Etiket Arşivleri: Metal

alrakis kapak

Sonsuzlukta Yankılanan Melankoli: Alrakis

Almanya’nın buza ve karanlığa bürülü topraklarında, 2007 yılının sessizliğini delen tekinsiz bir çığlık yankılanıyor. Bu çığlık hem Alrakis‘in doğuşunu hem de black metal sahnesine getireceği yeni soluğu müjdeliyor. Söz konusu karanlık çağrının ardındaki isim, grubun kurucusu ve yaratıcı ruhu A1V. Yıllar boyunca içinde biriktirdiği puslu duyguları, sonunda müziğin kara dokusunda ete kemiğe büründürmeye karar veriyor. Arayışı ise kişisel bir ihtiyaca …

Devamını gör »
darkspace

Kozmik Black Metalin Öncüsü: Darkspace

Karanlık, neredeyse dokunulabilir bir perde gibi yayılıyor uzaya. Işık yok, ses yok, sıcaklık yok… Sadece sonsuz bir boşluk. Ve sonra, uzaklarda bir yerden, evrenin derinliklerinden bir titreşim yayılmaya başlıyor. Önce belli belirsiz, sonra giderek artan bir şiddetle parçalanıyor sessizlik. İsviçre’nin soğuk dağlarından yükselen bu ses, Darkspace‘in kozmik dehşeti notalarla karşılama çabası. 1999 yılında Bern’in karanlık kış gecelerinde üç gölge buluşuyor. …

Devamını gör »
sepultura_chaos ad kapak

Sepultura’dan Bir Bilimkurgu Albümü: Chaos A.D.

Brezilya, Güney Amerika’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi. Brezilya denince akla ilk gelen elbette futbol. Pele, Ronaldo, Ronaldinho gibi âdeta bir sanatçı edasıyla futbol oynayan nice oyuncunun ülkesi. Dünya Kupası’nı tam beş kez kazanan bu ülke, Rio Karnavalı’yla da dünya çapında ünlü. Tabii Brezilya denince akla müzik de geliyor. 80’leri kasıp kavuran Lambada hâlâ kulaklarımızda. Bunun dışında Brezilya’dan çıkan bir …

Devamını gör »
James Murphy

James Murphy’nin Müzikal Bilimkurgu Evreni

James Franklin Murphy, 30 Temmuz 1967’de doğdu. Müziğe ilgisi genç yaşlarda başladı ve özellikle gitar becerisi hızla gelişti. İlk gitarı, 12. doğum gününde dayısı tarafından hediye olarak alındı. Birkaç hafta hiç ilgi göstermediği gitarını, bir gün evde televizyon izlerken eline aldı ve o sırada çalan şarkıyı yanlış tellere vurarak da olsa doğru bir melodiyle çalmaya başladı. Bu manzarayı izleyen annesi, …

Devamını gör »
fear factory

Makinelerin Müziği: Fear Factory

Müzikte bilimkurgu unsurlarını kullanan Pink Floyd, David Bowie gibi sanatçılara rastlamak mümkün. Ancak bir de müzikal yapısını tamamen bilimkurgu temelinde inşa edenler var: Voivod, Arjen Anthony Lucassen gibi. Bu müzisyenler, tamamen bilimkurgusal şarkı sözlerine sahip oldukları gibi müzikal tarzlarıyla da dinleyicileri âdeta bir bilimkurgu öyküsünün içine sürüklüyor. İşte onlardan biri de endüstriyel metal tarzının mucitlerinden Fear Factory grubu. Fear Factory, …

Devamını gör »
Arjen Anthony Lucassen

Metal Müziği Uzaya Taşıyan Adam: Arjen Anthony Lucassen

“Çağın Beethoven’ı” lakabını hak edecek bir müzisyen varsa o da Arjen Anthony Lucassen‘dir. Tıpkı Beethoven gibi o da Hollandalıdır, çok sayıda müzik aletini çalabilir ve bestelerini notaya değil, melodiye göre yapar ve ilginçtir ki onun da Beethoven gibi kulakları ağır işitir. 3 Nisan 1960, Hilversum doğumlu Lucassen, The Beatles hayranı babasının etkisiyle rock müzikle tanışır ve türün büyük bir hayranı …

Devamını gör »

Black Metali Uzaya Taşıyan 10 Grup

Tarih boyunca insanlar, uzaya karşı büyük bir ilgi duymuştur. Neredeyse tüm kadim medeniyetlerin kalıntılarına baktığımızda gezegenlerin tanrılaştırıldığını, onlara kutsal anlamlar yüklendiğini görebiliriz. Gerçi uzay, ta eski çağlardan beri dehşet, huşu ve hayranlık duyguları olmadan, tarafsız bir araştırmacı gözüyle de incelenmiştir ve bu incelemelerin sonuçları pek tabii yine dehşet, huşu ve hayranlık olmuştur. Black metal gibi doğa üstü güçleri ve dehşeti …

Devamını gör »

Dezavantajları Olan Harika Bir Hammadde: Alüminyum

Uçaklarda yemeğimizi onunla sarıyoruz ve koltuk altlarımıza deodorant olarak sıkıyoruz. Sanırız alüminyumdan bahsettiğimizi anlamışsınızdır. Bu hafif metal olmadan günlük hayatımızı hayal etmemiz çok zor. Çok yönlü, dayanıklı, esnek: Mimaride de geleceğin malzemesi olarak kabul ediliyor. Son derece hafif, esnek ve aynı zamanda neredeyse çelik kadar sağlam, ısıya dayanabiliyor ve elektriği iletebiliyor. Bu nedenle elektronik sektöründe olduğu gibi havacılık endüstrisinde de …

Devamını gör »

Black Metal Uzaya Açılırsa: Kozmik Black Metal

Black metalde bulabileceğiniz temalar aşağı yukarı acı, nefret ve öfke ile ilgilidir. Jilet gibi kesen sivri vokaller, gürültülü gitar riffleri, sanki siyah beyaz bir gravürün içine konmuşsunuz gibi hissettirir. Gelgelelim bu tür içinde ortaya çıkan yeni bir akım dünyanın da ötesine taşıyor perspektifi. Kozmosun ihtiva ettiği o derin karamsarlığı müziğin damarlarına zerk ediyor. Bu yeni türe henüz doğru dürüst bir …

Devamını gör »
dunden bugune robotlar 1

Dünden Bugüne Robotlar #1: Robotların Kökeni

Bilimkurgunun ilgilendiği şekli ile bir robotu düşünmeden önce, isterseniz gerçek anlamda robotun ne olduğunu inceleyelim. Robot, sahip olduğu sensörler aracılığıyla çevresini algılayan, bu algıları yorumlayan, ortaya çıkan sonuçlara göre karar veren, kararları doğrultusunda davranan, eylem olarak hareket organlarını çalıştırabilen teknolojik bir aygıttır. Bu aygıtlar, mekanik yapıları ve bunlarla ilişkili kontrol ve algılama sistemleri ile belirlenmiş olan algoritmalarına göre davranırlar. Görüldüğü …

Devamını gör »