Bilimkurgu Dizilerinden Unutulmaz Uzay Gemileri #2

İnsanoğlu gözlerini Güneş’e, Ay’a ve yıldızlara çevirdiğinden beri uzaya gitmenin hayallerini kurar. Hayalperestler çeşitli yöntemler geliştirerek uzayda belli noktalara gitmenin yollarını bize aktarmışlardır. Önce okuyuculara, ardından dinleyenlere ve son olarak izleyenlere fikirlerini gösterdiler. Bir kitapta anlatılan uzay gemisi herkesin kafasında farklı şekillerde canlanabilir. Ancak sinema ve televizyonda hayal edilen gerçeğe dönüşür. Sinema filmlerinin birçoğunda, yüksek bütçesi sayesinde hayal gücünün sınırlarını zorlayan gemilerle karşılaşırız. Onlarla birlikte yolculuklara çıkar, maceralara atılırız.

Diğer taraftan bilimkurgu dizileri kısıtlı imkanları ve süreleriyle bize elinde olanın en iyisini vermeye çalışır. Bütün bunlara rağmen bazı uzay gemileri çok hoşumuza gider ve yıllar boyunca hafızamızın bir kenarında durur. Herkes kendisi için bir şeyler ifade eden uzay gemisini bulur. Tekrar tekrar beyaz ekranda görmek ister. Televizyon tarihinin ilk zamanlarında hayal edilen gemileri görmek pek mümkün olmasa da yıllar geçtikçe karşımıza çeşit çeşit uzay gemileri çıkarmayı başarırlar. Önce çizimler, ardından küçük modeller ve son olarak CGI teknolojisi ile her geçen gün diziler daha güzel uzay gemilerini karşımıza çıkarıyor.

Şimdi unutulmayanlar arasına girmiş ve bir önceki yazımızda yer veremediğimiz uzay gemilerine bir göz atıyoruz.

Eagle Transporter (Space 1999)

Eagle Transporter

1970’li yılların İngiliz yapımı televizyon serisi Space 1999’da boy gösteren ve Ay Üssü Alfa’nın muhteşem tasarımlı uzay gemisidir. Eagle’ın tasarımı o kadar güzeldir ki, Star Wars’ta bazı uzay gemilerinin kendisinden esinlenildiği söylenir. Televizyon tarihinin efsanelerindendir.

Diziye göre Dünya’dan getirilen malzemeler ile Ay üssünde üretilmiştir ve ilk uçuşunu 3 Ağustos 1992 tarihinde yapmıştır. 23 metre uzunluğunda 9.2 metre genişliğindeki gemi, seyahat edebilmek için iki deneyimli astronota ihtiyaç duyuyordu. Çok amaçlı olan bu gemi, 3 ana bölümden oluşuyordu ve tam yüklü kapasite ile 238 ton ağırlığa sahipti. Işık hızının %15’i kadar hıza çıkabilen uzay gemisi burnunun altında bir lazer silahı ve merkezde bir taret bulundururdu.

Klingon Bird of Prey (Star Trek)

Klingon Bird of Prey

Star Trek evreninden bir efsane gemi daha. Minimum mürettebat ile maksimum zararı verebilen bir canavar. Klingonların bu gemisi karakteristik özellikleri ile görüldüğü anda tanınabilir.

Diziye göre 2280 ve 2370 yıllarında aktif olarak görev yapmıştır. 110 metrelik bu savaş makinesini idare etmek için 6 personel yeterli oluyordu. Standart hızı 8 warptır. Lazer, foton torpidoları ve yönlendirilmiş enerji topları ile tam bir kruvazördür. Klingonların Romulanlardan çaldıkları görünmezlik teknolojisi bu gemilerde kullanılır.

Raza (Dark Matter)

Ani bir kararla 3. sezonunda bitirilen Dark Matter dizisinin simge gemisi. 6 suçluya ve bir androide ev sahipliği yapan gemi görünüş olarak akıllara Firefly dizisinden Serenity’yi getirebilir.

Dizide geminin büyüklüğü ile ilgili elimizde net bilgiler olmamasına rağmen ambar kapaklarını ve insanları baz alarak geminin 200 metre uzunluğunda, 120 metre genişliğinde ve 44 metre yüksekliğinde olduğunu hesaplayabiliriz. Raza mürettebatı parası olan her şirket için farklı görevler yerine getirirken teknolojiye de en üst seviyede sahip oluyordu. Koruyucu kalkanları, lazer silahları ve füzeleri bulunan bu geminin en önemli özelliği “Blink Drive” teknolojisine sahip olmasıdır. Bu teknoloji ile solucan deliklerini kullanabilen gemi belirlediği bir koordinata ışınlanabilir, paralel evrenler içerisinde geçiş sağlayabilir durumdadır.

