Büyükbaba Ford, çenesi ellerinde, elleri bastonunun tepesinde dinlenerek, odaya hakim konumdaki yetmiş ekran televizyona nemrut nemrut bakıyordu. Ekranda bir haber spikeri günün olaylarını özetliyordu. Her otuz saniyede bir, Büyükbaba bastonun ucuyla yeri dürtüp bağırıyordu, “Yahu, biz bunu yüz yıl önce yaptıydık!” Emerald ile Lou balkondan ve MS 2185’in nadir bulunan cevherini -mahremiyeti- arayışlarından dönüp de salona geldiklerinde artık son sıraya …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kurt Vonnegut
Keyifle Okuyacağınız 11 Mizahi Bilimkurgu Kitabı
Kuşkusuz bilimkurgu hikâyeleri, karanlığa ve ciddiye sapma konusunda talihsiz bir üne sahip. Ve evet, uzay operası ve kıyamet sonrası kabuslar hakkında okumak istiyorsanız birçok seçenek bulunmakta. Ancak bilimkurgu kitaplarının patlayan gezegenler ve galaksiler arası politikadan ibaret olması gerekmiyor (ya da en azından patlayan gezegenlerin tamamen mizahsız olması gerekmiyor). Uzayın enginliği varoluşun tam bir yansıması, yani saçma; hâliyle yazarlar bunu görüp …
Devamını gör »Gerçeğin İz Düşümü: Mezbaha No 5
Tarihi olayları kurgularken hüzünle eğlenceyi, tiksintiyle azameti birleştiren Kurt Vonnegut, mantık dışı görünen dünyaları betimlemede ve tuhaflıkları olağanmış gibi göstermede en başarılı yazarlardan biridir. Belki de ilkidir. ABD’nin Indianapolis şehrinde 11 Kasım 1922 tarihinde dünyaya gelen yazar, II. Dünya Savaşı‘nda Avrupa’da asker olarak hizmet verdi. Dresden şehrinin bombalanmasına şahit olduğu sırada savaş esiriydi ve kendisini derinden etkileyen bu olay, en …
Devamını gör »Bilimkurguda Merkür
Güneş Sistemi ailesindeki gezegenler arasında Merkür çok özel bir konumda. Yıldızımızın etrafındaki yörüngesini 88 Dünya günü gibi bir sürede tamamlayan (1) Merkür, hem Güneş’e en yakın gezegen hem de boyutları itibariyle en ufak olanı, yani sekiz çocuklu ailedeki en küçük kardeş. -Plüton Ağustos 2006’da Uluslar arası Astronomi Birliği tarafından evlatlıktan reddedilerek diğer Neptün ötesi cisimlerle beraber cüce gezegen olarak sınıflandırılmıştı.- …
Devamını gör »Playboy’da Edebiyata Soyunan Bilimkurgu Yazarları
Dünyaca ünlü Playboy dergisinin kurucusu, 91 yaşında hayata veda eden Hugh Hefner’dı. Tavşanlı meşhur logosuyla kültürel bir ikona dönüşmüş olan dergi, 18’den teneşir paklayıncaya dek her milletten milyonlarca erkeğin hayallerinde pornografik içeriğiyle taht kurmuş olsa da, Playboy çıplak kadın fotoğraflarından çok daha fazlasıydı. Hele ki bilimkurgu takipçileri için… Hefner, Playboy’u hem üst düzey yöneticilerin hem de üniversitede öğrenim gören genç erkeklerin …
Devamını gör »Bir Distopyayı Nasıl Tanıyabiliriz?
Edebiyat ve sinema, açıklamakta oldukça zorlanılan toplumsal gerçeklerin derinliğine ve enginliğine katkı sağlayabilir. Politik kelime dağarcığımız Oxford’un yılın sözcüğü seçtiği post-truth (Gerçek ötesi/Post-gerçek) haline dönüştükçe, gerçeğin dürüst temsilcileri yalnızca hayallerde karşımıza çıkabilecek gibi gözüküyor. Son 20 yıldaki siyasi koşulları izah ederken faydalanılan modern distopya türündeki patlama da bir hayli dikkat çekici. Bu durum, günümüzün rahatsız edici gerçeklerini yüzümüze vuran Kar Küreyici (Snowpiercer), …
Devamını gör »Makinelerin Kontrolündeki Dünya: Otomatik Piyano
3. Dünya Savaşı sürerken, insanlara hiç gerek kalmadan üretim yapmanın yolu bulundu. Sorun şu: insanlar ne yapacak? Amerika’nın en çok okunan yazarlarından biri olan Kurt Vonnegut Jr. 1922 tarihinde doğmuştur. Daha çok hümanist kimliğiyle ön plana çıkan yazar aynı zamanda 2. Dünya Savaşı’na da bizzat tanıklık etmiştir. Almanya’nın Dresden şehri müttefik devletler tarafından bombalandığında orada bulunan Vonnegut, daha sonra kaleme …
Devamını gör »Yirminci Yüzyılın Voltaire’i: Kurt Vonnegut
Oğlum lisenin başında bir yıl hazırlık okuyup İngilizce öğrenince, benden okumak için kitap istemişti. Ben de ona Kurt Vonnegut’ın bir romanını verdim: Breakfast of Champions (Şampiyonların Kahvaltısı). Kitabı evirdi, çevirdi, adından bir şey anlaşılmıyordu. “Nasıl bir yazar bu?” diye sordu. “Hınzır bir yazardır, oğlum,” dedim, “Hınzır bir yazar.” Eserleriyle ilk kez karşılaşan bir okura ‘hınzır’ diye tanıttığım Vonnegut’ı, 85 yıllık üretken bir …
Devamını gör »Voltaire’den Vonnegut’a Bilimkurgu
“Bu deli zırvalarını gerçekten okuyor musun?” Çok değil, 15-20 yıl önce elinde bilimkurgu kitabıyla yakalanan birine ilk sorulan bu olurdu. Ya da kaşlar kalkar, hafif alaycı bir sesle “ilginç!” denilirdi ve saygınlığınızın o anda dibe vurduğunu hissederdiniz. Çoğu kimse için bilimkurgu, entellektüel bir ayıptı. Kimileri için hala öyle. Tıpkı aynı insanlar için, erotizmin ahlakî bir ayıp olması gibi. Bu bir rastlantı mı? Bence …
Devamını gör »Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı
Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …
Devamını gör »