Arkasında onlarca unutulmaz roman ve kısa öykü bırakan Arthur C. Clarke, kuşkusuz gelmiş geçmiş en önemli bilimkurgu yazarlarından biri. Engin bilgisi ve hayal gücüyle sosladığı eserlerinin büyüsüne kapılmamış bir bilimkurgu hayranı yok gibidir. İleri görüşlülüğünü ve güçlü öngörü yeteneğini şiirsel anlatımıyla birleştirmiş, bilimkurgu edebiyatına yön vermeyi ve kendisinden sonra gelen yazarlara esin kaynağı olmayı başarmıştır. Onun eserleri sayesinde bazen uzaylıların …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Arthur C. Clarke
En Güzel Melodi | Arthur C. Clarke (Kısa Öykü)
“Kız çocuğu doğdu,” derler hep bir ağızdan, konuşan insanların doluştukları odaya anlık bir sessizlik çöktüğünde… Bıçak yemiş gibi kesilir konuşmalar… Bütün sesleri yutan ağır bir sessizliğin çöktüğünü hissedersiniz üstünüze… Bunun başkalarını nasıl etkilediğini bilmem. Ama, ben iliklerime kadar ürperirim her seferinde… Aslında, eskilerin ihtimaliyat dedikleri rastlantı yasalarının ürünüdür bu… Birbirlerinden bağımsız, kendi aralarında konuşan insanların durup soluk almaya karar verdikleri …
Devamını gör »Geleceğin Projesi: Cennetin Çeşmeleri
İngiliz mucit ve bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein ve Isaac Asimov ile birlikte bilimkurgunun üç büyük yazarından biri olarak biliniyor. İyi bir bilimkurgu yazarı olmasının yanı sıra romanlarında öne çıkardığı çığır açıcı fikirleriyle de özel bir yere sahip. Öyle ki, roman ve öykülerinde geleceğin teknolojisini tahmin etme başarısıyla birçok ödüle layık görüldü. Örneğin, 1945 yılında Uydu İletişim …
Devamını gör »Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri
Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …
Devamını gör »Dizisi Çekilse de İzlesek Dediğimiz Bilimkurgu Romanları
Bilimkurgunun modası hiç geçmiyor. Star Wars ve Star Trek gibi sonsuz görünen ana desteklerle birlikte, sürekli olarak yeni diziler ve filmler seyirciyi yıldızlar arasında veya gelecekte dolaştırmayı sürdürüyor. James S.A. Corey imzalı Expanse serisinin olağanüstü uyarlaması, akıllıca yapılan bilimkurgunun televizyonda iyi iş çıkarabileceğini tüm dünyaya gösterdi. Liu Cixin’in Üç Cisim Problemi yakında bir dizi uyarlaması ile geliyor, Asimov’un Vakıf serisi …
Devamını gör »Denis Villeneuve’den Rama Uyarlaması Gelebilir
Frank Herbert’in kült bilimkurgu serisi Dune uyarlamasıyla Arrakis çöllerinde silinmesi güç bir iz bırakan Denis Villeneuve, bir başka klasik bilimkurgu yapıtına da el atmaya hazırlanıyor. Villeneuve’ün “Prisoners” ve “Blade Runner 2049” gibi filmlerde birlikte çalıştığı Alcon Entertainment adlı yapımcı firma, Arthur C. Clarke‘ın ünlü bilimkurgu romanı “Rama’yla Buluşma”nın film haklarını aldığını duyurdu. Firma, yönetmen koltuğunda yine Denis Villeneuve’u düşünüyor. Romanın …
Devamını gör »Sert Bilimkurguda Savaş Sonrası Ekolojisi
Sert bilimkurgu (Hard Sci-Fi), 60’lardan önce genellikle ekolojik kaygılar ile ilgili konularla pek ilişkilendirilmez. Bu dönemin sert bilimkurgu eserlerini inceleyen araştırmacıların çoğu, ekolojiyi görmezden geldi ya da dünyaların inşasında kullanılması pratik olmayan bir şey olarak bir kenara itti. Kurgusal dünyaların yaratılmasında belirli bilimsel ilkelerin nasıl dikkate alındığına dair ayrıntılı bir inceleme sunan David Samuelson‘un Tahmin Modları: Sert Bilimkurgu Formülleri kitabı, …
Devamını gör »Sesli Öyküler [02×03]: Tanrının Dokuz Milyar Adı – Arthur C. Clarke
Sesli Öyküler serimizin bu haftaki konuğu, Tanrının Dokuz Milyar Adı öyküsüyle Arthur C. Clarke. 1953 yılında kaleme alınan ve “En İyi Kısa Öykü” dalında Retro Hugo ödülüne layık görülen eser, din-bilim kesişiminin ilginç bir örneğini sunuyor. Tibetli rahipler, Tanrı’nın bütün isimlerini ortaya çıkarabilmek için Amerikalı bir bilgisayar şirketinden yardım ister. Şirket, rahiplerin talebini bir hayli tuhaf bulsa da Tibet’e gidip …
Devamını gör »Çocukluğun Sonu Romanına Felsefi Bir Bakış
Covid-19 salgını ikinci dünya savaşından bugüne insanlığın kendi başına açtığı en büyük küresel felakettir. Her an dünyanın her ülkesinde, başta en zengin devletlerde olmak üzere, sayısız insan virüs nedeniyle ölmektedir. Çünkü dünya henüz insanlığın evi değil, rekabet ve savaş alanıdır. “Bireysel bir karşıtlık (Hobbesçi) anlamında değil, bireylerin toplumsal varlık koşullarından doğan bir karşıtlık anlamında” (Marx, 1993, s. 30). Peki, insanlığın kendini yok …
Devamını gör »Gizemli Bir Mecara: Şafak Projesi Phobos
1917’de doğan Arthur C. Clarke, Bir Uzay Efsanesi ve Rama serisinin yanında Çocukluğun Sonu adlı romanı ve bilim alanında yaptığı çalışmalarıyla bilim ve bilimkurgunun kapsadığı her yerde fikri önemsenen bir yazar haline geldi. Yıldızlara olan merakıyla kendisini hayal bile edemeyeceği bir geleceğe götüren Clarke, kaleme aldığı öyküleri, romanları ve makaleleriyle arkasında bıraktığı birçok yazara esin kaynağı oldu. Şafak Projesi Phobos …
Devamını gör »