Cylon Raider (Battlestar Galactica)

Cylon_Raider

Battlestar Galactica dizisi ne kadar unutulmaz bir dizi ise Cylon Raiderlar da onun içinde yer alan ve hafızamıza kazınan tasarımları ile bir efsanedir. Avcı-bombacı sınıfındaki çift motorlu bu uzay gemileri genellikle 3’lü formasyonda uçarlar.

9 metreye 6 metre büyüklüğündeki bu gemiler nükleer füzyon teknolojisi ile çalışır. Yüksüz ağırlığı 22,5 tondur. Kanatlarının altında yer alan kinetik enerji silahları it dalaşında ve savunmada etkilidir. Her bir kanadının altında 8 kısa menzilli veya 4 uzun menzilli roket taşıyabilir ve bu roketler hareketsiz hedeflere karşı oldukça etkilidir. Atmosferde 32.6 Mach hıza ulaşabilen bu araç dikey kalkış yapamıyor oluşunu 700 metrelik kısa kalkış mesafesi ile telafi eder.

Tardis (Doctor Who)

Standartların dışında, tek ve eşsiz Tardis. Yıllar boyunca bize gösterilen hiçbir uzay gemisine benzemeyen bir tasarım. Telefon kulübesi şeklindeki görünümü ile uzayda ve zamanda yolculuk gerçekleştirebilen, kendisini kamufle edebilen bir araç. Dünya televizyonlarının en uzun süren dizisi Doctor Who’nun 1963 yılından günümüze hiç değişmeyen altıgen uçuş konsolu ile Tardis tam anlamıyla bir klasiktir.

Dışarıdan bakıldığında 1 metre 34 santimetreye 1 metre 42 cm bir kutudur. Ancak içini ölçmek neredeyse imkansızdır. Resmi Tardis El Kitapçığına göre, Tardis ölçülebilir boyutlarda olduğu bir dönemde içi 500 kırmızı İngiliz otobüsü büyüklüğündeymiş.

Omega Class Destroyer (Babylon 5)

Omega Class Destroyer (Babylon 5)

5 sezon süren ve efsaneleşen Babylon 5 dizisinden insanlara ait bir gemi. Diziye göre 2281 yılında hala aktif olan 1714.3 metre uzunluğunda destroyer sınıfı bir gemidir. Plazma topları ve lazer silahları ile donatılmış geminin dizi boyunca hiçbir zaman tam kapasite silah gücünü kullandığını göremeyiz.

250 ile 1000 kişilik bir ekip ile uçan bu devasa gemi aynı zamanda Starfury avcı gemilerini de taşır. Omega tipi bir destroyer 36 adet Starfury taşıyabilir. Dizinin bir bölümünde en çok 34 adet Starfury görülmüştür ve Churchill isimli bir Omega’dan havalanmışlardır.

Destiny (Stargate Universe)

→ İncelemesini Oku

stargate-universe-destiny

Stargate Universe dizisinden muhteşem bir tasarım ancak bu defa gelecekten değil geçmişten gelen bir uzay gemisi. Yaklaşık olarak 50 milyon yıl önce inşa edilmiş olan bu gemi seyahatine Dünya’dan başlamıştır. Destiny’den önce galaksinin her yerine Yıldız Geçitleri inşaa etmek için Kadim Filosu gönderilmişti ve Destiny’nin asıl amacı bu filonun bulduğu gezegenleri keşfetmekti. Destiny’nin en az 38 farklı galaksi dolaştığı düşünülmektedir.

Destiny, 747 metre uzunluğunda ve kanattan kanata 518 metre genişliğinde bir gemidir. Işıktan hızlı seyahat eden gemi gücünü yıldızların kendisinden sağlamaktadır. Sarı enerji kalkanı ve sarı enerji silahları ile donatılmıştır.

Önceki

Yazar: Cem Can

Üniversite tezini robotlar üzerine vermiş bir bilgisayar mühendisi. Kılıcın yolunda ilerleyen, an itibariyle 2. Dan bir kendocu. Müzik tutkunu ve bilim kurgu hayranı. Kurduğu hayalleri yazıya dökmeye çalışan bir hayalperest."Ben bu dünyayı değiştiremeyeceğimi biliyordum; o yüzden başka dünyalara gittim." - PKD

İlginizi Çekebilir

space 1999 maya kapak

Bir Neslin Belleğine Kazınan Karakter: Maya

1975-1977 arasında iki sezon olarak yayımlanan bilimkurgu klasiği efsanevi dizi Space: 1999’ı türe meraklı olan …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin