Etiket Arşivleri: Fihrist Kitap

arz cephesinde yeni bir sey yok lansman

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitap Lansmanı

Üçüncü öykü seçkimiz Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok ile bilimkurgu edebiyatımıza eser ve yazar kazandırmayı sürdürüyoruz. Genç yaşta yitirdiğimiz Kadri Kerem Karanfil’e ithaf edilen ve henüz ön satıştayken ikinci baskıya gitmeyi başaran kitap, ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküyü bir araya getiriyor. Seçkinin yazarları, 16 Eylül 2023’te Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi çatısı altında …

Devamını gör »
arz cephesinde yeni bir sey yok kapak

Bilimkurgu Kulübü, Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’u Sunar

Bilimkurgu Kulübü‘nün üçüncü öykü kitabı Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Fihrist Kitap etiketiyle 28 Temmuz’da okurla buluşuyor. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018) ve İlk (İthaki Yayınları, 2021) seçkilerinin ardından gelen kitap, adından da anlaşılacağı üzere bize yine bizi anlatmayı, ancak bu kez şakanın dozunu biraz arttırmayı planlıyor. Ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküden oluşan …

Devamını gör »
amtor dizisi 1 venus korsanlari

Venüs Dizisi #1: Venüs Korsanları

Yüzlerce yıl önce yazılmış olsa da şu an bilimkurgu diye adlandırdığımız türle ilişkilendirebileceğimiz kimi eserler okurda ister istemez bir saygı uyandırır. Bilimsel ilerlemenin şimdi aşina olduğumuz büyük teknolojik sıçramaları yaşamadığı, teori ve pratikte dünyanın seyrini değiştiren fikirlerin hâlâ bir yerlerde keşfedilmeyi, en azından geliştirilmeyi bekledikleri bir dönemde bilimsel kurgular yazmak büyük bir çaba ve özveri gerektirir. Popüler bilim dergilerinin arşivleri …

Devamını gör »
bilimkurgu_manifestosu_kapak

Bir Türü Tanımlama Uğraşı: Bilimkurgu Manifestosu

Can suyunu söylencelerden alan bilimkurgunun var oluş serüveni, düşünen ve düşleyen insanın ortaya çıkışına değin uzanır. Öyle ki insan, soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri merak etmekte, araştırmakta ve neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır. Dolayısıyla bu yeteneklere sahip bir türün erken tarihinde bile bilimkurgusal yaratılara rastlamak doğaldır. Nitekim her kültürün mitolojisi, ileri ufaklı bir yığın bilimkurgusal anlatıyla bezelidir. Örneğin bir ölümsüzlük …

Devamını gör »
Armageddon M.S. 2419

Buck Rogers Uyanıyor: Armageddon M.S. 2419

19. ve 20. yüzyıla hâkim olan teknolojik ve bilimsel atmosferi kavramak isteyen herkesin biraz bilimkurgu bilgisine ve anlayışına ihtiyacı vardır. Çünkü bilimkurgu, uygarlığımızın makro geçmişini keşfedebilen, tarihimizi ve hatta günlük hayatımızı kozmik bir bağlama yerleştirebilen tek yazın türüdür. Geçmişi iki bin yıl öncesine kadar uzansa da, bir olgu olarak düşün dünyamıza yuvalanması 19. ve 20. yüzyıla tekabül eder. Sanayi Devrimi’nin …

Devamını gör »
elektrosfer kapak

Kıyamet Sonrası Bir Umut: Elektrosfer

Post-apokaliptik bir evrende geçen, yıkımın ardından sıfırdan inşa edilen yaşam ve günbegün süren soluksuz mücadeleler… Uraz Sarı tarafından kaleme alınan ve Fihrist Kitap’a ait Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi‘nin 33. kitabı olarak yayımlanan Elektrosfer, yazarının ilk göz ağrısı ve onun deyimiyle “bitirebildiği tek roman”. Başlangıcından itibaren alışılmışın dışında bir olay örgüsüne sahip bu romanda yazar, âdeta sonun başlangıcını sunarak girişiyor atmosfere. Belki de …

Devamını gör »
barsoom dizisi john carter fihrist

Barsoom Dizisi: 6. Kitap Mars Dehası’na Girerken

20. yüzyılın bilimkurgu dünyasında deyim yerindeyse taşları yerinden oynatan ve sonra onları daha güzel yerlere oturtan ünlü kurgu yazarı Edgar Rice Burroughs’un Barsoom dizisi, kendi döneminin ilk “çok ama çok satan” kitaplarıydı. Bu denli çok satılması, elbette ki tesadüf değildi; Barsoom dizisinin adeta bir bilimkurgu klasiği olmasının en önemli sebeplerinden biri, Burroughs’un bu eserlerde kelimenin gerçek anlamıyla hem bilimi hem …

Devamını gör »
sinemada bilimkurgu ve kiyamet

Mikail Boz’dan Sinemada Bilimkurgu ve Kıyamet

Bir Çin atasözü şöyle der: “Tuhaf zamanlarda yaşayasın.” Günümüz insanının içinde yaşadığı çağ, biraz bu atasözünde betimlenen döneme benzer. Bilim ve teknolojide hiç olmadığı kadar büyük ilerlemeler kat etsek de, zihnimize çöreklenmiş kaygılardan kurtulamıyoruz. Geleceği öngörebiliyor, ona hazırlık yapabiliyoruz. Buna karşın beklenmedik felaketler ve yönünü kestiremediğimiz şekilde yoluna devam eden teknolojik ilerlemeler, insanlığa salt olumlu bir etkide bulunmuyor. Gelişimin önemsemediğimiz …

Devamını gör »
fihrist kitap bilimkurgu

Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi

Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi, son zamanlarda hızlı ve özenli çalışmalarıyla karşımıza çıkıyor ve adını, bilimkurguyu inşa eden ilk metinler üzerinden duyurmayı sürdürüyor. Bir sene gibi kısa bir zamanda piyasaya çıkan 20’den fazla eserin ve devamında hayata geçmesi muhtemel yeni eserlerin kendi içerisinde bir bütünlük arz ettiğini söylemek mümkün. Fihrist Kitap’ın diğer bilimkurgu kitap dizilerinden gözle görünen ilk farkı, proto-bilimkurgu veya …

Devamını gör »
tugla ay

Yapay Uydu Fikrini İşleyen İlk Bilimkurgu: Tuğla Ay

Tarihte elini attığı her işten müthiş bir başarıyla çıkan bazı insanlar vardır. Edebiyat, sanat, tıp, bilim, siyaset; ne olduğu hiç önemli değildir onlar için. Bu çok yönlü kişilikler düşünmenin ve yaratmanın ustalarıdır. İşte Edward Everett Hale de bu isimlerden birisidir; bir yazar, bir tarihçi, bir devlet adamı ve bir papazdır kendileri. Ancak yazar kimliğinin altından çok farklı bir kimlik daha …

Devamını gör »