On yıl kadar önce yazarlık merakımın rotasını bilimkurguya çevirdiğimde, bilimkurguya dair ‘ölmeden önce okunacaklar’ ve ‘ölmeden önce izlenecekler’ listesinin epey kalabalık olduğunu fark ettim. O sıralar yoğun bir iş temposunun içindeydim; zamanımı ne kadar etkin kullanırsam kullanayım, dağ gibi birikmiş bilimkurgu külliyatına hâkim olmak uzun yıllarımı alacak gibi görünüyordu. Bilimkurguya dair genel manzaraya kısa sürede hâkim olabilme kaygısıyla iki karar …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Ekim 2019
Kötülükleri ile Aşka Getirecek Anime Karakterleri #1
Her kahramanın kendisini kahraman yapacak bir kötüye ihtiyacı vardır. Pek tabii ki animelerde de. Bir kahramanın kahramanlık mertebesinin en üst seviyesine erişebilmesi için o kötünün buna hizmet etmesi şarttır. Hatta bazen koşullar o kadar karmaşık bir hal alır ki, kahramanın o seviyeye gelmesi için kendisinden çok, o kötünün kendisinde yarattığı hırs ona yardım eder ve çoğu zaman ideolojisine yapışıp kalan …
Devamını gör »İnsan Beyni ile Evren Arasındaki ‘Benzerlik’ Üzerine
Bilinen evrenin ve insan beyninin haritası yan yana koyulduğu zaman kayda değer bir benzerliğin söz konusu olduğu görülüyor. Haliyle bu görüntüye bakıp da ‘’acaba evren devasa bir bedenin beyni olabilir mi?’’ diyenler oluyor. Ancak bu biraz düşünmekte tembellik etme sonucunda ilk akla gelen fikir. Zira bu benzerliğin sebebi açıklanabiliyor; bu sebep fizik kurallarının evrenin her yerinde aynı olmasından başka bir …
Devamını gör »Steins;Gate’i Sevenlerin İzleyebileceği 10 Anime
Myanimelist’in bilimkurgu kategorisindeki animeleri “en yüksek” puan bazında sıraladığınızda karşınıza Steins;Gate çıkar ve bu puan (9.12) kesinlikle abartılmış bir puan değildir. 5pb. ve Nitroplus iş birliği ile piyasaya önce görsel roman (26 Eylül 2009), hemen ardından da (15 Ekim 2009) oyun olarak servis edilen Steins;Gate’in animeye uyarlanması 2 yıl sonunda (6 Nisan 2011) gerçekleşir. Science Adventure serisindeki Chaos;Head’ın ardından ikinci …
Devamını gör »TV Teknolojileri ve Ses Bağlantısı Çeşitleri
Yeni TV almanın en büyük zorluğu, ürün kalitesinden çok, cihaz çeşitliliğinden kaynaklanan kafa karışıklığıdır. Her bir televizyon üreticisinin amiral gemisi görevini üstlenen ürün/ürünleri mutlaka oluyor; fakat hangi marka TV almaya karar vermeden önce, ihtiyaçlarımıza göre nasıl bir tip TV istediğimizi belirlememiz lazım. TV’lerde yer alan dahili hoparlörlerin film izlemede yetersiz kalan performansları göz önünde bulundurularak, harici bir ses siteminin de …
Devamını gör »Kuantum Devrimi #1: Kuantum Öncesi
Yüzyılın başında atom altı seviyedeki yeni bulgular ve bu bulgulara uygun yaklaşımlar doğrultusunda şekillenen “kuantum fiziği”, dünyaya bakışımızı ve kâinat tasavvurumuzu kökten değiştirmesi yönüyle devrimsel nitelikte bir gelişmedir. Bu yazı dizisinde, Kuantum Devrimi’nin muhteşem serüvenine bir giriş yapacak; Planck, Einstein, Bohr, De Broglie, Heisenberg, Schrödinger gibi ‘devrimin çocukları’nı tanıyacak ve kuantum fiziğinin düşünce dünyamıza kazandırdığı bir takım ‘garip’ kavramları inceleyeceğiz. Kuantum’un …
Devamını gör »Çocuklar İçin Bilimkurgu Romanı: Uzaylılar Geliyor
Okuma alışkanlığı ve edebiyat sevgisi kazanmak için çocukluk yaşları çok önemli. Boşuna, “Ağaç yaşken eğilir” dememiş atalarımız. Küçük yaşta okumayı sevenler ve okuma alışkanlığı edinenler, çoğu zaman ömrünün sonuna kadar okumaya devam ediyorlar. Bu alışkanlığını hiç bırakmıyorlar. Hatta bu okurlardan bir bölümü, kendileri de yazmaya başlıyor ve geleceğin yazarları oluyorlar. Benzer şekilde, bilimkurgu sevgisinin de çocukken edinilmesi çok önemli. Bu …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerindeki Kötülük Timsali Karakterler #1
Eğer filmlerde adeta kötülük yapmak için doğmuş karakterler yer almasaydı, şüphesiz ki çoğu filmi izlemek can sıkıcı olurdu. Başkahramanların bu kötü adamlarla –ve elbette kadınlarla- zorlu ve ölümcül mücadeleleri, onların zaaflarını ve güçlerini sınayarak gerçek potansiyellerini açığa çıkarmakta. Söz konusu bilimkurgu filmleri olduğundaysa işler biraz çetrefilleşiyor. Bu sefer kötülük, bazen bir uzaylı yaratığın bazen de bir robotun bedeninde vücut bulabiliyor, …
Devamını gör »Grotesk Bilimkurgunun Unutulmaz Yazarı: Iain M. Banks
59 yaşında hayatını kaybeden Iain M. Banks, iki farklı alanda popülerlik kazanan sayılı yazarlardan biriydi. Martin Amis, Salman Rushdie ve A. N. Wilson gibi yazarlarla birlikte ilk Granta genç yazarlar listesine girmeyi başarırken, yıldızlararası evrende geçen anarko-komünist ütopyası Kültür Serisi‘yle de bilimkurgu alanında da unutulmaz bir yer edindi. Banks, romanlarının bu şekilde ‘sınıflandırılmasına’ karşı çıkıyordu. Doğrusu bu, kitaplarında daima belirli …
Devamını gör »En İyi 25 Sovyet Bilimkurgu Filmi
Bu listemizde, SSCB’de çekilmiş olan en önemli bilimkurgu filmlerini inceleyeceğiz. Elbette bu eserleri bir değerlendirme sırasına sokmak oldukça zor bir iş, çünkü zamanın şartları, politik durum ve daha birçok etken filmlerin şekillenmesinde rol oynamış. Yine de derlediğimiz film seçkisinin bilimkurgu türüne en çok etki etmiş, en önemli ve akılda kalan eserleri içerdiğini ümit ediyoruz. Belki artık gittikçe uzayan şu sonbahar …
Devamını gör »