Etiket Arşivleri: Uzay Operası

Yelken Çağı: Deniz Kurgu ve Uzay Operasının Kökenleri

Erken dönem Amerikan bilimkurgu yazarları, öykülerinde kahramanlarının büyük maceralara atılabilecekleri mecralar ararken (ki günümüzde “Uzay Operası” olarak adlandırılan tür tam olarak budur), ilham almak için geçmişe baktıklarında coğrafi keşiflere çıkan kâşifleri, kıtalararası ticaret yapan tüccarları ve fetheden, sömürgeleştiren, kolonileştiren savaşçıları gördüler. Tüm bunların ortak noktası ise kendilerini Dünya’nın dört bir yanına taşıyan gemilerdi. Bu nedenle de yazarlar, gelecek kurgularında uzayın …

Devamını gör »

Uzay Operasının Kraliçesi: Leigh Brackett

Çok küçükken babasını kaybeden Leigh Brackett, 7 Aralık 1915’te Kaliforniya’da doğdu ve büyüdü. Santa Monica’da özel bir kız okuluna gitti; tiyatro ve yazarlığa bu dönemde ilgi duymaya başladı. 1946’da yine bir bilimkurgu yazarı olan Edmond Moore Hamilton (21 Ekim 1904 – 1 Şubat 1977) ile evlendi. Düğünlerinde sağdıçları, yakın arkadaşları ve bir başka LASFS üyesi olan Ray Bradbury’ydi. 1977’de eşini …

Devamını gör »

Feminist Uzay Operası: Bir Kadın Astronotun Anıları

bir kadin-astronotun-anilari-kapak

Ursula K. Le Guin, Mary Shelley, James Tiptree Jr, Margaret Atwood, Octavia E. Butler… Erkek hegemonyasının üst seviyede olduğu bu türde kendi varlıklarını sürdüren nice kadın yazar var. Naomi Mitchison da onlardan biri. 1 Kasım 1897’de doğan Mitchison, çoğunlukla tarihi romanlar kaleme aldı. 1931’de yazdığı Mısır Kralı ve Bahar Kraliçesi, 20. yüzyılın önde gelen tarihi romanlarından biriydi. Bilimkurgu türündeki ilk …

Devamını gör »

Uzayda Geçen Bilimkurgu Animeleri

Space opera ya da dilimizdeki karşılığıyla uzay operası, malumunuz bilimkurgunun en popüler alt türü. Devasa galaktik imparatorluklar, aşırı gelişmiş teknoloji, farklı medeniyetler ve boyundan büyük işler başarması beklenen seçilmiş kişiler… Bunlar bir uzay operasının olmazsa olmazlarıdır ve karakter ilişkilerinin ön planda tutulduğu bir hikayede, en iyi anlatıcılar da kuşkusuz onlardır. Tanıma uygun eserler 1920’li yıllarda pulp magazinlerde (kalitesiz kağıda basılmış …

Devamını gör »

The Expanse SyFy Tarafından İptal Edildi

the-expanse

“The Expanse üç görkemli sezon boyunca bizi güneş sisteminde dolaştırdı. SyFy’da bulunan herkesin hayran olduğu bu diziyi iptal etme kararı hepimiz için çok zor oldu.” Bu sözler Entertainment Networks for NBCUniversal Cable Entertainment Başkanı Chris McCumber‘a ait. 2015 yılının kasım ayında hayatımıza giren The Expanse dizisi, SyFy kanalının kendi içerisindeki değişim sırasında yayın hakkı kazanan ilk “uzay operası”ydı. Dizi potansiyel olarak …

Devamını gör »

Philip K. Dick Toplu Öyküleri Cilt 1: Bay Uzay Gemisi

“Evrene bir anlam vermeye çalışmak beyhude bir çaba. Ama öyle ya da böyle devam etmeliyiz sanırım.” – Philip K. Dick. 5 ciltten oluşan Philip K. Dick toplu öykülerinin ilki “Bay Uzay Gemisi”, Aralık 2013 yılında Türkiye’de yayımlandı. Berna Kılınçer çevirisiyle, Büyülü Fener Yayınları tarafından basılan bu ilk ciltte 25 öykü bulunuyor. 1’i hariç hepsi 1951-1952 yılları arasında 9 aylık bir …

Devamını gör »

Bilimkurguda Güncel Beş Eğilim

bilimkurgu

Bu yazıda, Amerikalı bilimkurgu ve fantazya yazarı Jason Sanford’un kendi blogundaki açıklamalarına göre bilimkurgudaki beş güncel eğilimi paylaşacağım. Türkiye ile karşılaştırıldığında bilimkurgu edebiyatında bir yıl içinde verilen ürün sayısının kat ve kat fazla olduğu bir coğrafyanın içinden bir ismin önerilerinin, bu türde kalem oynatan herkes faydalı olacağını düşünüyorum. 1-Dijital Bir Dünyada Basılı Kitapların Artışı Aslında bunun için sadece bilimkurgu türünde …

Devamını gör »

Atılgan’dan Bilimkurgu Öyküleri Seçkisi

bilimkurgu öyküleri seçkisi

Ülkemizin sayılı bilimkurgu dergilerinden birisi olan Atılgan’ı çıkaran ekibin başında gelen Bülent Akkoç ve Hakan Alpin, bu kitabın ortaya çıkmasında en büyük rolü oynayan kişiler. Ekim 1999’da, Atılgan Yayınevi’nden çıkan kitapta 11 farklı yazarın 11 kısa öyküsü bulunuyor. Arthur C. Clarke, H.G. Wells, Robert Sheckley, Alfred Bester ve Brian Aldiss gibi ustalara ek olarak, Türkiye’de adına pek fazla rastlamadığımız yazarlar …

Devamını gör »

Zühtü Bayar’dan Öyküler: Geyşa Android Şirketi

geysa-android-sirketi

“Yalnızlık, Tanrı’yı da içeren bir biçimde evrenin alınyazısıdır. Aşk nasıl bu evren gibi sonsuz ve ölümsüzse, bu ölümsüzlüğü yeniden ateşleyecek olan kesintiler ve ayrılıklar; yani geçici ölümler de kaçınılmaz bir gereklilik olacaktır.” (Duygusal Güvenlik adlı öyküden) 1943 doğumlu Zühtü Bayar, bilimkurgu alanında Türkiye’de önde gelen yazarlardan biri olmayı başarmıştır. 50’li yıllarda Çağlayan Yayınları tarafından yayımlanan “Yeni Dünyalarda” isimli ilk bilimkurgu …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Alt Türleri

bilimkurgu alt türleri

Bilimkurgu bir zamanlar ağırlıklı olarak bilimi konu alan bir türken, zaman içinde çeşitli alt türleri kapsayan geniş bir saha halini almıştır. Romanınızı bir yayıncıya sunarken veya kısa hikayenizi belirli bir kitleye yönlendirirken eserinizin bu alanın neresine uyduğunu bilmeniz yararlı olacaktır. Aşağıdaki rehber size bu konuda yardımcı olabilir. Alternatif Tarih “Ya tarihsel bir olay daha farklı biçimde sonuçlansaydı?” sorusunu sorar. Harry Turtledove bu …

Devamını gör »