini-golfü bırakıp bovlinge başladı. Ve iletişim kurduğumuz diğer gezegenlerden daha fazla harika su kaydırağımız var. Size söylüyorum, burası harika!” – -Rufus, Bill & Ted’s Excellent Adventure Geleceğin kıyamet senaryoları veya korkunç distopyalarla dolu olmadığı, bunun yerine bütün problemlerimizin …

Devamını gör »
bilimkurgu iklim gezegen cevre

Yüzyıllık Bir Geçmiş: Bilimkurgu, Çevresel Etmenler ve İklim Değişikliği

Yirminci yüzyılın bilimsel ve evrimsel zaman ölçeklerini benimseyen bilimkurgu, gezegeni bizden önce var olmuş ve muhtemelen bizden sonra da var olacak bir şey olarak düşünmeye çoktan başladı. İklim değişikliği fikri ortaya çıkmadan önce bile bilimkurgu, türümüzün yok oluşuna sebep olabilecek dünyevi felaketlerin vizyonlarını hayallerden kelimelere aktararak bizlere sunuyordu. Dünyanın bir bilimkurgu filmine dönüştüğünü artık söylememize bile gerek yok. Zaten hâlihazırda …

Devamını gör »
gezegen astronot 2

Keşfedilen Yeni Gezegenler Bilimkurguyu da Dönüştürüyor

St. Andrews Üniversitesi’nden araştırmacıların yeni bir çalışmasına göre, 1995’te Güneş benzeri bir yıldızın etrafında dönen ilk gerçek ötegezegen keşfedildiğinden beri bilimkurguda ötegezegenlerin tasvir edilme şekilleri de değişti. Diğer yıldızların etrafında da gezegenlerin döndüğü kanıtlanmadan önce, Star Trek‘in Cesur Yürekleri‘ni, Star Wars‘un isyancılarını takip ederek veya Asimov, Le Guin ve Frank Herbert gibi yazarların romanlarını okuyarak keşfe çıkıyorduk. Bu hikâyeler, büyük …

Devamını gör »
arrival

Bilimkurguda Uzaylılarla İletişimin Örnekleri

Bilimkurgu geniş kitlelerce sevilen bir tür hâline geldiğinden beri en çok kullanılan konseptlerden biri uzaylılar olmuştur. Uzaylıların Dünya’yı ziyaret etmesi veya insanların bir uzaylı medeniyetiyle karşılaşması her zaman gerek okuyucu gerek izleyici için doyurucu bir hikâye anlatımı ortaya çıkarmıştır. Uzaylı konseptinin kullanıldığı eserlerin bir kısmı uzaylıları kötü ve işgalci varlıklar olarak göstermiş ve genelde insanların kendilerine karşı verdiği savaşı anlatmıştır. …

Devamını gör »
insan haklari ve bilimkurgu

İnsan Haklarının (Bilim) Kurgusu

Bilimkurgu daha geniş topluluklara nasıl hitap edebilir ve insan hakları düşüncesini ve pratiklerini nasıl daha çok zenginleştirebilir? İlk bakışta insan haklarının bilimkurguyla ne alakası olabilir ki diye düşünülebilir. Bunun yerine raporlar, kampanyalar, savaşların ve otoriteryenizmin gerçek dünyasında uğraşılan hukuki davalar, sosyal eşitsizlikler, kutuplaştırıcı teknolojiler, ekolojik çöküş ve insan haklarına etki eden diğer varoluşsal tehditler akla gelebilir. Bu yüzden kurmacalar ve …

Devamını gör »
bilim ve bilimkurgu

Bilim Bilimkurgunun İzinden Gider

İnsanlığı ileriye götürmek adına atılan bütün büyük adımlar bir düşünceyle başlar. Önce düş kurulur, ardından bu düş söze dönüştürülür. Sözün tarihte yer edinme şartı ise kalıcılıktır, yazıya geçirilen söz tarihte kalmanın en önemli şartını sağlamıştır. Artık çağının dışına seslenmeye hazırdır, yaratıcısı öldükten sonra dahi onun düşüncelerini insanlığa sunmaya devam edecektir. Edebiyatı, ’’Düşünce ve hayalleri dil yardımıyla ifade eden sanat,’’ şeklinde …

Devamını gör »

Kurgusal Dünya Yaratımında Faydalanabileceğiniz 5 Site

Bir dünya kurgulamak, orada geçen hikâyeler anlatmak için aslında alelade bir kelime işlemcisi ve klavye yeterlidir. Eğer klavyeden hoşlanmıyorsanız kâğıt ve kalem de işinizi görür. Fakat insan bazen yeni bir şey deneme arzusu hisseder ya da bir noktada tıkanır ve işte böyle zamanlarda ilhamın geleceği bir durakta bekleme ihtiyacı ortaya çıkar. Neyse ki günümüzde ilham bulabileceğimiz sınırsız sayıda “durak” mevcut. …

Devamını gör »

Girişimciler Neden Daha Fazla Bilimkurgu Okumalı?

Dünyanın her yerinde, hevesli girişimciler ve profesyoneller arasında göz ardı edilen, potansiyel olarak ciddi sonuçları olan iki salgın var. İlk olarak, sözde hepimiz o kadar meşgulüz ki okumaya zamanımız yok. İkinci olarak, okumaya zaman ayırdığımızda da harcadığımız zamanı haklı çıkarabileceğini düşündüğümüz kitapları seçme eğilimindeyiz. Yani profesyonel hayatımızda kullanabileceğimiz, eyleme geçirilebilir çıkarımlar sunabilecek kurgusal olmayan iş kitaplarına daha çok yöneliyoruz. Sonuç …

Devamını gör »
distopya kapak

Distopik Kurgunun 6 Önemli Unsuru

Distopya hoş bir tınıya sahip değil ve cümle içinde kullanıldığı zaman, ne söylenirse söylensin o cümleye berbat bir acılık katar. Kuşkusuz insanlık, bir noktada kötünün de kötüsünü hayal etti ve hemen her türlü distopik kurguyu işlemekten çekinmedi. Günümüzde bunun ötesine geçebilmek ve insanlara hiç duymadıkları bir distopik kurgu anlatabilmek elbette kolay değil. Nihayetinde Tolkien bile, Yüzüklerin Efendisi’nden sonraki ork tapıcısı …

Devamını gör »