7 Mart 1999 tarihinde yaşama veda eden Stanley Kubrick, 1 Ekim 2022 – 1 Nisan 2023 tarihleri arasında İstanbul Sinema Müzesi tarafından düzenlenen bir sergiyle anılıyor. Kubrick’in kızı Katharina Kubrick de serginin açılışında bizzat yer aldı. İki kattan oluşan sergide usta yönetmenin tüm çalışmaları kronolojik bir sırayla meraklılarına sunuluyor. Sergide aynı zamanda, usta yönetmenin gün yüzüne çıkmamış senaryolarına, belgelerine ve …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Şubat 2023
Türkhan Bozkurt’un Ardından: Yörünge 3185
6 Şubat 2023’te Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremler sonucunda binlerce insanımız hayatını kaybetti. Adıyaman’da öğretmenlik görevini yerine getiren, bilimkurgu yazarı, fütürist Türkhan Bozkurt da ne yazık ki yaşadığı evin yıkılmasıyla enkaz altında kalarak hayata gözlerini yumdu. Türkhan Bozkurt’un, Edebiyatist Yayınevi tarafından piyasaya sürülmüş bir bilimkurgu romanı vardı: Yörünge 3185. Bin yıl sonraki dünyayı, insanlığı hayal …
Devamını gör »Olga Ravn’ın Personel’i: Hepimiz İşimizden Fazlasıyız
Danimarkalı şair ve yazar Olga Ravn’ın ilk romanı Personel, gezegenimizden uzakta geçen bir yakın gelecek öyküsü ve yazarın şair kimliğinden olsa gerek, ince hacmine rağmen yoğun bir tartışma zeminine sahip. Bilimkurgunun bilindik usullerine aşina okurlar için özellikle kurgu ve fikirleri destekleyen karakterler açısından farklı bir bakış sağlayan eser, neredeyse tüm unsurlarıyla benzersiz bir yapıya sahip. Genelde karanlık bir sonsuzluğun içindeki …
Devamını gör »Oyunlara İlham Veren 6 Bilimkurgu Filmi
Bilimkurgu, geleceğin teknolojisinden uzaylılara, siberpunk gibi alt türlerden galaksiler arası uzay yolculuğuna kadar her şeyi kapsayan bir tür. Star Wars ve Star Trek gibi dünyanın en popüler serilerinin birçoğunun kökleri bilimkurguya dayanıyor. Türde, ufuk açıcı bir klasik olan 2001: A Space Odyssey gibi izleyicileri kendine çeken ve hayran bırakan ikonik bağımsız filmler de bulunuyor. O vakit, bu filmlerin birçoğunun video …
Devamını gör »Kıyamet Sonrası Bir Umut: Elektrosfer
Post-apokaliptik bir evrende geçen, yıkımın ardından sıfırdan inşa edilen yaşam ve günbegün süren soluksuz mücadeleler… Uraz Sarı tarafından kaleme alınan ve Fihrist Kitap’a ait Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi‘nin 33. kitabı olarak yayımlanan Elektrosfer, yazarının ilk göz ağrısı ve onun deyimiyle “bitirebildiği tek roman”. Başlangıcından itibaren alışılmışın dışında bir olay örgüsüne sahip bu romanda yazar, âdeta sonun başlangıcını sunarak girişiyor atmosfere. Belki de …
Devamını gör »Yeni Başlayanlar İçin Siberpunk
Siberpunk, gelişmiş teknolojiye sahip distopik bir gelecekte insan ve makine arasındaki çizginin bulanıklaştığı bir bilimkurgu alt türüdür. Bilimkurgunun siberpunk olarak bilinen alt türü, ileri teknolojinin toplumu ele geçirdiği, zenginler ve fakirler olarak sınıflara ayırdığı distopik bir gelecek hayal eder. Bu tür sıklıkla sanal gerçeklik, bilgisayar korsanlığı, yapay zekâ ve teknolojinin insanları nasıl etkilediğini inceler. Siberpunk, hükûmet ve şirketlerin insanlar üzerinde …
Devamını gör »Uzay Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Bilgi
Uzay, tabiri caizse hakkında çok az şey bildiğimiz bir yer. Zira boyutunu düşündüğümüzde, bizi orada nelerin beklediğini ve bildiklerimizin bütünün ne kadar küçük bir parçası olduğunu daha iyi anlıyoruz. İlk insanların yıldızları, Ay’ı ve Güneş’i görmek için başını yukarı çevirdiği andan Mars’a uzay aracı indirmeye kadar geçen süreçte nice buluş yapıldı. Mars’ta su olduğuna dair kanıtların bulunması, kara deliklerin ve …
Devamını gör »Dünyayı Kurtaran Adam’ın Çekilme Hikâyesi
Uluslararası arenada “Turkish Star Wars” adıyla da bilinen Dünyayı Kurtaran Adam filminin çekim öyküsünü duymuş muydunuz? Dünyayı Kurtaran Adam, aslında absürt bir film olması amacıyla çekilmedi. Hatta tüm yapım ve çekim ekibi, işlerini son derece ciddiye aldı ve filmi tamamlayabilmek için yoğun uğraşlar verdi. Öyle ki, buna hırsızlık da dâhildi… Hadi gelin, çekim öyküsü bile film konusu olabilecek bu Türk …
Devamını gör »The Last of Us’taki Mantar Salgınına Bilimsel Bir Bakış
HBO dizisi The Last of Us‘ta milyarlarca insanı enfekte eden bir mantar nedeniyle türümüz tükenmenin eşiğine geliyor. Gerçek hayatta böyle bir kıyamet tehdidi olmasa da, uzmanlar dünyadaki mantarların yarattığı potansiyel tehdidin göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor. The Last of Us’ın açılış sahnesinde, 1960’larda bir epidemiyoloğun potansiyel mantar tehlikesine ilişkin kasvetli bir konuşma yaptığına şahit oluyoruz. Hemen ardından ise kitlesel bir …
Devamını gör »Bilimkurgu Kulübü Discord Sunucusu
Geniş toplulukların sesli sohbet ve çevrimiçi etkinlikler için kullandığı Discord, son dönemin en rağbet gören platformları arasında yer alıyor. “Burada gelecek var!” sloganıyla kurulduğumuz 1999 yılından beri herkese ulaşmayı ve bilimkurguya gönül vermiş büyük bir topluluğa dönüşmeyi hedeflediğimiz bu macerada, Bilimkurgu Kulübü olarak biz de Discord’daki yerimizi aldık. Özellikle oyunseverlerin ve ortak ilgi alanlarını paylaşan toplulukların yaygın olarak kullandığı Discord, …
Devamını gör »