Etiket Arşivleri: 80’ler

Dördüncü Sezonuyla Stranger Things

stranger things

Yaklaşık 4 saat süren iki final bölümüyle dördüncü sezonunun perdesini indiren ve beşinci sezonu için şimdiden gün saydırmaya başlayan Stranger Things neden bu kadar çok sevildi? Dizinin başarısında payı olan unsurlar arasında neredeyse belirtmeyenin dövüldüğü üzere 80’ler nostaljisi ön plana çıkıyor. Bilhassa çocukluk yıllarını 80’lerde yaşamış izleyiciler, o geçiş çağına ait sosyokültürel unsurları, filmleri, oyunları, saç stillerini, müzikleri vb. yeniden …

Devamını gör »

Bize Çocukluğumuzu Armağan Eden Adam: Joe Dante

80’ler ve 90’lar kuşağı, TV ve video kuşağıdır. Aksiyon, komedi ve elbette bilimkurguyu videolardan izlediği filmlerle öğrendi bu kuşak. Dolph Lundgren, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger ve Bruce Lee gibi yıldızlara kasetlerden, tüplü televizyonlardan izlediği filmlerle hayran oldu. Steven Spielberg, George Lucas gibi yönetmenlerin sanatlarını kasetlerden izledi. TV’de dönüp dönüp yayımlanan filmleriyle yerli yıldızlardan Cüneyt Arkın’ı, Kemal Sunal’ı, Kartal Tibet’i tanıdı. …

Devamını gör »

Düşük Bütçeli 10 Post-Apokaliptik Bilimkurgu Filmi

Kıyamet sonrası (post-apokaliptik) gelecek anlatımı, bilimkurgu sinemasının en gözde konuları arasında yer alır. Bütün kıtaları kasıp kavuran bir salgın, kontrolden çıkan yapay zekanın başlattığı bir savaş ya da bir nükleer felaketten sonra mavi gezegenimiz alevler içindeki cehenneme dönüverir. İşte bu tür, insanoğlunun böyle bir dünyada verdiği ilkel hayatta kalma mücadelesini konu edinir. Kıyamet Sonrası Sineması‘nın en ünlü örneği ise George …

Devamını gör »

80’li Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

80’leri, yüreğimizde büyük yerler edinen küçük bütçeli filmlerin on yılı olarak tarif edebiliriz. Bu yıllara ait öyle çok film var ki… Bazıları kötü olduğu halde bir sihre sahip, bazıları gerçekten de izlenmeyecek kadar kötü, bazıları ise adını çoktan bilimkurgu sinemasının tarihine ışıltılı harflerle yazdırmayı başardı. 2000’li yılların çok uzaklarda gibi göründüğü bir dönemde çekilen bu filmler, zamanında video kaset dükkanlarının …

Devamını gör »

2000’lerin Bilimkurgusunda Erotizm Rüzgarı

Bir önceki yazımızda özgürlükleri, kötü saç modellerini ve teknolojinin yükselişini temsil eden 80’lerden ve bu yılların rüzgârını arkasına alan 90’larda karşımıza çıkan bilimkurgu, komedi ve erotizm karşımı filmlerden bahsetmiştik. Sıra geldi 2000 ve sonrasına. 2000… İnsanoğlu, yeni bir bin yılın başlangıcı olan bu tarihe büyük anlamlar yükledi. Bu başlangıç aynı zamanda, dünyamızın sonunu getireceği iddia edilen korkunç kehanetlerle de anıldı. …

Devamını gör »

Çocukluğu Cep Telefonuna Hapsolmayanların Dizisi: Stranger Things

stranger things

Arsalarda top koşturanlar, kapı pervazına tırmananlar, beş sakızı birden ağzına tıkanlar, uçurtması tembel bulutların arasında kaybolanlar, elektrik borularıyla külah atanlar, gece sokağa el feneriyle çıkanlar, inşaatın ikinci katından kuma atlayanlar, salçalı ekmekle karın doyuranlar, su tabancalarına boyalı su koyanlar, kokulu silginin tadına bakanlar, atari salonlarından çıkmayanlar, yorganın altında hayal kuranlar, kola şişesi içinde torpil patlatanlar, saklambaç oynayanlar, salıncakta sallananlar, ip …

Devamını gör »

80’lerin İzlenmesi Gereken Bilimkurgu Animeleri #1

80'lerin bilimkurgu animeleri

70’li yılların sonuna dek açıkçası pek önemsenmeyen bilimkurgu Anime‘ler, değerini kanıtlayan birkaç eserin yarattığı itici güç ve maddi açıdan kendisini kanıtlayan bir izleyici potansiyeli kazanması ile çok değil, birkaç yıl içerisinde türün endüstrileşmesinin önünü açtı. Doğrudan konu ile alakalı ve yüksek bütçeli Anime filmler de üretilmeye başlamasının yanı sıra 80’lerin başından itibaren bilimkurgu serilerin gerek sayıca, gerek nitelikçe arttığını görürüz. …

Devamını gör »

80’lerin İstila Filmleri

Carl Sagan’ın, “Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya’da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu,” diye ünlü bir sözü vardır. Gerçekten de evrenin büyüklüğünü ve yaşını hesaba katarsak, orada bir yerlerde hayatın olması değil, aksine olmaması tuhaf olur. Peki o halde neredeler? Bilim henüz bu sorunun yanıtını vermiş değil. Onları bulmuş değiliz. Onların da henüz bizi bulamadığı, bulsalar bile …

Devamını gör »