Bilimkurgu, gezegendeki en popüler eğlence türlerinden biri. Kitaplardan filmlere, TV dizilerinden çizgi romanlara kadar birçok medyayı içinde barındırıyor. Sanatta bilimkurgunun 1620’de Johannes Kepler’in romanı Somnium ile başladığına inanılıyor. Tabii, bilimkurgu türünün ne zaman başladığı konusunda muhtemelen bir ton tartışma olduğunun farkındayız, ancak Jon Guttman’ın Somnium’un neden ilk olduğuna dair açıklaması gayet inandırıcı: “Efsanelerin ve mitolojinin arasından, ilk kez hangi kitabın …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Nisan 2019
Tarihteki İlk Kadın Siyahi Bilimkurgu Yazarı: Octavia E. Butler
Yazar Octavia E. Butler, 22 Haziran 1947’de Pasadena, California’da dünyaya geldi. 1970’lerde yazarlık kariyerine başlamadan önce birden fazla üniversitede öğrenim gördü. Kitaplarında bilimkurgu elementleri ile Afro-amerikan spiritüelizmi öğelerini yoğunluklu olarak kullandı. 1976’da yayımlanan ilk romanı Patternmaster, sonradan büyüyerek dört kitaplık Patternist serisinin bir parçası haline geldi. Butler ayrıca 1979 tarihli Kindred (Yakın, İthaki Yayınları) ve iki kitaplık Parable serisine ait 1993 …
Devamını gör »Zamanı Ölçmek: Gün, Hafta, Ay, Yıl Kavramları Nasıl Oluştu?
Bu sorunun ilkokul düzeyinde verilecek cevabı, elbette ki Dünya’nın Güneş etrafında yaklaşık olarak 365 gün 5 saat 48 dakika 45.51 saniyede dönmesidir. Günlerin 24 saat olması da, Dünya’nın kendi etrafındaki hareketini yaklaşık olarak 23 saat 56 dakika 4.04 saniyede tamamlamasıdır. Ancak neden? Eğer ki 1 saniye dediğimiz süreyi, “bu kadarlık” bir değişim olarak değil de, şu kadarlık bir değişim olarak …
Devamını gör »Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri #2
İlk bölümü büyük ilgi gören “Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri” yazı dizimizin ikinci bölümüyle tekrar karşınızdayız. Bu yazı dizisiyle amacımız, aslında görsel efektsiz de iyi bilimkurgu filmi çekilebileceğini ve işin biraz da yaratıcı senaryo ve öykülerde yattığını gösterebilmek. Evet, bilimkurgu sineması için görsel efektlerin önemi yadsınamaz, ancak bu olmazsa olmaz anlamına da gelmiyor. Bütçe ve dolayısıyla teknolojik yetersizlikler, …
Devamını gör »Patrick Stewart’lı Star Trek Dizi Projesi Şekilleniyor
The Next Generation’daki Riker rolüyle tanıdığımız Jonathan Frakes, CBS All Access için çekilmesi planlanan Picard merkezli yeni Star Trek serisinde Patrick Stewart ile birlikte yeniden ekip olmaya hazırlanıyor. Frakes ilk olarak Mart ayında diziye katılabileceğini duyurmuş, ancak o sıralar katılımı resmi olarak onaylanmamıştı. Son gelişmelere göre, Frakes birbirinin devamı niteliğindeki üçüncü ve dördüncü bölümlerin yönetmenliğini üstlenecek. Dizinin ilk iki bölümünü ise …
Devamını gör »Esin Kaynağı Usta Yazar: Gene Wolfe
Gene Rodman Wolfe (7 Mayıs 1931 – 14 Nisan 2019) yakın zaman önce kaybettiğimiz amerikan bilimkurgu ve fantazi yazarı. Yoğun, akıl çelici yazılarının yanı sıra güçlü katolik inancı ile de dikkat çekti. Üretken bir kısa öykü yazarı ve romancıydı. Birçok bilimkurgu ve fantezi edebiyat ödülü kazandı. En çok da dört ciltlik “Solar Cycle” serisinin ilk kitabı olan “Book of the …
Devamını gör »Tokuşsun Kadehler: The World’s End
İngiliz sinemasının medarı iftiharı Simon Pegg, iyi bir oyuncu olmasının yanı sıra başarılı da bir senarist. The World’s End, Pegg’in yönetmen Edgar Wright ile birlikte olan üçüncü ve son işbirliği. Shaun of the Dead (2004) ile “zombi”; Hot Fuzz (2007) ile de “polisiye” parodisine imza atan ikili, bu kez uzaylı istilasına el atıyor. İkili, üçleme sayılabilecek yapımlarda senaryoları ortak olarak …
Devamını gör »Ya Olmasaydı | Emre Bozkuş (Kısa Öykü)
Evin salonu adeta enkaz halindeydi. Her yanda boş içki şişeleri, sigara izmaritleri ve yoğun bir ter kokusu vardı. Göründüğü üzere parti çok hareketli geçmişti, klasik çatı katı partilerinde yapılacak her şey yapılmıştı. Ne yazık ki o ise gecenin sonunda bağlamdan kopuk halde, elinde yarısı boşalmış bir viski şişesiyle şehrin kalabalığını izlemekteydi. Sürekli bir yerden bir yere giden insanlar, arabalar ve …
Devamını gör »Solaris Neden Yeniden Çekilmeli?
Stanislaw Lem’in unutulmaz eseri bugüne kadar üç kez sinemaya uyarlandı. Rus yönetmen Andrei Tarkovki tarafından 1971 yılında yapılan uyarlama, genellikle Steven Soderberg tarafından yapılan 2002 yapımı uyarlamaya yeğ tutulur. Tarkovski filminin başarılı olduğunu kabul etmekle birlikte, bana göre her iki film de sinemanın ifade olanaklarını tam olarak kullanmamış ve son tahlilde romanın hakkını verememişlerdir. Bunun nedeni olarak kısmen romanın felsefi …
Devamını gör »Kengir Ayaklanması ve Bir Gulag-Devlet
Gulag, tek bir kelime, büyük bir trajedi. Kulakta garip bir yankı bırakan bu kelime Çalışma Kampları Genel Müdürlüğü anlamına gelen Rusça bir cümlenin kısaltılmış halidir. Gulaglar Lenin zamanında kurulmaya başlamış, zirve noktasını Stalin döneminde bulmuştu. Şura topraklarının her yanından getirilen politik mahkumlar bu kamplarda çalıştırılırdı. Bu kamplara temel olarak iki çeşit insan getirilirdi. Ya politik mahkumlar ya da hakiki suçlular. …
Devamını gör »