Aylık Arşivler: Kasım 2018

Sis | Mikail Boz (Kısa Öykü)

sis

Kasvetli bir bahar günüydü. Şehri sarmalayan gri bulutlar ağır ağır doğuya süzülüyor, hazımsız bir mide gibi ara sıra gürüldüyor, tehlikenin henüz geçmediğini bildiriyordu. Sabaha karşı yeni bir sağanak başlayabilirdi, meteoroloji uyarıyordu. Belki öncekinden de şiddetli olur, boğazın suları tüm kenti ele geçirirdi. Binlerce evi, işyerini su basmıştı. Bodrum katlarındaki sel sularını henüz boşaltmamışlardı bile. Galata sakindi. Burada sel suyu duramaz, …

Devamını gör »

Ölümsüzlük Peşinde

Ölüm doğumun uzantısı. Ölüm, doğumla başlayan bir sürecin bitiş gongu. Doğmak ve ölmek, yaşıyor olmak ve ölecek olmak Dünya’nın en eski, en bilinen, ama söz edilmesi hoş karşılanmayan, yokmuş gibi davranılan denklemi. Bir diyalektik yasa. İnsanlığın başlangıcından beri bilmediğimiz, tanımadığımız, yazılarını okumadığımız milyonlarca zihni şu ya da bu şekilde işgal eden bütün apaçıklığına rağmen tuhaf bir gerçek. Belki en gerçek. …

Devamını gör »

Besinlerin Geleceğine Bilimkurgusal Bir Bakış

Yediklerimiz yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli olduğu kadar, kültürün önemli bir göstergesi de. Bilimkurgu eserlerinde bizi büyüleyen pek çok şeyden biri de hayal edilen gelecekte kültürün nasıl şekillendiğini görmek. Moda, müzik, ulaşım ve mimari gibi ögelerin yanında yiyecekler de bilimkurgu eserlerindeki anlatıyı kavrayabilmemiz ve eserle bağ kurabilmemiz için gerekli sahneleri inşa etmede işlevsel bir rol oynar. Pek çok bilimkurgu filminde ve …

Devamını gör »

Geleceğin Teknolojisi: Bilimkurgu Bilimin Gerçeği Olursa

2001 yılında VCR/DVD oynatıcı, Avustralya New South Wales’de en çok çalınan üçüncü üründü. 2011’e dek on sekizinci sıraya kadar düştü. Düşme eğiliminin devam ettiği kesin. Bir ürün, pazara ne kadar iyi nüfuz etmiş olursa olsun, zaman dediğimiz şey teknoloji işin içinde olduğunda oldukça güvenilmezdir. iPad’lerden yardımcı robotlara, video telefonlardan otonom arabalara; günümüz teknolojisinin çoğu, hayata geçmeden çok daha önce bilimkurgu …

Devamını gör »

Çocuklara Matematiği Sevdirme Konusunda Bazı Öneriler

matematik ogrenci

İlköğretimde, özellikle matematik dersinde öğretmenlerle öğrenciler arasında sevgisizlik, anlayışsızlık ve benzeri olumsuz tutumlar oldukça sık gelişebiliyor. Esasında genellikle sorun matematik dersi değil, öğretmenin çocuklarla iletişim kuramaması oluyor. O yaş çocukları için başarı duygusu çok önemlidir. Kendilerini başarılı hissetmediklerinde mutsuz olurlar. Öğretmenlerin öncelikle yapması gereken, öğrencilere bir şeyleri “öğretmeye çalışmak”tan ziyade, “çocuklarla olumlu iletişim kurmaya çalışmak” olmalı… Ama veli ve zümre …

Devamını gör »

Aile Olabilmenin Önemi: Batteries Not Included

Hayatta bazen tüm kapılar yüzünüze kapanır. Ancak tam bitti derken mucizevi bir şey olur ve hiç beklenmedik bir el imdadınıza yetişiverir. Tıpkı yönetmenliğini Matthew Robbins‘ın, yapımcılığını ise Steven Spielberg‘ün üstlendiği Batteries Not Included filminde olduğu gibi. Apartman sakinleri, büyük bir gayrimenkul sahibinin inşaat planından ötürü evlerinden çıkarılmak istenmektedir. Çevrelerindeki birçok bina boşaltılmış ve yıkılmıştır. Evlerini boşaltmaya yanaşmayanlarsa küçük çetelerin şiddetiyle yıldırılmaya çalışılmaktadır. Ancak bölgedeki …

Devamını gör »

NASA’nın Uzay Aracı InSight Başarıyla Mars’a İniş Yaptı

NASA’nın InSight adlı uzay aracı, Türkiye saatiyle 22:50 civarında Mars’a başarıyla iniş yaptı. Altı yıl aradan sonra Kızıl Gezegen’e yumuşak iniş gerçekleştiren ilk NASA aracı olan InSight, Mars araştırmalarında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. İniş operasyonu, NASA’nın California’daki Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan yönetildi. InSight’ın saatler süren sessiz bekleyişin ardından Elysium Planitia bölgesine planlandığı gibi sorunsuz iniş yaptığı doğrulandı. İnişin başarıyla tamamlandığına …

Devamını gör »

Uzayda Yaşam Büyük Patlama’dan Hemen Sonra mı Başladı?

Dünyalılar yaşamla dolu bir evrene çok sonradan dahil olmuş canlılar olabilir. Yeni bir araştırmaya göre dış gezegenlerde Büyük Patlama‘dan sadece 15 milyon yıl sonra uzaylı mikrobik yaşam kaynamaya başlamış olabilir. Geleneksel olarak astrobiyologlar yaşamın evrendeki başlangıcının gizemini yıldızların yaşanabilir bölgelerindeki gezegenlere bakarak çözmeye çalışmaktadırlar. Aynı zamanda “Goldilocks Bölgeleri” olarak da bilinen bu bölgeler, bildiğimiz anlamıyla yaşam için bir ön gereksinim …

Devamını gör »

Öngörülebilir Tehlike: Morgan

Seth W. Owen‘ın yazdığı, Luke Scott‘ın yönettiği Morgan, 2016 yılında yapay zekâ hakkında derin açlık çeken izleyicilerin beğenisine sunuldu. Kadrosunda Kate Mara, Anya Taylor-Joy, Toby Jones, Rose Leslie, Boyd Holbrook, Michelle Yeoh gibi isimleri barındıran film için düzinelerce olumlu ve olumsuz yorumu aynı anda sıralamak mümkün. Çünkü Morgan, kendisinden önce gösterime girmiş çağdaşlarına paralel bir konu etrafında adeta hayalet gibi geziniyor. …

Devamını gör »

Neden “Ciddi Ciddi” Bilimkurgu Filmi Yap(a)mıyoruz?

“Önce farklılığı kurmak – yabancılığı oturtmak – sonra da ateşli bir insani duygu kıvılcımının sıçrayıp bu farkı kapatmasını sağlamak: Hayal gücünün bu akrobasisi beni her şeyden çok büyüleyip tatmin ediyor.” –Ursula K. Le Guin Yıl olmuş bilmem kaç. Biz çılgın Türkler neden hâlâ “ciddi ciddi” bilimkurgu filmi yapamıyoruz? Yeni bir soru değil bu; farkındayım. Benden önce defalarca sorulduğunu ve defalarca …

Devamını gör »