Sonsuz hayal gücüyle bilimkurgu, televizyon formatında en iyi iş çıkaran türlerin de başında geliyor. İki buçuk saatlik bir filmin süresine sığdırabilecekleriniz sınırlı, ancak diziler sayesinde her türlü hikâyeyi uzun uzun anlatma şansınız var. Aynı zamanda diziler, olay örgüsü ve karakterleri geliştirmek için de büyük fırsatlar sunuyor.
Televizyonun sağladığı alan, imkân ve kapsamdan yararlanan pek çok dizi oldu. Matt Groening’in ikonik animasyon şovu Futurama‘dan Chris Carter’ın kült komplo klasiği The X-Files‘a kadar bilimkurgunun en sevilen yapımlarından bazıları dizi formatında karşımıza çıktı. Üstelik bu dizilerden bazıları uzun yayın ömürleriyle de akıllara kazındı. İşte karşınızda bölüm bazında en uzun soluklu 10 bilimkurgu dizisi…
Not: Bu listede Supernatural ve Twilight Zone gibi türler arasında çok fazla geçişkenlik gösteren dizilere yer verilmemiştir.
1- Doctor Who (877 Bölüm)
En uzun soluklu bilimkurgu dizisi olma unvanı, tahmin edebileceğiniz gibi BBC’den Doctor Who‘ya ait. Zaman Efendisinin hikâyesi, nesiller boyu bilimkurgu hayranları ve sıradan televizyon izleyicileri tarafından takip edildi ve 877 bölümden oluşan bu etkileyici koleksiyon tam 40 sezona ulaştı. Doctor Who’nun bu kadar uzun süre devam etmesini, yeni hayranlar bulmasını ve çağdaş kültüre ayak uydurmasını sağlayan ve dizinin temelini oluşturan en önemli konsept ise başrolün belirli aralıklarla değişmesiydi.
Dizi, 1963’te William Hartnell’in Doktor rolünü üstlenmesiyle başladı. Ardından Hartnell, Patrick Troughton oldu, o da Jon Pertwee’ye ve sonrasında da Tom Baker’a dönüştü. Başkahramanımız Doktor, dizi 1989’da sona erene kadar yirmi yıldan fazla bir süre boyunca yenilenmeye devam etti. Ancak bu, sonik tornavida kullanan zaman lordunu son görüşümüz değildi. TARDIS, 2000’lerin ortasında Christopher Eccleston’ın Doktor rolünü üstlenmesiyle ekranlara geri döndü. David Tennant bu role yeni kostümler ve alaycılık kattı, Matt Smith ise zaman lorduna içten bir mizah anlayışı ekledi. Birkaç nesil sonra Ncuti Gatwa, hâlâ zaman lordu meşalesini taşımaya devam ediyor.
Dizi, yıldızını her an değiştirebilme potansiyelinin yanı sıra, her bölümünde Doktor’un ziyaret edebileceği sonsuz yer ve zaman olanakları sunan geniş kapsamlı doğasıyla da öne çıktı. Ufukta görünen 900. bölümle birlikte, hâlâ Dünya’nın dört bir yanından ve ötesinden anlatılacak sayısız hikâye var. Guinness Dünya Rekoru, şimdilik 29 Nisan 2017 tarihli 819 bölüme kadar tescil edilmiş görünüyor ve sonraki bölümler henüz kayıtlarda yer almıyor, ancak güncellenmesi yakındır.
2- The X-Files (218 Bölüm)
The X-Files dizisinin 1993’ten 2002’ye ve daha sonra da 2016’dan 2018’e kadar süren ve FOX’ta yayımlanan 11 sezonu ve toplam 218 bölümü var. Bu nedenle The X-Files, şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en uzun soluklu antoloji dışı bilimkurgu dizisi unvanına sahip.
2002’deki finalini yaptığında toplam 202 bölümden oluşan dokuz sezonu vardı ve Stargate: SG-1, birkaç yıl sonra bu sayıyı aşacaktı. Ancak 2016’daki yeni canlanmayla birlikte diziye iki sezon ve on altı bölüm daha eklendi; bu da diziyi listemizin 2 numarasına kadar çıkarmaya yetti.
3- Smallville (217 Bölüm)
Smallville, 2001 ve 2011 yılları arasında The WB/The CW kanallarında 10 sezon, toplam 217 bölüm olarak gösterildi. Bu Süpermen öncüsü dizi, büyük süper kahraman patlamasından (ve gınasından) önce gelmesine rağmen popüler oldu. Ve belki de Marvel, DC ve diğerleri işin suyunu çıkarmadan önce süper kahraman alt türüne olan ilginin artmasında pay sahibiydi.
Amerika’daki en uzun soluklu bilimkurgu dizilerinden Stargate: SG-1 ile başa baş üçüncülük koltuğu için yıllarca mücadele etti ve onu üç bölüm farkla geçmeyi başardı. Smallville‘in on sezonluk serisi oldukça etkileyici ve Arrowverse birden fazla dizide daha fazla sezon üretmiş olsa da bu serilerdeki hiçbir dizi Smallville ile boy ölçüşemedi. Dokuz sezon ve 184 bölümle Smallville’e en fazla yaklaşabilen The Flash‘tı.
