Güldür Güldür’den 10 Bilimkurgusal Skeç

2013 yılında ilk olarak Fox’ta yayımlanan Güldür Güldür, 10. yılını geride bıraktı. Sunuculuğunu Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal‘ın yaptığı, yapımcılığını ise BKM‘nin üstlendiği program, işlediği sayısız konuyla yediden yetmişe milyonları güldürmeye devam ediyor. Politik, fantastik, dramatik, polisiye ve daha birçok temayı aynı sahnede eriten yapım, zaman zaman bilimkurguya da yer veriyor.

Bu yazımızda, sizlere Güldür Güldür’ün en beğenilen 10 bilimkurgusal skecini listeledik.

Döngü

Programın en yeni skeçlerinden birisi olan Döngü, yayımlandığı günden bu yana çok fazla olumlu yorum aldı. Gece uyuduğu sırada iş arkadaşı Betül’den gelen telefonla uyanan Mesut, daha sonra gelişen olaylar sonucu karısının kıskançlığıyla kendisini içinden çıkılması zor bir durumda bulur.

Hem senaryo hem de oyunculuk anlamında parmak ısırtan skeç, bilimkurgunun en dikkat çeken temasını da ustalıkla ekranlara getirmesiyle henüz bilimkurguyla tanışmamış kişilere benzersiz bir deneyim sunuyor.

Göktaşı

Programın en eğlenceli karakterlerinden birisi olan 7 Bela Hüseyin yine karşımızda. Genellikle mahallenin abisi olarak sorunları çözmeye çalışan Hüseyin, bu kez çok farklı bir sorunla karşı karşıya.

Dünya uzaydan gelen bir göktaşı ile yok olmak üzeredir. Göktaşını yok etmek ise elbette 7 Bela Hüseyin’e düşmüştür.

Kafa Sesi

İnsanların zihnini okumak, çoğu kişinin hayalini süsleyen bir yetenek. Güldür Güldür’ün 341. bölümünde yer alan Kafa Sesi skeci ise bu cezbedici yeteneği yine kendine has tarzıyla ele alıyor.

Kelliğe çözüm bulmaya çalışan bilim adamı İbrahim’i ve başından geçenleri aktaran skeç, zihin okumanın artılarını ve eksilerini komik bir dille ifade ediyor.

Yapay Zekâ

Güncel gelişmelerden geri kalmayan Güldür Güldür, son zamanların popüler teknolojisi ChatGPT’yi de es geçmiyor.

Yapay zekâ ile tanışan Ozan, heyecanını ailesiyle de paylaşmak ister. Teknolojiyle arası iyi olmayan anne ve babanın yapay zekâ ile ilişkisini, Mahir İpek ve Aylin Kontante’nin başarılı oyunculuğu eşliğinde izliyoruz.

Işınlanma Otogarı

Işınlanma, hiç şüphesiz bilimkurguda en çok işlenen teknolojilerden biri. Nesneyi ya da canlı bir varlığı A noktasından B noktasına ulaştırarak zamandan tasarruf sağlayan bu hayali teknoloji, dizilerde, filmlerde ve kitaplarda boy göstermeye devam ediyor.

Peki ışınlanmanın ülkemizde kullanıldığı bir geleceği hayal edebiliyor musunuz? Hem de otogarlarda. O hâlde Işınlanma Otogarı adlı bu skeç ile kahkaha tufanına hazır olun.

Boyut Kapısı

Fikri karakteri, neredeyse aldığı tüm rollerde harikalar yaratarak içinde olduğu skeci başka seviyelere getirmesiyle ünlü. Boyut Kapısı da yine tam onluk bir skeç.

Yıldız Geçidi olarak da bilinen bu kapılar, farklı evrenleri birbirine bağlayan kurgusal bir teknoloji. Bir seri olan skecimiz ise evlerinin duvarında beliren boyut kapısıyla ve dünya dışı varlıklarla karşılaşan aile üyelerini mizahi bir dille anlatıyor.

Gelecekten Günümüze

Programın belki de en sevilen skeç serisi olan Gelecekten Günümüze, 90’lı yılları ve günümüzü birleştiriyor.

Her bölümünde tanıdık ünlüleri ve bu ünlülerin mesleklerinin gelecekteki hâlini eleştirel biçimde ele alan skeç, formatıyla ve müzikal yapısıyla dikkat çekiyor.

Robot Fuarı

Bilimkurgu denince robotlardan bahsetmemek olmaz. Öyle görünüyor ki Güldür Güldür senarist ekibi de bunun farkında. Diğer skeçlerin çoğu gibi Robot skeci de bir seriden oluşuyor.

Robot Hüseyin, yarışmayı kazanmak için yine kendisi gibi üretilen diğer robotlarla mücadele etmek zorundadır. Fakat işin içine Robot Hüseyin’in kendi istekleri girince olaylar gitgide komikleşir.

Akıllı Ev

Şu anda bile ucundan yakaladığımız akıllı ev teknolojisi, önümüzdeki yıllarda daha da rağbet göreceğe benziyor. Tek sözle ocağın yakılması, pencerelerin açılması ve ışıkların söndürülmesi gibi birçok ev işi akıllı ev teknolojisine devredilecek.

Skecimizde ise bu teknoloji, Fikri ve İbrahim’in emellerine ulaşıp ulaşmamasında önemli rol oynayacak.

Zaman Makinesi

Bir zaman makineniz olsa ne yapardınız? Geçmişe gidip yaptığınız hataları mı düzeltirdiniz yoksa tarihin akışını değiştirecek temaslarda mı bulunurdunuz? Elbette ortaya çok ilginç fikirler çıkacaktır.

Ancak gelin hep beraber zaman makinesine sahip olan İbrahim’e ve makineyi ne amaçla kullandığına bir bakalım.

Yazar: Ahmet Boyraz

1993'de Adana'da doğdu. Futbol ve Bilimkurgu hastası. Bilimkurgu konusunda üretmekten çok tüketme eyleminde olsa da bunu tersine çevirmek için elinden geleni yapıyor.

İlginizi Çekebilir

halka dunya muhendisleri

Halka Dünya Mühendisleri’nde Büyük Sorular ve Çözümler

Larry Niven’in kitabın ithafında söylediklerinden anladığımıza göre Halka Dünya, seri olarak düşünülmüş bir proje değildir. …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin