Etiket Arşivleri: Büyük Patlama

Stargate Universe’ten Cevapsız Kalmış 10 Soru

stargate universe

Stargate külliyatının üçüncü TV dizisi Stargate Universe, seleflerinden farklı olarak bir hayli karanlıktı. Kendilerini Dünya’dan çok uzaktaki devasa bir uzay gemisinin içinde bulan ekip, bir yandan gemiyi kontrol etmeye çalışıyor, diğer yandan da hiziplere bölünüp birbiriyle didişiyordu. Tüm bu curcunaya rağmen içinde bulundukları geminin sıra dışı bir amacı vardı: Büyük Patlama’nın ardındaki zekâyı çözmek… Ancak işler yolunda gitmedi ve dizi …

Devamını gör »

Evrende Işıktan Hızlı 4 Şey

isik

“Işık hızı aşılamaz mı?” Bu soruya yanıtımız hem “evet” hem de “hayır“. Bazı tasarımların ışıktan hızlı hareket ediyormuş gibi göründüğünü söyleyebilsek de kütle ışıktan hızlı hareket edemez ve ışıktan hızlı bilgi iletilemez. Ama nasıl? Konuya girmeden önce sık yapılan bir yanlışı düzeltelim. Esasında c ile gösterilen ve ışık hızı diye adlandırılan sabit, evrenin dokusundaki bir değişmezdir. Bilim insanları bu değişmeze …

Devamını gör »

Büyük Patlama Teorisine 10 Bilimsel Alternatif

evren

Terry Pratchett, evrenin başlangıcına dair genel kabul görmüş olan görüşü şöyle açıklar: “Başlangıçta sadece yokluk vardı, o da patladı.” Günümüzde kozmolojiye dair çoğunluk tarafından kabul görmüş olan teori, evrenin büyük patlamanın ardından sürekli genişliyor olmasıdır; ki bu da kozmik arka plan radyasyonu ve ışık spektrumunun kırmızı ucuna doğru ışığın bükülüyor olması gibi kanıtlarla desteklenmektedir. Ne var ki herkes bu görüşe …

Devamını gör »

Geçmişten Bugüne Evrenin Zaman Çizelgesi

timelapse of the entire universe

Kozmik zaman ölçeğinde, insanlık tarihi bir göz kırpması kadar kısadır. Timelapse of the Entire Universe, 13.8 milyar yıllık zamanı 10 dakikalık bir ölçeğe sıkıştırıyor ve evrenin ne kadar kadim, uygarlığımızınsa ne kadar genç olduğunu gözler önüne seriyor. Yapımcı, besteci ve görsel efekt sanatçısı John D. Bosweell tarafından kurulan YouTube kanalı Melodysheep’in hazırladığı bu muhteşem kısa belgesel, çağdaş bilimsel verilerin ışığında bizleri …

Devamını gör »

Çoklu Evren Nedir? Kurgu mu, Gerçek mi?

multiverse coklu evren

Diyelim ki bir bilimkurgu filmi çekiyorsunuz. Yeni bir kötü adam üretmek veya eski bir Örümcek Adam’ı yeniden ekranda görmek istediğinizde, filme ‘çoklu evreni’ dahil edersiniz ve otomatikman bilimsel olarak daha inandırıcı olursunuz. Örneğin Marvel çoklu evreni, içinde bulunduğumuz evrenin “etrafında bir yerde” farklı versiyonlarının da bulunduğunu varsayar. Bu filmlerde yeterince teknoloji, büyü ve hayal gücü kullanırsanız, çoklu evrenler arasında seyahat …

Devamını gör »

Star Wars Hangi Zamanda Geçiyor?

star wars

Star Wars serisinden bir film izlerken, gördüklerinizi sorgulamayı bir kenara bırakmanız gerekir. Karakterler, bir şeyleri hareket ettirmek için sihirli beyin güçlerini kullanır, ışın kılıcı diye bir icat vardır ve tüm galaksiye yayılmış medeniyetler görürüz. Ama bütün bu fantastik görünümüne rağmen, bunların bir zamanlar evrenimizin bir yerinde gerçekleşmiş olduğunu düşünmek mümkündür. Patrick Johnson‘ın “The Physics of Star Wars: The Science Behind …

Devamını gör »

Yerel Süperkümenin Ötesine Hiçbir Zaman Ulaşamayabiliriz!

evren insan

Uzayın derinliklerine, yıldızlara, sayısız galaksiye ve Büyük Patlama‘dan arta kalan parıltının uçsuz bucaksız genişliğine bakıp bir gün insanın doğa yasalarını bütünüyle anlayacağını ve gözlerinin önünde uzanan bu muhteşem enginliği keşfetmenin bir yolunu mutlak bulacağını hayal edebilirsiniz. Neden keşfetmenin bir sınırı olsun ki? Füzyon motorlu, anti-madde depolayabilen ve karanlık madde itişli gemilerimiz olamaz mı? Böylesi muazzam enerji kaynaklarıyla gezegen, yıldız ve …

Devamını gör »

Kuantum Dalgalanma: Enerji Yoktan Var Olabilir mi?

kuatum dalgalanma

Kuantum fiziği dâhilinde Kuantum Dalgalanma (veya Kuantum Çalkalanma, İng: “Quantum Fluctuation”), uzayın belli bir noktasında, Werner Heisenberg’ün tanımladığı Belirsizlik İlkesi dâhilinde, enerji miktarındaki geçici değişmedir. Bu olay, enerji korunumu ilkesinin ihlal edilebileceğini göstermektedir. Ancak bu ihlal; sadece çok küçük zaman aralıklarında olabilmektedir. Buna rağmen fizikçiler, bu ihlalin yapıldığı anda var olan koşullara bağlı olarak sürenin uzatılabileceğini ve hatta evreni yaratabilecek …

Devamını gör »

Gökkuşağı Kütleçekimi Teorisi: Ya Evrenin Bir Başlangıcı Yoksa?

Ya evrenin hiç başlangıcı yoksa ve zaman, Büyük Patlama ile evren var olmadan öncesinde, sonsuza kadar “esniyorsa“? Bu, kütleçekiminin, ışığın farklı dalga boylarında uzay-zaman üzerindeki etkilerinin farklı hissedilmesinden ötürü “gökkuşağı kütleçekimi” adı verilen bir olguya dayanıyor. Gökkuşağı kütleçekimi 2000’li yılların başında çok büyük cisimlerin dünyasını konu edinen genel görelilik ile çok küçük cisimlerin dünyasıyla ilgilenen kuantum mekaniği arasındaki vadiyi doldurmak …

Devamını gör »

Boltzmann Beyni Hipotezi Nedir?

Boltzman-Beyni

Fiziğin tuhaf görüşlerinden biri de entropi kavramıdır. Kısaca entropi, evrendeki düzensizliğin bir ölçüsü olarak düşünülebilir. Aslında çok basit bir temele dayanan bu düşünce, ilkin Ludwig Boltzmann adlı bilim insanının aklına gelmiş ve tüm devrimci düşünceler gibi, bu fikir de birçok tartışma yaratmış, zamanın bilim çevresi tarafından kabul edilmemiştir. Dahası Boltzmann, atom kuramının en büyük savunucusuydu. Yaşadığı çağda atom düşüncesi kanıtlanmamış …

Devamını gör »