Tüm diğer sanat dallarında olduğu gibi, sinema da kültürel ve tarihsel bir birikimin sonucunda ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde sinema eserleri de bünyesinden çıktığı milletin tarihini, kültürel ve sosyolojik birikimini yansıtmaktadır. Antik dönemlerde Doğu kültürlerinin daha gelişmiş olduğu bilinmektedir. Ancak yüzyıllar ilerledikçe ekonomik, kültürel ve teknolojik gelişmeler sonucu Batı medeniyetinin ve sanatının bayrağı devraldığı görülmektedir. Çağdaş teknoloji ve sanayi devriminin doğum …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Mizah
Bilimkurguya Açılan Hiciv Penceresi: İdük
Bilimkurguya dair çok şey söylenebilir ama üzerinde uzlaşılan bir şey varsa, o da tek bir tanımının olmadığıdır. Asimov’a göre, bilimkurgu insanların bilim ve teknolojideki gelişmelere verdiği tepkilerle uğraşan bir sanat dalı; Neil Gaiman’a göre ise, “Ya şöyle olsa…”, “Keşke…”, “Bu böyle sürerse…” ifadelerinden yola çıkarak sürükleyici ve sağlam hikâyeler yazmak mümkün. Bilimkurgu dediğimiz şey bu sınırlarda dolaşıyor ama kendi içinde …
Devamını gör »Ümit Kireççi ile Bilimkurgu Öykülerinde Mizah
Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 11 Ocak 2024 akşamı Sonsuzluk Odası Öyküleri kitabının yazarı Ümit Kireççi‘yi ağırladı. Eksik Parça Yayınları etiketiyle okura sunulan kitabında Kireççi, bizleri renkli üslubu eşliğinde pek çok ilgi çekici öykünün evreninde keyifli bir yolculuğa davet ediyor. Moderatörlüğünü İsmail Yamanol‘un üstlendiği söyleşide bilimkurgunun mizahla olan ilişkisi masaya yatırıldı. İyi …
Devamını gör »Ümit Kireççi ile Bilimkurgu Öykülerinde Mizah
Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 11 Ocak akşamı Sonsuzluk Odası Öyküleri kitabının yazarı Ümit Kireççi‘yi ağırlıyor. Eksik Parça Yayınları etiketiyle okura sunulan kitabında Kireççi, bizleri renkli üslubu eşliğinde pek çok ilgi çekici öykünün evreninde keyifli bir yolculuğa davet ediyor. Moderatörlüğünü İsmail Yamanol’un üstleneceği ve bilimkurgunun mizahla olan ilişkisinin masaya yatırılacağı …
Devamını gör »Güldür Güldür’den 10 Bilimkurgusal Skeç
2013 yılında ilk olarak Fox’ta yayımlanan Güldür Güldür, 10. yılını geride bıraktı. Sunuculuğunu Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal‘ın yaptığı, yapımcılığını ise BKM‘nin üstlendiği program, işlediği sayısız konuyla yediden yetmişe milyonları güldürmeye devam ediyor. Politik, fantastik, dramatik, polisiye ve daha birçok temayı aynı sahnede eriten yapım, zaman zaman bilimkurguya da yer veriyor. Bu yazımızda, sizlere Güldür Güldür’ün en beğenilen 10 bilimkurgusal …
Devamını gör »Bilimkurgu ve Fantastik Mizah Öyküleri: Anasuni Uzay Gemisi
Eksik Parça Yayınları’ndan çıkan Anasuni Uzay Gemisi öykü kitabının yazarları bir baba-oğul: Attila Ertürk ve Ozan Ertürk. Ozan Ertürk’ün yine aynı yayınevinden çıkan Ruhban adlı bir bilimkurgu romanı da var. Bilimkurgu Fantastik Mizah Öyküleri alt başlığını taşıyan kitapta on bir öykü yer alıyor. Kitabın başlangıcındaki Öyküleri Okuma Rehberi bölümünde, öykülere dair şunlar dile getiriliyor: “11 öykünün hepsi komedi, hepsi Türkiye …
Devamını gör »Bir Geleceğe Dönüş Komedisi: Future Man
Sayısız göndermeyle dolu, aynı zamanda Hollywood klişelerini tiye alan bir komedi dizisi mi arıyorsunuz? Zaman yolculuğu, uzay-zaman yırtılması, patlamalar, post-apoliptik dünya tasvirleri kulağınıza hoş geliyor mu? O zaman bu dizi tam size göre. Üç sezon süren dizinin başrolünde Josh Hutcherson, Eliza Coupe ve Derek Wilson bulunuyor. Yan rollerde ise The Sixth Sense filminden tanıdığımız Haley Joel Osment’a Keith David eşlik …
Devamını gör »Sağlı Sollu Bir Taşlama: Don’t Look Up
Dünya’ya yaklaşan meteor veya kuyruklu yıldız haberlerine hepimiz aşinayızdır. Düzenli olarak haber bültenlerinde karşımıza çıkar ve pek üzerinde durmadan geçeriz. Nasıl olsa teğet geçecektir, neden umursayalım ki? İşte tam bu noktada Don’t Look Up’ın işaret ettiği noktaya gelmekteyiz. Galaksi çapında yapılan rutin gözlemlerden biri sırasında devasa bir kuyruklu yıldızın Dünya’ya yaklaştığı keşfedilir. Gezegen katili (planet killer) olarak adlandırılan bu gök …
Devamını gör »Keyifle Okuyacağınız 11 Mizahi Bilimkurgu Kitabı
Kuşkusuz bilimkurgu hikâyeleri, karanlığa ve ciddiye sapma konusunda talihsiz bir üne sahip. Ve evet, uzay operası ve kıyamet sonrası kabuslar hakkında okumak istiyorsanız birçok seçenek bulunmakta. Ancak bilimkurgu kitaplarının patlayan gezegenler ve galaksiler arası politikadan ibaret olması gerekmiyor (ya da en azından patlayan gezegenlerin tamamen mizahsız olması gerekmiyor). Uzayın enginliği varoluşun tam bir yansıması, yani saçma; hâliyle yazarlar bunu görüp …
Devamını gör »Küllerinden Doğan Kitap: Son Tiryaki
“Gerçeğin ara yerde, dere yerde barınamayacağı anlar vardır. Ya bir yalan örtülür üstüne ve sonsuza dek unutulmaya terk edilir ya da olanca yakıcılığıyla kucaklanır ve sahip çıkılır.” Müfit Özdeş adını, bundan yaklaşık dört sene evvel duymuştum. Genç bir yönetmen olan Levent Soyarslan’ın Oflu Hocayı Aramak isimli filminin reklamında geçmişti adı. Film hakkında bir şey bilmediğim gibi, Müfit Özdeş’in kim olduğuna …
Devamını gör »