Sanayi Devrimi, 18. yüzyılın sonlarına doğru İngiltere’de başlayan ve ardından dünyaya yayılan bir endüstriyel dönemdir. Bu devrim, insan yaşamını temelden değiştiren birçok teknolojik yeniliğin ortaya çıkmasına yol açtı. Buharlı makineler ile yapılmaya başlanan seri üretim sistemi sayesinde çok daha fazla ürün, çok daha hızlı bir şekilde imal edildi ve yine o dönemde ortaya çıkan buharlı gemiler ve trenlerle taşınarak son …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Zaman Makinesi
Güldür Güldür’den 10 Bilimkurgusal Skeç
2013 yılında ilk olarak Fox’ta yayımlanan Güldür Güldür, 10. yılını geride bıraktı. Sunuculuğunu Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal‘ın yaptığı, yapımcılığını ise BKM‘nin üstlendiği program, işlediği sayısız konuyla yediden yetmişe milyonları güldürmeye devam ediyor. Politik, fantastik, dramatik, polisiye ve daha birçok temayı aynı sahnede eriten yapım, zaman zaman bilimkurguya da yer veriyor. Bu yazımızda, sizlere Güldür Güldür’ün en beğenilen 10 bilimkurgusal …
Devamını gör »Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?
Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …
Devamını gör »Kısa Bilimkurgu Filmi: Stealing Time
Hevesli genç mucit Howard, kurul tarafından finanse edileceğine inandığı devrimsel bir buluşa imza atar, bir zaman makinesine… Köpeği Molly ile yaptığı deneyler başarıya ulaşınca, makineyi bizzat denemeye ve ilk zaman yolcusu olarak tarihe geçmeye karar verir. Ancak işler umduğu gibi gitmeyecek ve kendini paradoksal bir curcunanın içinde bulacaktır. Dostu ve aynı zamanda rakibi olan James’in ise bambaşka planları vardır. Alex …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatında Yaygın Olarak Kullanılan Temaların İlk Örnekleri
İkinci yüzyılda Samsatlı Lukianos’un “Gerçek Bir Öykü” isimli eseriyle istemsizce başlangıcını yaptığı “bilimkurgu” türü, 21. yüzyılın dünyasında hakkında en çok yazılan ve okunan türler arasındaki yerini sağlamlaştırmış durumda. Peki neydi tam olarak bilimkurgu adı verilen bu tür? Ne anlatırdı ve neye yarardı? Bu kadar kalıcı olmasını sağlayan etmenler nelerdi? İnsanları kendine çeken cazibesi nelerden oluşuyordu? Gelin, hep birlikte bilimkurgunun ve …
Devamını gör »Zaman Yolculuğu Fikri Nereden Geliyor?
Solucan delikleri zaman içinde yolculuk yapmanın yollarından sadece biridir. Zaman yolculuğu hikâyelerine gelince, onların zamanı hiçbir zaman geçmeyecektir. Zaman içinde yolculuk etmenin hayali, hem oldukça eskiye dayanır, hem de tüm kültürlerde rastlanır. Peki, ama insanın bu konudaki coşkusunun kaynağı nedir ve bu fikir insanları neden kendine çekmektedir? Zamanda yolculuk fikri —yani zaman boyutu içinde, tıpkı uzayın üç boyutunda yaptığımız gibi …
Devamını gör »Zamanda Curcuna: Bill & Ted’s Excellent Adventure
Bill & Ted’s Excellent Adventure‘ın yönetmen koltuğunda Evde Tek Başına filminden de aşina olabileceğiniz Stephen Herek oturuyor. 1989 çıkışlı yapımın oyuncu kadrosunda Matrix, John Wick, Constantine gibi filmlerden tanıdığımız Keanu Reeves‘ın yanı sıra, komedyen George Carlin ve Alex Winter’da yer alıyor. Filmin konusu ise tam evlere şenlik. Müzisyen olma hayaliyle yanıp tutuşan iki sersem liseli arkadaş, ihmal ettikleri okuldan atılma …
Devamını gör »Zamanda Yolculuğun Sineması
Zamanda yolculuk, bilimkurgunun en popüler konularından. Bunun nedeni heyecan verici, tartışması zevkli ve üzerinde fazlasıyla kafa yorulacak kadar zengin bir konu oluşu. Popüler bilim belgesellerini biraz takip ettiyseniz (ya da popüler bilim kitaplarını biraz okuduysanız) zaman makinesi, büyükbaba paradoksu, solucan deliği, kara delikler, sicim teorisi gibi kavramları mutlaka duymuşsunuzdur. Bu yazımızda saydığımız konulardan, Einstein’dan, ışık hızından, genel görelilik kuramından ya …
Devamını gör »Hayatımızı Değiştirecek 10 Bilimkurgu Teknolojisi
Bilimkurgu yapımları, hayal gücüyle soslanmış çeşit çeşit teknolojiye kaynaklık eder. Bunlardan bazısı uçuk kaçık, bazısı ise yakın gelecekte hayata geçirilebilecek oranda aklı yatkın ve makuldür. Potansiyelleri ve vaat ettikleriyle uygarlığımızı değişip dönüştürebilecek kudrettedirler. Bu bilimkurgusal teknolojiler sayesinde gezegeninize mahkûm olmaktan kurtulabilir, ölümsüzlüğün kapılarını aralayabilir, evrenin sırlarına vakıf olabilirsiniz. O nedenledir ki bilimkurgunun koyduğu teknolojik hedefler doğrultusunda çabalıyor; onları hayata geçirip …
Devamını gör »Geleceğin Teknolojisi: Bilimkurgu Bilimin Gerçeği Olursa
2001 yılında VCR/DVD oynatıcı, Avustralya New South Wales’de en çok çalınan üçüncü üründü. 2011’e dek on sekizinci sıraya kadar düştü. Düşme eğiliminin devam ettiği kesin. Bir ürün, pazara ne kadar iyi nüfuz etmiş olursa olsun, zaman dediğimiz şey teknoloji işin içinde olduğunda oldukça güvenilmezdir. iPad’lerden yardımcı robotlara, video telefonlardan otonom arabalara; günümüz teknolojisinin çoğu, hayata geçmeden çok daha önce bilimkurgu …
Devamını gör »