Aylık Arşivler: Mayıs 2019

Yarını Hatırla | Selin Arapkirli (Kısa Öykü)

“Tüm kutsal şeyler insanın icadıdır; bunların insanın icadı olmadığını savunan düşünceler de insanın icadıdır. Dünya, insan düşüncesi dışında yoktur.” Robert M. Pirsig – Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı Hatırlıyorum. Yağmurlu günlerde Kevi, sokağa çıkmadan evvel başına kara bir poşet geçirirdi. Şemsiye taşımaktan nefret ederdi. Yağmurdan da. Ve daha bir sürü şeyden. Hatırlıyorum. Kevi, bebekken bana bakan ve adımı Sevi koyan yaşlı …

Devamını gör »

2019 GİO Ödülleri İçin Katılım Şartları Açıklandı

Türkiye’nin fantastik, bilimkurgu ve korku üreticilerinin bir araya geldiği, türün ülkemizdeki gelişimini, sanatçıların korunmasını ve bilinirliklerinin yükselmesini, okur ve takipçi kitlesinin artırılmasını, daha nitelikli eserlerin ortaya çıkmasını ve hayal gücünün öneminin anlatılmasını amaçlayan FABİSAD‘ın bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği GİO Ödülleri‘nin yarışma kategorileri ve katılım şartları belli oldu. Roman, Yayınlanmamış Öykü, Çizgi Roman ve İllüstrasyonların yarışacağı organizasyonun katılım şartları ve son başvuru tarihleri şöyle: Roman Başvuruları GİO …

Devamını gör »

Çetin Bal’dan Uzaylılara Mesaj Var!

evren-ve-insan

Çetin Bal‘ı bilir misiniz? 2000’lerin başından itibaren kişisel çabalarıyla ayakta tuttuğu www.zamandayolculuk.com internet sitesi sayesinde, hem popüler bilime hem de bilimkurguya gönül vermiş birçok insanın kahramanıdır o. Halen yayınını sürdüren internet sitesi, zaman yolculuğundan astronomiye, özel araştırma dosyalarından bilimkurgu eserlerine değin hemen her alanda doyurucu içerikler sunmuş, meraka ve keşfe aç insanların uğrak limanlarından biri haline gelmiştir. Önüne geçemediği UFO …

Devamını gör »

Teknoloji ile Çarpışma: iBoy

Yönetmenliğini Adam Randall‘ın üstlendiği iBoy, varoşlarda yaşayan bir gencin uğradığı saldırıyı ve bu saldırının sıra dışı sonuçlarını anlatıyor. Çeteleşmenin yaygın olduğu bir ortamda haliyle yasa dışı işlerin de yaygın olması beklenir. Lise öğrencisi Tom da böyle bir mahallede yaşayan ve tüm bunlara mecburi olarak kulaklarını tıkayan sıradan biri. Fakat tanık olduğu bir olay neticesinde vurulunca, ne yazık ki işler onun …

Devamını gör »

Dünden Bugüne El Konsolları

Nintendo, 1989 yılında konsollara karşı alternatif olacak ürünü Game Boy’u ilk kez görücüye çıkardığında yepyeni bir sektörün doğmasına sebebiyet vermişti. 1985’te Rus bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından programlanan Tetris oyunu, dünyayı kasıp kavurmaktaydı. Game Boy’un, kutulu ürün olarak beraberinde Tetris ile satışa çıkması büyük bir pazarlamacılık başarısıydı. Çünkü düşen blokları boşluk olmadan, yatay olarak dizmeye çalıştığımız oyun, bir el konsolu için …

Devamını gör »

Lazer Silahlı Savaş Gemileri Bilimkurgu Olmaktan Çıkıyor

ABD Donanması lazer ve benzeri enerji silahlarını sahaya sürmeye hiç bu kadar yakın olmamıştı. Teknolojik güçlükler devam ediyor olmakla birlikte, Deniz Kuvvetleri bu yıl Portland isimli askeri çıkarma gemisi üzerine kurulmuş 150 kilowattık kombine spektral ışınlı fiber lazeri test etmek için hazırlanıyor. Deniz Kuvvetleri Yüzey Savaşı Komutanı Tuğamiral Ron Boxall, 2021 itibariyle bir güdümlü füze avcısı muhrip üzerine bir savaş gemisi …

Devamını gör »

HBO’dan Mini Belgesel-Drama: Chernobyl

HBO’nun Chernobyl dizisi öyle neşeli bir diziye benzemiyor. Ama yine de bu dehşete hazırlıklı yakalanmak pek mümkün değil. Beş bölümden oluşan mini dizi, televizyon dünyasının kaçırılmaması gereken yeni bir fenomeni adeta. Ama dizinin “Belgesel-Drama” adı altında dehşet verici bir korku hikayesi olduğunu da bilerek izlemeli. Her saniyesi baş döndürücü bir anksiyeteyle geçen dizinin sonunu bilmek bile izlerkenki dehşeti hiç azaltmıyor. 26 …

Devamını gör »

Dünya’yı Bir Uzay Gemisine Dönüştürebilir miyiz?

Son dönem Çin bilimkurgu sinemasının en popüler işlerinden biri olan The Wandering Earth (Göçebe Dünya) filminde insanlık, büyük roketler kullanarak Dünya’yı başka bir yıldız sistemine taşımaya çalışıyordu. Şunu biliyoruz ki, yaklaşık beş milyar yıl sonra Güneş’in yakıtı bitecek ve genişlemeye başlayacak. Sonrasında da büyük ihtimalle Dünyamızı yutacak. Tabii tüm bunlar yaşanmadan önce hâlâ Dünya’yı terk edememişsek bir de artan sıcaklıkla …

Devamını gör »

Philip K. Dick’in Yıllara Meydan Okuyan Önemi

Ufuk açıcı kültür teorisyeni Fredric Jameson, bilimkurgunun uçuk ve boş bir eğlenceden daha fazlası olduğunu savunur. Yüzüklerin Efendisi ve Harry Potter’ın geçmişteki kutsal fantezileri yansıttığına benzer bir şekilde bilimkurgu da gelecekle ilgili duyduğumuz endişeleri ve umutları yansıtır. Bu yansıma özellikle gelecekle ilişkimizin çarpıcı bir biçimde değiştiği post-modern kültür içerisinde önemlidir. Geçmiş medeniyetler için zaman döngüseldir. Gelecek ise tek tek insanlar …

Devamını gör »

Dalgakıran | Mikail Boz (Kısa Öykü)

Rıhtımda bekliyorduk. Ellerimiz cebimizde, omuzlarımız kalkık, bu güneşsiz ve kurşuni gökyüzünün altında denizi seyrediyorduk. Deniz de fazla mesai yapmış bir işçi gibi homurdanıyor, kükreyen dalgalarını bizi ve yaşadığımız bu kenti silip atmak için üzerimize salıyordu. Ortalıkta henüz gemi görünmüyordu. Fakat bu, kimse için umutsuzluk kaynağı olmuyor, gözler ufukta belirecek o bilindik karartıyı merakla bekliyordu. Nasıl beklemesinlerdi? Herkes ona bir kurtarıcı …

Devamını gör »