Sonsuz hayal gücüyle bilimkurgu, televizyon formatında en iyi iş çıkaran türlerin de başında geliyor. İki buçuk saatlik bir filmin süresine sığdırabilecekleriniz sınırlı, ancak diziler sayesinde her türlü hikâyeyi uzun uzun anlatma şansınız var. Aynı zamanda diziler, olay örgüsü ve karakterleri geliştirmek için de büyük fırsatlar sunuyor. Televizyonun sağladığı alan, imkân ve kapsamdan yararlanan pek çok dizi oldu. Matt Groening’in ikonik …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Star Trek: Deep Space Nine
Bilimkurgu Dizilerinde 10 Seçim
Seçimler, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bu durum bilimkurgu dizilerinde de sık sık karşımıza çıkar. Çünkü bilimkurgu sadece bilimsel ya da teknolojik değil, aynı zamanda toplumsal ve politik manzaraları resmetme konusunda da bir hayli hünerlidir. Bilimkurgu yapımlarında karşımıza çıkan seçimler sayesinde farklı politik sistemleri keşfeder, toplumların ve bireylerin hayatında oluşan değişiklikleri ilk elden gözlemleme şansı yakalarız. Ayrıca seçimler, toplumsal hayata doğrudan …
Devamını gör »Star Trek: DS9 ve Voyager’ın Blu-ray’leri Neden Yok?
Orijinal Star Trek’in ve Star Trek: Next Generation’ın Blu-ray olarak düzenlenmiş yeni versiyonlarının piyasaya sürülmesinden sonra, Star Trek hayranları DS9 ve Voyager için de aynı beklentiye girmişti. Ancak bunun için oldukça yoğun çalışmalar yürüten Robert Meyer Burnett’e göre böyle bir ihtimal ne yazık ki çok düşük. Dahası bu tip bir proje, CBS ve Paramont için hem meşakkatli hem de maliyetli …
Devamını gör »Star Trek Kronolojisi
Yeni Star Trek dizisi Discovery, Vulkanlar tarafından büyütülmüş yetim bir insanı anlatıyor. Peki Yıldız Filosu görevlisi Michael Burnham‘ın hikayesi kronolojide nerede duruyor? CBS kanalında yayımlanan dizi Kirk ve Spock‘un maceralarını anlatan orijinal Star Trek’ten 10 yıl öncesinde geçiyor. Dolayısıyla Discovery, orijinal dizinin sürekliliğinde geçiyor ve bu niteliğiyle de “Ana Zaman Çizgisi”ne dair önemli bilgiler sunma iddiası taşıyor. 2009 yılında J. …
Devamını gör »Gene Roddenberry’nin Gelecek Vizyonu
Bilimkurgu, kabul etmesi kimileri için üzücü olsa da genelde gelecekle ilgili kasvetli bir bakış açısına sahiptir. Hatta bilimkurgunun en müthiş eserleri aynı zamanda en cesaret kırıcı ve en distopik olanlarıdır. Bütün bunlara rağmen umut ışığı olan ve insanları daha aydınlık geleceklere yönlendiren bir yapıt da var: Star Trek. Star Trek serisi için -özellikle Star Trek ve Star Trek: The Next …
Devamını gör »Star Trek Devletleri #8: 3. Bajor Cumhuriyeti
Bajoran’lar! Galaksinin en ruhani türü. Dinleri uğruna ölmeye hazırlar. İşgal edildiler, öldürüldüler fakat sonunda bağımsızlıklarını kazandılar. Gelin bu ruhani türü daha yakından inceleyelim. Bajoranlar, Galaksinin Alfa Çeyreği’ndeki Bajor isimli bir gezegende evrimleşmişlerdir. Bajor, Bajoran sisteminin yedinci gezegenidir. Gezegende evrimleşen tek akıllı tür Bajorlardır. Gezegen, B’hava’el VII veya Bajora olarak da anılır. Endalla, Derna, Penraddo, Jeraddo ve Baraddo isimli 5 doğal uyduya …
Devamını gör »Bilimkurgu Dizilerindeki 10 LGBT Karakter
Bilimkurgu sadece keşif ve merak duygularımızı yansıtmaz, aynı zamanda önümüze serdiği yeni düzen ve toplum tasarımlarıyla da bizlere yeni ufuklar aralar. Şüphesiz cinsellik ve cinsel kimlik de bilimkurgunun zaman zaman işlediği konular arasında kendine yer bulmaktadır. Çünkü her sanat uğraşı gibi bilimkurgu da bizi bize anlatıyor ve yine bizden besleniyor. Şimdiye dek pek çok bilimkurgu eserinde, kadın-erkek ikiliğinin ortadan kaldırıldığını …
Devamını gör »Uzayda Geçen Bilimkurgu Dizileri
Uzayda geçen bilimkurgu dizileri dendiğinde, hepimizin aklında pek çok yapım beliriyor olmalı. Bu yapımların hemen hemen hepsi de önde gelen eleştirmenlerce bilimkurgu türünün en güzel ve en yaratıcı örnekleri arasında gösteriliyor. Dünya üzerinde bu türü seven o kadar çok insan var ki tahmin bile edemezsiniz. Peki “Space Opera” denilen bu türü neden bu kadar çok seviyoruz? Çünkü uzayın araştırılması, profesyonel …
Devamını gör »Star Trek İzleme Sırası
Yarım asırlık tarihiyle Star Trek, ardında sayısız dizi ve film bırakarak uçsuz bucaksız bir kurgusal evren yaratmayı başardı. Hal böyle olunca, pek çok izleyici bu devasa evrene dalmaktan korkabilmekte ve daha da önemlisi Star Trek yapımlarını hangi sıra ile izleyeceği noktasında akıl karışıklığı yaşayabilmektedir. Hiç kuşkusuz Star Trek’i hatmetmek kolay bir iş değil ve uzun bir seyir maratonu gerektiriyor. İşte bu …
Devamını gör »Bir Bilimkurgu Klasiği: Star Trek (Uzay Yolu)
Artık bir efsane haline gelen Star Trek’in (Uzay Yolu) ABD’de ilk gösterildiği yıllarda izlenme oranı açısından son derece başarısız olduğunu ve izlenme sıralamasında ilk 50 arasına bile giremediğini belirtmek gerekiyor. Sonradan anlaşılan dahiler gibi Star Trek de hak ettiği değeri yayından kaldırıldıktan sonraki tekrar gösterimleri sırasında yakalamıştır. Star Trek’in fikir babası Gene Roddenberry’dir. Yazar ve yönetmen Roddenberry, 1960’ların başında umut …
Devamını gör »