Gene Roddenberry’nin yarattığı ve Türkiye’de Uzay Yolu adıyla bilinen Star Trek dizisi, 1966 yılında televizyonda ilk kez yayımlanmasından itibaren zamanla dünya çapında büyük bir kültürel fenomene dönüştü. Uzay Yolu dizisi ırkçılık, emperyalizm, savaş karşıtlığı, insan hakları vb. çeşitli politik ve sosyal konularda dönemine göre savunduğu ilerici pozisyonu ve yer verdiği bazı kurgusal teknolojilerin sonradan gerçekten icat edilmesiyle hiç şüphesiz bilimkurgu türünün …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Temmuz 2020
Alternatif Bir X-Men Hikayesi: Kaybolan Miras
İnsan beynine dair neler biliyoruz? Ağırlığı, genel itibariyle çalışma düzeni, enerji kaynağı… Hepsi tamam da, sadece bunlardan mı ibaret bütün dünyamızı meydana getiren organ? Bugüne kadar yapılan tüm çalışmalar, insan beyninin yalnızca kısıtlı bir alanının çalışma şeklini izah edebildi. Vücudun bilinçli olarak yönettiğimiz kısımları zaten hareket halinde gözlemlenmeye de açık durumda. Beyin ameliyatı sırasında keman çalan hastanın doktorlara sağladığı kolaylık, …
Devamını gör »Geleceği Öngören ve Öngöremeyen 10 Anime
90’lı yılların çocuklarından biriyseniz muhtemelen gezegen isimlerini Sailor Scout sayesinde öğrenmiş olabilirsiniz. Sonra malum Plüton gezegen statüsünü kaybetti ve Sailor Moon’un hikâyesini bilenler için işler biraz garipleşti. Bilimkurgu animeleri geleceğe ilham olma noktasında ağırlıklı başarılı olurken, bazen de sadece fantezi dünyasında kalabiliyorlar. Eee, bu da son derece normal; ne de olsa işleri geleceği hayal etmek. Peki hangi animeler geleceğin teknolojisini …
Devamını gör »Erken Yaşta Yitirdiğimiz 12 Bilimkurgu Yazarı
Bilimkurgunun ortaya çıkışından bu yana dek sayısız yazar tür için ter döktü. Kimisi 50 yaşından sonra kimisi de 30’undan sonra bu türe gönül veren değerli insanlardı. Bazıları bir asırlık ömür yaşarken bazıları da daha ömrünün baharında aramızdan ayrıldı. Ama ortada bir gerçek var ki, onlar ardında bıraktıkları eserlerle ölümsüz oldu. İşbu yazıda, öne çıkan ve erken yaşta yitirdiğimiz bilimkurgu yazarlarını …
Devamını gör »Gürcistan’dan Mars’ta Şarap Üretme Projesi
Mars’ta kar yağıyor olması muhtemel. Tabii bu kar çok ama çok cılız bir şey. Yine de insanların Mars’ı kolonize etmeye başladığı dönemlerde oluşacak iklimsel değişimler orayı belki de pembe, kızıl, kirli beyaz bir kış cennetine çevirebilir. Marslılar ısıtmalı fanusunda oturup dışarıdaki tuhaf manzarayı izlerken canları şarap içmek isteyebilir. Ancak şarap Dünya’da kaldı, tıpkı ozon tabakası, sağlıklı kemik sistemleri, doğal genler …
Devamını gör »Bilim Yaşlanmayı Durdurabilecek mi?
Gelecekte geçen öykü ve romanlarımın gerçekçi bir arka plana sahip olması için dünyayı etkileyen makro trendleri yakından takip etmeye çalışıyorum. Nüfusun gelişini ve ortalama yaşam beklentisi makro trendler arasında önemli bir yer tutuyor. Bilimkurgu açısından son derece verimli konular bunlar; dünyayı yönetmekte olan zengin orta yaşlılar kuşağının ölümsüz olması örneğin hiç de hoşa gidecek bir senaryo değil. Ölümsüz vampirlerle dolu …
Devamını gör »Zincirlerini Kıran Yapım: Scorn
2013 yılında Sırbistan’da kurulan oyun yapım şirketi Ebb Software, 2014’ün sonlarında Scorn’un duyurusunu yaptı. Büyük oranda H.R. Giger ve Zdzislaw Beksinski’nin sürrealist çalışmalarından esinlenen yapım, sinemasal referanslar da içeriyordu. 2014 Kasım’ında yayımlanan tanıtım fragmanı dikkatleri üzerine çekse de, asıl ilgiyi 2016 yılındaki ikinci tanıtım görüntüleri yarattı; görsellerdeki biyomekanik tasarımlar, Alien evrenine oldukça yakın seyrediyordu. Dolayısıyla Alien evrenine ve H.R. Giger’in …
Devamını gör »Bilimkurgu Gençlerin Zihinsel Direncini Güçlendiriyor
Tarihsel olarak bilimkurgu ve fantastik okurlarının zaman zaman nahoş sıfatlarla damgalandığı bilinir. Massachusetts Clark Üniversitesi İngiliz Dili Departmanından Dr. Esther Jones‘ın güncel araştırmasının sonuçları bu yaygın kanıyı sarsacak gibi görünüyor. Araştırmaya göre bilimkurgu ve fantastiğin dahil olduğu spekülatif kurgunun, Covid-19 pandemisi sürecinde gençlere özellikle stres ve kaygı ile başa çıkmasında yardımcı olduğu saptandı. Jones gençliğinden beri iyi bir bilimkurgu okuru …
Devamını gör »Kısa Bilimkurgu Filmi: FTL
Dünyanın ışıktan hızlı seyahat yeteneğine sahip ilk uzay aracı Longshot nihayet tamamlanmış ve sıra Mars’a yapılacak ilk test sürüşüne gelmiştir. Ancak dönüş yolunda gizemli bir olay gerçekleşecek ve astronot Kane, kendini hayal dahi edemeyeceği bir maceranın ortasında bulacaktır.. Adam Stern tarafından yazılıp yönetilen kısa filmin başrolünde Ty Olsson yer alıyor. İyi seyirler…
Devamını gör »Octadrone | Kenan Demir (Kısa Öykü)
Eski bir kanepe, 32 ekran televizyon, sehpa, komodin ve iki dambıl… Kısaca odada yer alan ve ağırlığı olan her şeyi kapının arkasına yığdım, hatta kuru mama yiyerek semirmiş bir kedi bile bu garip barikattaki yerini almış durumda; tembel kediye kanepeden ayrılmak zor gelmiş olmalı. Şu sinir bozucu ses olmasa, günlerce bu izbe odada yaşayabilirim aslında… Ama korkarım ki kapının önündeki …
Devamını gör »