Lagari Bilimkurgu, altıncı sayısıyla fanzin okurlarına tekrar merhaba dedi. Geçen aylarda, internet sitesiyle internet yayıncılığına da başlayan Lagari Bilimkurgu, açtığı yolda hız kesmeden ilerliyor. Bilimkurgu Kulübü’nde, Lagari’nin önceki sayıları hakkında yazarken, Lagari’yi Türkiye’nin yayını süren tek bilimkurgu fanzini olarak tanımlıyordum ve daha fazla bilimkurgu fanzininin ortaya çıkmasını diliyordum. Bu süreçte iyi gelişmeler yaşandı, yeni fanzinler ortaya çıktı: Heft Ahter, Golem …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Eylül 2020
James Cameron Avatar 2 Çekimlerinin Tamamlandığını Açıkladı
Ünlü yönetmen James Cameron, Avatar devam filmlerine yönelik çekimlerin neredeyse tamamlandığını açıkladı. Yeni Zelanda’da yapılan çekimlerin Avatar 2 için tamamlandığı ve Avatar 3 için de %95 oranında bittiği bilgisi paylaşıldı. Avatar devam filmlerine ait set görüntülerini ve konsept çizimleri daha önce görmüştük. Bu gelişmenin üzerinden fazla zaman geçmemişti ki, James Cameron prodüksiyonun son durumuna dair bir güncelleme paylaştı. Yapılan açıklamaya …
Devamını gör »Dünyanın İlk Yüzen Oteli: Haegumgang
Dünyanın çok büyük bir kısmı suyla kaplı. Karadaki alanların da azımsanmayacak bir kısmı çöl ya da yaşama elverişsiz. Yeni göç dalgaları ve demografik bir kriz kapıda. Dünyadaki kara alanları bu insan hareketliliğini beslemeye, onları barındırmaya müsait mi? Peki ya karayı terk edip denizlerde yaşamaya başlasaydık? Denizin üzerinde sürüp giden bir yaşam aslında bilimkurgu değil. Petrol platformlarında çalışan işçiler ve denizciler …
Devamını gör »Yazarı Selim Erdoğan İle Kurbağa Adası Üzerine Bir Söyleşi
Denizatı Vadisi, İkibinseksendört, Gofer Ağacı, Trinidad’ın Dönüşü ve Kurbağa Adası romanlarıyla tanıdığımız Selim Erdoğan, yerli bilimkurgu edebiyatının çalışkan isimlerinden biri. Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde gerçekleşen 16 Ocak 2020 tarihli söyleşisinde yazar, İthaki Yayınları etiketiyle piyasaya sürülen son kitabı Kurbağa Adası‘nı masaya yatırıyor ve okuruna yarattığı kurgusal dünyanın kapılarını aralıyor. Söyleşinin odağını İstanbul’un distopik çağrışımları, küresel ısınma ve bir distopya …
Devamını gör »Nanoelektronik Cihazlar, Organik Bir Beyin Gibi Öğrenmeyi Deniyor
İnsan beyni etkileyici performanslar sergileyebiliyor. Birkaç saniye içinde spontane eylemlere tepki verebiliyor ve yaşadığı olaya paralel bir şekilde harekete geçme dürtüsünü tetikleyebiliyor. İnsanın bunu yaparken bilgisayarlara kıyasla önemli ölçüde daha az çaba sergilemesinden dolayı, “insan beyni performans araştırmaları” önemli ölçüde artış gösterdi. Bu araştırmalar aynı zamanda nanoelektronik araştırmalar yapan bilim insanlarına da ilham kaynağı oldu. Bazı araştırmacılar, organik beyin performansının …
Devamını gör »Dünya’nın Merkezine Ölümcül Bir Yolculuk: The Core
Bilimkurgu denildiğinde akla ilk gelen temalardan biri hiç şüphesiz Dünya gezegeninin dışına, Ay’a, diğer gezegenlere ve uydularına, komşu galaksilere ve uzayın derinliklerine doğru yapılan macera dolu yolculuklar. Fakat gezegenimizin iç kısımları da henüz keşfedilmeyi bekleyen bilinmeyenleriyle bilimkurgunun –ve fantastik kurgunun- kayda değer konuları arasında yer almakta. İşte şu an Netflix’in bilimkurgu filmleri envanterinde bulunan 2003 yapımı “The Core” (Çekirdek) adlı …
Devamını gör »Pandora’ya Çağdaş Bir Yorum: Hayal Kutusu
Türkiye’de bilimkurgunun ihmal edilen, görmezden gelinen ve yeterince değer verilmeyen bir edebiyat dalı olduğu aşikar. 1950’li yıllarda çevirilerle başlayan bilimkurgu yayıncılığı, aradan geçen yaklaşık yetmiş senelik zamanda işte tam bu nedenlerden ötürü yeterli gelişimi sağlayamadı. Yine de ferdi çaba ve girişimlerin rolünü yadsımamak gerek. Çağlayan, Okat, Baskan, Metis ve halen devam eden İthaki ile Ayrıntı bilimkurgu serileri dilimize çeviri eserleri …
Devamını gör »Zaman Rüyakülmesi | Oruç Can Hasmaden (Kısa Öykü)
“Uyumuyor muydum? Sanmam… Uyuyor olsaydım uyandığımda uyandığımın farkına varırdım. Peki n’apıyordum?” Kübzül’ün bu sorusu istenmeyen bir uykudan yeni uyanma durumunda en sık sorulan sorulardan olsa da uyumuyordu. Uyusa bunu bilirdik, o ne kadar bilemese de. Hayır, şimdilik o kesinlikle uyumuyordu. Yaptığı şey daha çok Kadim Olan’a karşı gelmek sayılır ve birçoklarının gözünde Yasaklaşmak olarak görülürdü. Bilim insanları ise yaptığının düpedüz …
Devamını gör »Yakın Gelecekte Havacılığın Çehresi Değişebilir
Kuşlar büyüleyici varlıklardır ve henüz herhangi bir teknoloji onların kusursuz aerodinamiğini taklit edemiyor. Amansız bir odaklanma ile avına dalış yapan bir kızıl şahin, bölgeleri üzerinde it dalaşı yapan bir çift sinek kuşu veya okyanus üzerinde günlerce süzülebilen dev bir albatros, aerodinamikçilerin ve pilotların hayalini kurduğu pek çok şeye doğuştan sahiptir. Yine de kuşların bu doğuştan gelen yetenekleri karşısında insanlar tamamen …
Devamını gör »Yeni Stargate Dizisi İçin 5. Sembol Kilitlendi!
Yeni Stargate dizisine kavuşmalarına ne kadar kaldığını öğrenmek isteyen hayranlara, ilk 3 dizinin yapımcılarından biri olan Joseph Mallozi‘den cevap geldi. Reddit’de bir hayran sorusunu cevaplayan Mallozi’ye göre 7 sembolden 5’i kilitlenmiş durumda. Mallozi Temmuz 2020’de blogundan bir duyuru yapmış ve, “Doğruyu söylemek gerekirse dördüncü Stargate dizisine hiç bu kadar yaklaşmamıştık. Stargate hayranlarının uzun bekleyişi nihayet sonlanabilir. Tabii ki son birkaç …
Devamını gör »