“Dünyanın sonu, insanlığın sonu değildir; bilakis direnişinin başlangıç noktasıdır.” — Robert Jordan İnsanlık, tarihin başlangıcına olduğu kadar sonuna dair de epeyce spekülasyonda bulunmuştur. Bahsi geçenler kâh rivayet olmuş kâh gerçeğin ta kendisi bilinmiştir. Bunda en büyük etken ise önceki yazıda da değindiğimiz üzere tüm medeniyeti inşa etme motivasyonunu sağlayan hudutsuz meraktır. Merakımızın tazyikiyle diğer canlıların yapamadığını yaparak “şimdi”den sıyrılır ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Bilimkurguda Portatif Telefon ve Tabletler
Bilimkurgu eserlerinde, özellikle film ve dizilerde kullanılan cihaz, aksesuar ve gereçler her zaman ilgi çekmiştir. Örneğin, ilk Matrix filmi gösterime girdiğinde başlattığı “Matrix Gözlüğü” ve Nokia cep telefonu kasırgasını yaşı yetenler hatırlayacaktır. Tabii Matrix Resurrection’la birlikte Nokia, 8110 4g’yi piyasaya sürme fırsatını kaçırmadı. Bu yazıda filmlerde ve TV şovlarında onlarca yıldır gördüğümüz bükülebilen, katlanabilen ve hatta gazete gibi dürülebilen ekranlara …
Devamını gör »Bilimkurgu Yapımlarından 5 Çeviri Yöntemi
İletişim tarih boyunca önemli bir kavram oldu. Hatta bilincimizin ve farkındalığımızın oluşumunda dilin hayati rol üstlendiğini savunan dilbilim teorileri bile var. İletişimin önemi o kadar büyük ki, yeri geldiğinde bir sözcükle dahi savaşlar önlenebilir, yanlış anlamalar giderilebilir, tarih yeni baştan yazılabilir. Diplomasi dediğimiz şeyi boşuna var etmedik sonuçta. Bugün dünya üzerinde 5000’e yakın farklı dil konuşulduğu tahmin ediliyor. Elbette bir …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerinden 10 Psikoaktif Madde
Bazı karıncaların salgıladığı zehir az da olsa halüsinatif etkiler taşır, yunuslar bazen kirpi balıklarını kendi aralarında gezdirerek “kafa bulurlar”, dağ keçileri bazen psikoaktif etki taşıyan dikenli bir bitkiyi ağızlarını kan içinde bırakmak pahasına çiğnerler. Nitekim insanlar da bilinçlerinin sıradan akışını değiştirecek pek çok madde ile haşır neşirdir. Tabii bu maddeler tasvip edilir şeyler değildir. Bunları birilerine özendirmek de suç teşkil …
Devamını gör »İzlenmesi Gereken Yapay Zekâ Temalı Bilimkurgu Filmleri
Geçmişten günümüze, sinema dünyası yapay zekâ kavramını çeşitli olasılıklar dâhilinde ele alıyor. Kimi zaman alt edilmesi güç bir düşmanken, kimi zaman iyi bir dost olan yapay zekâ destekli bu karakterler, bilimkurgu heveslileri için de ayrıcalıklı hoş saatler sunuyor. Bilimkurgu edebiyatının sinema dünyası üzerindeki etkisinden sıyrıldığımızda onun bilimi de yönlendiren büyük bir güç olduğunu kavrıyoruz. Bugün kategorilere ayrıştırılmış çeşitli bilgisayar sistemlerini …
Devamını gör »15 Komik Bilimkurgu Filmi
Bilimkurgu yaygın olarak keşif, merak, gizem gibi duygularımızı besleyen, bunu da bilimsel ve teknolojik kurgulamalar aracılığıyla yapan bir tür. Dolayısıyla uzay, uzay gemileri, dünya dışı yaşam, zamanda yolculuk, kolonileşme, ölümsüzlük arayışı, gelecek öngörüleri gibi kendisiyle bütünleşmiş birçok temaya sahip. Ancak böylesi ciddi konuları ele alması, bilimkurgunun mizahtan kopuk olduğu anlamına gelmiyor elbette. Bilakis bilimkurgu, mizaha ve eğlenceye son derece müsait …
Devamını gör »Radyodan Televizyona: Otostopçunun Galaksi Rehberi
Douglas Adams tarafından ilk kez 1978’de BBC’de bir radyo programı olarak yayınlanan Otostopçunun Galaksi Rehberi, hayal gücünden yoksun yapımcılarca uzun süre “filme çekilemez” diye geçiştirildi. Buna rağmen BBC 2’de 1981 yılında dizi olarak gösterime girdi. 2005 tarihli sinema uyarlaması herkesçe bilinse de, altı bölümlük dizisinden pek haberdar olan yoktur. Oysa çeşitli ödüller kazanan dizide birçok ünlü aktör rol almıştır. Örneğin Simon Jones Arthur Dent olarak, Mark …
Devamını gör »Otostopçunun Galaksi Rehberi Hakkında 16 Eğlenceli Bilgi
Douglas Adams‘ın popüler bilimkurgu serisi “Otostopçunun Galaksi Rehberi“, her insanın mutlaka okuması gereken muhteşem bir yaratıcılık ve mizah örneğidir. Eser, eğlenceli kurgusu ve anlatımının yanı sıra birbirinden “enteresan” karakterleriyle de unutulmazlar arasına girmiştir. Sitedeki 42. yazımda, kitapla ilgili 42 bilgi vermek istedim ancak 42 bilgi uzun ve sıkıcı olacağı için bu sayıyı 16 ile sınırladım. Her neyse, daha fazla vakit kaybetmeden hayat, …
Devamını gör »Evrensel Bir Otostopçu: Douglas Adams
1952 yılında Janet ve Christopher Douglas Adams çiftinin ilk çocuğu olarak Cambridge’te dünyaya gelen Douglas Adams, henüz on yaşındayken yazdığı bir metinle notu kıt öğretmeni Frank Halford’dan on üzerinden on alarak okul dergisinde yazılar yazmaya girişti. Bu sırada çoktan yazılarında o esprili dilini kullanmaya başlamıştı bile. Oyunculuk sevgisini çok erken keşfetti ve tabii muazzam uzun boyu yüzünden pek çok role uymadığını da… Daha …
Devamını gör »Yıldızlararası Serüvene İlk Adım: Otostopçunun Galaksi Rehberi
“Hayatım boyunca dünyada bir şeylerin, büyük, hatta uğursuz bir şeylerin döndüğüne, ama hiç kimsenin bana bir şey söylemediğine dair tuhaf ve açıklanamaz bir his vardı içimde.” –Arthur Dent. Mizahi bilimkurgu dalında eşine az rastlanır bir başarıya imza atmış İngiliz yazar Douglas Noel Adams (kısaca DNA), 5 ciltten oluşan Otostopçunun Galaksi Rehberi isimli kitap serisi ile bilimkurgu okurlarının gönlünde taht kurmayı …
Devamını gör »