1955’teki ölümünün üzerinden geçen onca zamana rağmen, Einstein’ın çığır açıcı buluş ve düşünceleri insanlığı etkilemeyi sürdürüyor. Times dergisi, 1999 yılında Einstein’ı “Tüm zamanların en büyük bilim insanı” ilan etti. Peki, bu payeyi hak etmek için ne yapmıştı? Esasında Einstein’ın fikirleri 20. yüzyıl bilimiyle öylesine iç içe geçmiştir ki, onun adını anmadan hiçbir önemli bilimsel kavramdan bahsetmek mümkün değildir. Genelde E=mc² …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Mayıs 2023
Robot Serisi #2: Çıplak Güneş
Isaac Asimov’un dört kitaptan oluşan Robot Serisi, İthaki Yayınları tarafından uzun bir süre sonra tekrar yerli okurla buluşturuldu. Serinin ikinci kitabı olan Çıplak Güneş, ilk kitaba benzer biçimde bir cinayet soruşturmasını konu alıyor. Dedektif Elijah Baley, robot ortağı R. Daneel Olivaw ile birlikte bu kez Solaria gezegeninde işlenen bir cinayeti çözmeye çalışıyor. Solaria’da cinayet sık karşılaşılan bir eylem değil ve …
Devamını gör »Bilimkurgunun Altın Çağından Okunası 10 Eser
1938-1946 arası yıllar Bilimkurgunun Altın Çağı olarak kabul edilir. Pek çok okura göre ise bu dönem, 1960’ların ilk yıllarına kadar sürmüştür. Jules Verne’den erken dönem bilimkurgularına kadar, yıllar içerisinde tür daha da önem kazanmış, ilgi giderek artmıştır. “Üç büyükler” olarak adlandırılan Isaac Asimov, Arthur C. Clarke ve Robert Heinlein’ın öncülüğünde, bu sıra dışı Altın Yıllar sadece bilimkurgunun değil, son yüzyılın …
Devamını gör »İyi Fikir, Ucuz Prodüksiyon: The Ark
Syfy, düşük bütçeli yapımlarıyla kötü bir üne sahip. Bunca zamandır büyük fikirleri olan, ancak yapımcılar tarafından desteklenmeyen sayısız dizisiyle televizyonda bilimkurgunun bayraktarlığını yaptı. Fikirler tek başına etkili olabilir, hatta uzun süre bir yapımı iptalden de kurtarabilir, ancak günün sonunda kesenin ağzını açmanız ve anlatılan evrenin heybetini seyirciye yansıtmanız gerekir. Ne yazık ki The Ark‘ın da en büyük sorunu tam olarak …
Devamını gör »Kısa Bilimkurgu Filmi: Turning Point
Joe Penna‘nın yazıp yönettiği Turning Point, havayla bulaşan ölümcül bir zombi salgınının insanlığı yok etmenin eşiğine getirdiği post-apokaliptik bir gelecekten sesleniyor. Kahramanımız Victoria, uyandığında hastalığa maruz kaldığını öğrenip derhal yardım talebinde bulunur. Ancak en yakındaki ekibin kendisine ulaşması zaman alacaktır. 2015 çıkışlı kısa filmin başrolünde Jade Harlow yer alıyor. İyi seyirler… Not: Video ayarlarından gerekli işaretlemeleri yaparak Türkçe altyazıyla izleyebilirsiniz.
Devamını gör »Stargate Universe Oyuncuları Bugün Ne Yapıyor?
Yalnızca iki sezon sürmüş ve tatmin edici olmaktan çok uzak bir ‘sonumsu’ ile ekranlara veda etmiş olsa da, Stargate Universe bugün hâlâ tazeliğini koruyor. Roland Emmerich’in bilimkurgu tarihinde büyük bir iz bırakan 1994 tarihli Stargate evreninin başka bir köşesinde, yepyeni karakterlerin hikâyesini anlatan 2009 çıkışlı SGU, dramatik yönü ağırlıklı, karakter odaklı yapısıyla akıllarda yer etmeyi başarmıştı. Dünya’dan milyarlarca ışık yılı …
Devamını gör »Güneş Sistemi’miz Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey
Güneş Sistemi, Güneş’in kütle çekim kuvvetiyle yörüngede tutulan ve çeşitli gök cisimlerinden oluşan bir yapıdır. Samanyolu Galaksisi’nde bulunan sistemimizin 4.568 milyar yaşında olduğu öngörülmektedir. Güneş Sistemi, 8 gezegen ve cüce gezegenlerle beraber tespit edilmiş 700 kadar uyduya ev sahipliği yapmaktadır. Bunların yanı sıra 4.000’den fazla kuyruklu yıldız ve 1 milyondan fazla asteroitin olduğu sistemimizin %99,86’sını Güneş oluşturmaktadır. Fazla uzatmadan, sonsuz …
Devamını gör »Uzaylılarla Üçüncü Türden Yakınlaşmalar
Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (Close Encounters of The Third Kind), ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından 1977 yılında çekildi. Film, insanların dünya dışı varlıklarla karşılaşmalarını ve iletişim kurmalarını ya da kurma çabalarını konu alıyordu. Spielberg bu filmi çektiğinde henüz 31 yaşındaydı ve iki yıl önce çektiği Jaws’ın yarattığı etkiden hayli memnundu. Spielberg, o zamanlar dönüşüm geçirmekte olan Hollywood için önemli bir yönetmendi. …
Devamını gör »Konusuyla Bilimkurguya Göz Kırpan Filmler
Kimi filmler vardır, doğrudan bilimkurgu olmak gibi bir amaçları yoktur. Ancak, teknoloji güzellemesi denebilecek atmosferleri, kötü adamların teknolojilerine karşı kendi teknolojilerini kullanan iyi adamların maceralarını anlatan öyküleri veya teknolojiye karşı savaşanların destanını işleyen konularıyla bilimkurguya göz kırparlar. Çoğunlukla aksiyon türündeki bu filmlerde, yeri gelir ileri teknoloji silahlara sahip kötü insanlara veya teröristlere karşı savaşılır. Yeri gelir, hükümetin geliştirdiği bir yenilik …
Devamını gör »Yeni Nesil Konsollar Bekleneni Verebildi mi?
2020 yılında görücüye çıkan 9. nesil oyun konsolları Playstation 5 ve Xbox Series S/X, sektörde olgunluk dönemine girmiş değil ve henüz o vaat edilen “yeni nesil oyun” deneyimini hakkıyla yaşayamadık. 8. nesil konsollar hâlen varlıklarını sürdürüyor ve Assassin’s Creed: Valhalla, Spider-Man: Miles Morales, Stray ve Cyberpunk 2077 gibi yeni nesil iddiasında olan yapımlar da her iki nesilde eş zamanlı olarak …
Devamını gör »