“Adım John Crichton. Ben bir astronotum. Gemimle birlikte yanlışlıkla bir solucan deliğinin içine düştüm. Şimdi evrenin uzak bir köşesinde kaybolmuş durumdayım. Burası tamamen garip ve yabancı yaşam formlarıyla dolu. Üstelik çıldırmış bir komutan beni avlamaya çalışıyor. Sadece eve dönmek için bir yol arıyorum. Sesimi duyan var mı?” Nine Network adına Avustralya’da çekilen ve 1999 Mart’ında Sci-Fi Channel’da yayın hayatına başlayan …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Astronot
Uzayda Çekilmiş İlk Selfie
Uzay yürüyüşü sırasında selfie çekmek, astronotların en keyif aldığı işlerden biri! Yukarıdaki fotoğraf, uzayda çekilmiş ilk özçekimdir (selfie). 1966 senesinde, ondan üç sene sonra Ay’a ilk defa ayak basacak insanlar arasında olan Buzz Aldrin tarafından Dünya yörüngesindeki bir uçuşta çekilmiştir. Aldrin, o anları şöyle anlatıyor: “Geminin dışında öylece duruyordum. Dünya’ya baktım. Nasıl da kıvrılıyordu… Altımızda bulutlar vardı. Acaba bir fotoğraf …
Devamını gör »Uzaydaki Temsilcilerimiz ve Bilimkurgu
Buck Rogers‘tan Star Trek‘e, kurgusal astronotlara dair görünümün dramatik şekilde değiştiğini ve gerçek uzay uçuşlarının da bu kültürel değişimi yansıttığını görüyoruz. 1930’larda, Neil Armstrong‘un Ay’a ayak basan ilk insan unvanını alışından 30 yıl önce, çizgi romanlarda ve beyazperdede Buck Rogers’ın western benzeri uzay maceraları vardı. 1960’lara gelindiğinde ilk nesil astronotlar da tıpkı Rogers gibi görünüyordu. Tümüyle beyaz erkeklerden ibaret bu …
Devamını gör »Uzay Yolculuğunun Önündeki Engel: Uzay Anemisi
Uzay İstasyonlarının yerçekimsiz ortamlarında çalışan astronotlara özeniyor ve eğlenceli olduğunu düşünüyoruz. Oysaki yerçekimsiz ortama maruz kalan astronotların vücutlarında oluşabilecek hasarların farkında bile değiliz. Maalesef bu hasarların sebebini anlamadan ve çözümünü bulmadan, Mars yolculuğu gibi uzun uçuşlar hayal olarak kalmaya devam edecek. Bu sorunun farkında olan Ottawa Üniversitesi’nden Guy Trudel ve ekibi, yıllardır uzayda kemik iliği sağlığı ve kan üretimi alanında araştırmalar …
Devamını gör »Bugüne Dek Uzayda Kaç Kişi Öldü?
Uzayın şakası yoktur. Son derece tehlikeli bir yer olduğu da ortada. Ancak orada ölenlerin sayısı sanıldığı kadar da fazla değil. Uzaya açılmak astronotların en büyük rüyasıdır. Ancak o bilinmeyen diyarı keşfetmenin bedeli hiç de az değildir: Kapalı yerde sıkışmayı, ölüm korkusunu yenmeyi, sevdiklerinizden uzaklaşmayı, zehirlenmeyi, diri diri yanmayı, deriye nüfuz eden kozmik ışınlara ve radyasyona maruz kalmayı, vakum içinde donmayı …
Devamını gör »Uzay Yolculuğu Mitokondriye Zarar Veriyor
Mitokondri, hücrelerin içinde bulunur ve enerji sağlayan organellerdir. Enerji üretiminin yanı sıra hücreler arası iletişimde de büyük rol oynar. Beyin hücreleri, kalp, karaciğer ve kaslarda yer alır. Dolayısıyla güçlü mitokondriye sahip olmak, güçlü bir vücuda ve güçlü bir beyne sahip olmak demektir. Uzun uzay yolculukları çeşitli fiziksel sorunlara neden olur. Görünüşe göre hepsinin ortak bir kaynağı var ve bu da …
Devamını gör »Bir Astronot Uzaya Savrulursa Nasıl Geri Dönebilir?
Hepimizin aklına gelmiştir; uzayda görevli bir astronot, uzay yürüyüşü yaparken uzay aracından savrulursa nasıl geri gelecek diye. Hatta Gravity gibi Hollywood filmleri, bu tip ürkütücü olaylara da yer vermiştir. Peki, gerçekte NASA’nın astronotlarının uzaya savrulmasına engel olmak için kullandıkları yöntemler neler? Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun 15’inci ekibi olan ISS-15 ile uzayda bulunmuş, toplamda 38 saat 28 dakika boyunca istasyon dışında “uzay …
Devamını gör »Bilimkurguda Bir Kayıp Halka: Across the Zodiac
Çoğu yetişkinin, özellikle erkeklerin, hiç yaşamamış olmayı diledikleri bir dönem varsa o da ergenliktir. Fizyolojik gelişimin ivme kazandığı ergenlik dönemi erkeklerde çirkinliğin, oturmamışlığın vesikası gibidir. Orantısız büyüyen uzuvlar, boru gibi bir ses, sivilceler, tüylenmeler ve yüksek özgüvenle desteklenmiş bir şuursuzluk… Tüm bunlar, yetişkinliğe geçişin dönüşüm sancılarıdır aslında. Bunları atlatan aklıselim bir birey, daha dengeli bir fiziksel ve zihinsel yapıya kavuşarak …
Devamını gör »Astronotların Yaşadığı Kısmi Körlüğün Nedeni Anlaşıldı
Astronotların sıkı bir eğitimden ve eleme sürecinden geçtiğini biliyoruz. Dünya dışındaki zorlu şartlara göğüs germek için sağlıklarının ve fiziksel kapasitelerinin zirvesinde olmalılar. Bu yüzden, Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda bulunmuş astronotların üçte ikisinin görme sıkıntısı yaşaması, büyük bir sorun olarak dikkatleri üzerine çekiyor. NASA, kafatası basıncı sebebiyle oluşan görme bozukluğu sendromunun (VIIP) astronotlarda gözlemlendiğini açıkladı. Bu sağlık sorununun, yerçekimsiz ortam yüzünden gözdeki …
Devamını gör »Bir Robinson Crusoe Anlatısı: Marslı
Ridley Scott‘ın yönettiği Marslı (The Martian), 2015 yılının önde gelen bilimkurgu filmlerinden biri. Andy Weir‘in aynı adlı romanından uyarlanan film, kendini izlettiren ve üzerinde farklı açılardan düşünmemizi sağlayan bir çalışma olarak hafızalara kazındı. Başrollerinde Matt Damon ve Sean Bean gibi önemli oyuncuları barındıran Marslı, iki saati aşkın sürmesine rağmen kendini soluksuz bir şekilde izlettirmeyi başarıyor. Marslı, Mark Watney isimli botanikçi bir astronotun hikâyesini …
Devamını gör »