4- Stargate SG-1 (214 Bölüm)
1997-2007 arası Showtime ve Sci Fi’de 10 sezon boyunca toplam 214 bölüm yayımlanan Stargate SG-1, Smallville‘in onu geçmeyi başarmasından önce birkaç yıl boyunca ABD’deki en uzun soluklu bilimkurgu dizisi olarak kaldı.
1994 tarihli Stargate filminin devamı olarak çekilen dizi, 10 sezon boyunca sağlam bilimkurgu hikâyeleri sunarak dikkate değer bir performans sergiledi. Ve elbette bilimkurgu klasikleri arasındaki haklı yerini almakta da gecikmedi. Dizide, SG-1 olarak anılan küçük bir ekibin çeşitli gezegenlerde süregiden maceralarını izlemek bugün bile keyif verici.
5- Mission: Impossible (206 Bölüm)
Mission: Impossible, 1966-73 ve 1988-90 yılları arasında CBS ve ABC’de 9 sezon, toplam 206 bölüm olarak yayımlandı. Giriş müziği ve kendini imha eden disklerle unutulmazlar arasına giren bu süper casus dizisi, birçok türü de içinde barındırıyordu. Yayımlandığı sezonlar boyunca şüphesiz önemli miktarda bilimkurgu unsuru içeriyordu.
Aynı zamanda Leonard Nimoy, Martin Landau ve Barbara Bain gibi diğer büyük bilimkurgu dizilerinden tanıdığımız oyuncuları da bünyesinde barındırıyordu. Daha sonra dizi, Tom Cruise’un başrolde olduğu bir film serisi olarak yeniden başlatıldı. Serinin son filminin 2025’te sinemalarda olması bekleniyor.
6- The Outer Limits (201 Bölüm)
The Outer Limits, 1963-65 ve 1995-2002 yılları arasında ABC/Showtime/Sci Fi kanallarında 9 sezon, toplam 201 bölüm olarak yayımlandı. Genelde Alacakaranlık Kuşağı ile karşılaştırılsa da fantastik veya doğaüstü hikâyelerden ziyade bilimkurgu maceralarına daha fazla vurgu yapılıyordu.
Üstelik dizi, bazı efsanevi bilimkurgu yazarlarına kadrosunda yer vermesiyle de dikkat çekti. Bunlar arasında Harlan Ellison ve Robert Towne gibi isimler de vardı. Psycho’nun senaristi Joseph Stefano, ilk sezonun yaratıcı showrunner’ı olarak görev yaptı ve âdeta Rod Serling’in yerini aldı. 1997 çıkışlı The Outer Limits ise orijinal dizinin devamı niteliğinde bazı etkileyici hikâyeler anlattı, ancak 60’lar versiyonuyla boy ölçüşemedi.
7- The Flash (184 Bölüm)
The Flash, 2014-2023 arasında CW kanalında 9 sezon boyunca toplam 184 bölüm olarak yayımlandı. Dizi, insanüstü hızlarda hareket etme gücüne sahip kostümlü bir süper kahramanın maceralarına dayanıyor.
Arrow‘un bir yan dizisi olarak başlayan yapım, Arrowverse adlı aynı kurgusal evrende geçiyor. Dizide Flash karakterini ise Grant Gustin canlandırıyor.
8- Star Trek: The Next Generation (178 Bölüm)
Star Trek: TNG, 28 Eylül 1987’den 23 Mayıs 1994’e kadar yedi sezon ve 178 bölüm şeklinde birçok TV kanalında eş zamanlı yayımlandı. Star Trek külliyatının üçüncü dizisi olarak Star Trek: The Original Series‘ten ilham aldı.
Dünya’nın Birleşik Gezegenler Federasyonu’nun bir parçası olduğu 2364 yılı ve devamında geçen dizi, Yıldız Filosu gemilerinden USS Enterprise’ın (NCC-1701-D) uzay keşiflerini konu alıyor.
9- The Walking Dead (177 Bölüm)
The Walking Dead, (2010-2022, AMC, 11 sezon, toplam 177 bölüm) Robert Kirkman, Tony Moore ve Charlie Adlard’ın aynı adlı çizgi roman serisine dayanıyor. Frank Darabont tarafından geliştirilen dizi, bir kıyamet sonrası anlatısı. Dizi ve çizgi roman serisi, birlikte The Walking Dead Franchise‘nin çekirdeğini oluşturuyor.
Dizide, “Walkers” adlı zombilerin sürekli saldırı tehdidi altında hayatta kalmaya çalışan insanların hikâyesi anlatılıyor. Modern uygarlığın çöküşüyle birlikte hayatta kalanlar, kendi yasa ve ahlak kurallarına göre gruplar ve topluluklar oluşturarak diğer hayatta kalan insanlarla yüzleşmek zorunda kalıyor ve bu da bazen aralarında çatışmalara yol açıyor.
10- Star Trek: Deep Space Nine (176 Bölüm)
Star Trek külliyatının dördüncü dizisi olarak yayımlanan Star Trek: Deep Space Nine (DS9), Rick Berman ve Michael Piller tarafından yaratıldı. 176 bölümden oluşan dizi, 3 Ocak 1993’ten 2 Haziran 1999’a kadar birçok TV kanalında aynı anda yayımlandı.
Dünya’nın Birleşik Gezegenler Federasyonu’nun bir parçası olduğu 24. yüzyılda geçen hikâye, bir solucan deliğinin yanında yer alan uzay istasyonu Deep Space Nine‘daki maceralara odaklanıyor.
Yararlanılan Kaynaklar: