Astronotların sıkı bir eğitimden ve eleme sürecinden geçtiğini biliyoruz. Dünya dışındaki zorlu şartlara göğüs germek için sağlıklarının ve fiziksel kapasitelerinin zirvesinde olmalılar. Bu yüzden, Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda bulunmuş astronotların üçte ikisinin görme sıkıntısı yaşaması, büyük bir sorun olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
NASA, kafatası basıncı sebebiyle oluşan görme bozukluğu sendromunun (VIIP) astronotlarda gözlemlendiğini açıkladı. Bu sağlık sorununun, yerçekimsiz ortam yüzünden gözdeki ve omurilikteki sıvılarda yaşanan değişimden ötürü ortaya çıktığı belirtildi.
Miami Miller Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, VIIP üzerine çalışmalar yaptı. Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında elde edilen sonuçlar katılımcılara sunuldu. Araştırma kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda birkaç ay kalmış yedi astronot ve Dünya dışına kısa seyahatler yapmış dokuz astronot üzerinde fiziksel testler gerçekleştirildi.
Astronotların gözlerinde kimi kalıcı olan ciddi yapısal değişimler saptandı. İltihaplı göz sinirleri ve göz bebeklerinin arkasında düzleşme gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşıldı. Uzun süreler uzayda bulunmuş astronotların beyinlerinde anormal derecede yüksek omurilik sıvısı bulundu. Baş araştırmacı, radyoloji ve biyomedikal mühendisliği profesörü Noam Alperin, “Omurilik sıvısı, postürle alakalı basınç değişimlerinin yokluğu yüzünden karmaşa yaşıyor,” diye açıklıyor. “Araştırmamız, görme bozuklukları yaşayan astronotlar hakkında ilk kez niceliksel kanıtlar sunuyor,” diye de ekliyor.
Astronotların yaşadığı bu görme bozukluğunun çözümü yine bir astronottan gelecek gibi gözüküyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda beş ay bulunmuş emekli astronot Clayton Anderson, şaşırtıcı bir şekilde hiçbir görme sorunu yaşamamış. “Houstan’daki Johnson Uzay Merkezi’nde yapılan NASA araştırmalarında, kanımda dolaşan özel bir protein sayesinde hiçbir görme sorunu yaşamadığım ortaya çıktı,” diye belirtiyor Anderson.
Mars‘a yapılması planlanan insanlı uzay yolculukları yaklaşırken, uzay seyahatlerinin güvenliğini sağlamak için bunun gibi sorunların en kısa zamanda çözülmesi önem taşıyor.
Hazırlayan: Ruhşen Doğan Nar | Kaynak