Etiket Arşivleri: Göktaşı

Dev Bir Göktaşı Dünya’ya Çarpsa Hayatta Kalabilir miydik?

dinozor-goktasi-belgesel

Geçmişte oldu, gelecekte olmaması içinse hiçbir neden yok! Dinozorları yok eden o devasa göktaşı bugün Dünya’ya tekrar çarpsa neler olurdu? İnsanlık olarak hayatta kalmayı başarabilir miydik, yoksa dinozorlarla aynı kaderi mi paylaşırdık? Yapımcı, besteci ve görsel efekt sanatçısı John D. Bosweell tarafından kurulan YouTube kanalı Melodysheep’in hazırladığı bu kısa belgesel, muhteşem bir görsellik eşliğinde merak ettiğimiz tüm sorulara bilimsel ve …

Devamını gör »

Güldür Güldür’den 10 Bilimkurgusal Skeç

2013 yılında ilk olarak Fox’ta yayımlanan Güldür Güldür, 10. yılını geride bıraktı. Sunuculuğunu Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal‘ın yaptığı, yapımcılığını ise BKM‘nin üstlendiği program, işlediği sayısız konuyla yediden yetmişe milyonları güldürmeye devam ediyor. Politik, fantastik, dramatik, polisiye ve daha birçok temayı aynı sahnede eriten yapım, zaman zaman bilimkurguya da yer veriyor. Bu yazımızda, sizlere Güldür Güldür’ün en beğenilen 10 bilimkurgusal …

Devamını gör »

Yerli Bilimkurgunun Unutulmaz Savaşçısı: Bülent Akkoç

bulent akkoc

“Daha iyiyi ve güzeli arayışın sonu yoktur.” Eğer yerli bilimkurgunun tarihine doğru bir yolculuğa çıkarsak, geçmişte ortaya konulmuş çoğu işin kişisel fedakârlıklara dayandığı görülür. Türkiye gibi bilimkurgunun yaygın olmadığı coğrafyalarda doğup da türe gönül verenlerin ortak yazgısıdır bu. Kimisi bu makûs yazgıya boyun eğer, kimisi de Bülent Akkoç gibi hayatını mücadeleye adar. Nasıl ki erken dönem Amerikan bilimkurgusu Hugo Gernsback …

Devamını gör »

Bazı İlginç Astronomi Bilgileri #1

astronomi

Astronotlara genellikle kendi ülkelerinde uzaydan oy verme imkanı tanınır. Teksas eyaleti, 1997’de astronotların oy kullanma katılımını düzenleyen bir yasa bile çıkardı. Örneğin Shane Kimbrough, şifrelenmiş bir e-posta yoluyla 2016’daki ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanmıştı. *** Güneş’in yerini aynı kütlede bir kara delik alacak olsaydı, Dünya için astronomik olarak hiçbir şey değişmezdi. Kara delik yörüngesinde kalacak ve bir yıl hâlâ 365 …

Devamını gör »

Dünyada Meydana Gelen Mega Felaketler

2020 dünyada ve ülkemizde çok sayıda felaketin yaşandığı bir yıl oldu. Yeni yıla Avustralya’da devam eden büyük orman yangınlarıyla girdik. 18,6 milyon hektar ormanın yanması ve 400’den fazla insanın ölmesiyle sonuçlanan bu felaketin ardından 9 Ocak’ta Çin’in Wuhan kentinden Covid-19’dan ilk ölüm haberi geldi. 24 Ocak’ta Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 …

Devamını gör »

Türkiye’de Bilimkurgu Dergiciliği

Bilimkurgunun ülkemizdeki macerasına geçmeden önce, türün okurlar arasında sevilme ve tutulmasına ilişkin elimizde bulunan iki ankete de bir göz atmakta fayda var. Elimizdeki ilk sonuç, A.B.D.deki bilimkurgu dergilerinden Analog‘un 1960’lı yıllarda okurları arasında düzenlediği bir anketten geliyor. Buna göre ortalama bilimkurgu okuru 35 yaş civarında olup, %98,7’si resmi bir öğretim kurumundan mezun. Bunların da %14,7’si yüksek okul, %45,6’sı kolej, %38,4’ü de diğer …

Devamını gör »

Okyanuslar Nasıl Oluştu?

okyanus

Uzaydan Dünya’ya bakıldığında yeryüzünün yüzde 70’inin okyanusla kaplı olduğu görülür. Bunların derinliği ortalama 3700 metre civarındadır. Başlangıçtan beri kıtaları şekillendiren, atmosferi oluşturan ve hayata kaynaklık eden bu sular nasıl oluştu peki? Bugün okyanuslarda bakterilerden balinalara kadar sayısız canlı türü yaşıyor; bu okyanuslar gezegenin ekolojisi, iklimi ve hava koşullarının merkezinde yer alıyor. Rüzgarı oluşturan da, buluta veya buz tabakasına dönüşen de, …

Devamını gör »

Dünya’ya Göktaşı Çarpması Nasıl Engellenebilir?

Uzayda dolaşan göktaşlarının Dünya‘ya çarpması halinde gezegenimiz büyük bir felakete uğrayabilir. Böyle bir durumu engellemek için ne gibi hazırlıklar yapılıyor? Düşünün ki bir göktaşının Dünya’ya çarpacak şekilde yaklaştığı tespit edildi. Bunu önlemek için yapılabilecek şeyler, çarpma öncesi ne kadar zamanımızın kaldığına bağlı olacak ve nükleer silah kullanımı bile devreye girebilecektir. Dünya’ya büyük göktaşlarının çarpması sık rastlanan bir olay değildir, birkaç …

Devamını gör »

Ay’daki Ayak İzlerimizin Ömrü Ne Kadar?

Apollo astronotlarınca bırakılan Ay‘daki ayak izleri, uygarlığımızdan bile daha uzun süre var olabilir. Çünkü Ay’da onları silebilecek herhangi bir rüzgar ya da yağmur yok. Ama bu sonsuza dek bozulmadan kalacakları anlamına da gelmiyor. Evet, belki Ay’da rüzgar ya da yağmur yok; fakat Ay’ın yüzeyi sürekli olarak mikro meteoritler tarafından borbardımana uğramaktadır. Milyarlarca yıl boyunca mikro meteorit yağmuruna maruz kalan Ay’ın …

Devamını gör »

Türk Bilimkurgu Dergiciliğinin Tarihi

Türkiye’nin ilk bilimkurgu dergisi olan Antares, ODTÜ’de matematik bölümü öğrencisi Sezar Erkin Ergin tarafından 1971’de çıkarılmıştır. Bu, “Aylık Haber Bülteni” adı altında çıkan dokuz sayfalık bir teksirdir. Ergin, bir sene sonra bu bülteni yine teksir makinesiyle İngilizce ve Türkçe olarak basarak İtalya’ya gider. Orada bu çalışmayı beğenirler ve ona ödül verirler. O da bu hevesle matbaada basılan “Anteres” adlı bir …

Devamını gör »