Etiket Arşivleri: Europa

europa

Europa’da Yaşam Arayışı: Europa Report’un Ardındaki Bilim

On yılı aşkın bir süre önce sinema izleyicileri, Güneş Sistemi’mizin sınırlarına uzanan bir yolculuğa çıktı. 2013 yapımı Europa Report filminde altı astronot, Jüpiter’in uydusu Europa’ya ulaşmak üzere Europa One uzay aracıyla 20 aylık bir göreve başladı. Amaçları, Europa’daki kalın buz tabakasının altında yaşam olup olmadığını araştırmaktı. Yüzeyi aşıp derinlere indiklerinde, karanlık suların içinde titreşen gizemli mavi ışıklarla karşılaştılar. Bu ışıklar, …

Devamını gör »

Okyanus Dünyaları Hipotezi: Ya Yaşam Kalın Buz Tabakalarının Altına Hapsolmuşsa?

İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki meslektaşlarıyla uzaylılar hakkında sohbet ederken tarihe geçecek bir soru sordu: “Herkes Nerede?” Aslında oldukça basit bir soru olan bu cümle, Fermi Paradoksu’nun da temelini oluşturacaktı. Öyle ya, devasa bir evrende yaşamamıza rağmen ortalıkta kimseler yoktu. O günden beri bu paradoksa çok sayıda çözüm önerisi getirildi. Bunlardan …

Devamını gör »
The-Callisto-Protocol-Kapak

Dead Space’in Mirası: The Callisto Protocol

Pandemi… Ancak bu sefer Dünya’da değil, Jüpiter’in uydusu Callisto’da! Sonsuzluğun korkusu yetmezmiş gibi bir de çağımızın korkusu enfeksiyon hastalıkları ekleniyor. The Callisto Protocol, üçüncü şahıs kamera açısı kullanan bilimkurgu temalı tek kişilik bir korku-hayatta kalma oyunu. Yazının devamı spoiler içeriyor, ana hatlarıyla nasıl bir yapım olduğunu özetliyor. Bu sayede size hitap edip etmediğine karar verebilirsiniz. Atmosferi, karakter tasarımları ve oynanışı …

Devamını gör »
Güneş Sistemi

Güneş Sistemi’ndeki En Tehlikeli 10 Yer

Güneş Sistemi tıpkı evrenin geri kalanı gibi karanlıktadır. Mesela çok uzaklarda Neptün büyüklüğünde (Plüton’u saymazsak) dokuzuncu bir gezegen daha bulunuyor olabilir. Bu başka bir yazının konusu olsa da, böyle bir gezegenin varlığı araştırmacıların kafasını hep kurcalıyor. Güneş Sistemi’nde varlığından kesin olarak emin olduğumuz ama gidip göremediğimiz şeyler de var, mesela yer altı okyanusları. Ama Dünya okyanuslarının bile büyük bir kısmı …

Devamını gör »
nasa bilimkurgu teknoloji proje

NASA’nın Üzerinde Çalıştığı 5 Bilimkurgusal Teknoloji

Ay’da mobilize manyetik yollar, yabancı dünyalarda yüzebilecek robotlar, uzayda ekilebilir toprak oluşturan mantarlar, prefabrik uzay evleri, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren süper optikler… Kulağa tüm bunlar bilimkurgu eserlerinden fırlamış gibi geliyor olabilir, ancak gerçekliğe bilimkurgudan çok daha yakınlar. Söz konusu projelerin tasarımcıları çeşitli teknoloji şirketlerinde, eğitim kurumlarında ve NASA‘da çalışan isimler ve amaçları Ay, Mars ve ötesine yapılacak seferleri kolaylaştırmak. NASA, …

Devamını gör »
europa isik

Europa’nın Yaydığı Gizemli Işık

Jüpiter’in uydularından biri, tıpkı fosforlu bir oyuncak gibi karanlıkta parlıyor olabilir. İlk bakışta bu pek de heyecan verici bir bulgu gibi görünmüyor. Malum, Dünya’nın da uydusu karanlıkta parlıyor, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtıyor. Jüpiter ise oldukça uzakta ama yine de güneş ışığı oraya kadar da ulaşıyor, gezegeni ve uydularını aydınlatıyor. Bu uyduların arasında Europa da var. Fakat Europa öbürlerinden farklı. Son …

Devamını gör »

Bilimkurguda Jüpiter ve Uyduları

Devasa cüssesiyle Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bilhassa uyduları üzerinden bilimkurgu edebiyatında ve sinemasında en yoğun işlenen yerlerden. Bir zamanlar eski Yunan mitolojisindeki baş tanrı Zeus’un karşılığı olarak Roma mitolojisinde Jüpiter adıyla tapılan gezegen, zaman zaman başı boş dolaşan meteorları büyük kütlesinden ötürü kendi üzerine çekerek, adeta bir “kütle çekim süpürgesi” işlevi de görüyor. Tabii tam tersini yaptığı …

Devamını gör »

Önümüzdeki 4 Yılın Başlıca Uzay Görevleri

SpaceX ve Elon Musk’ın Falcon roketlerinin tekrar tekrar kullanılabilir olmaları ve defalarca kanıtladıkları başarılarıyla birlikte uzay yarışı önemli bir döneme daha girdi. Son birkaç yılda NASA (Amerika), ESA (Avrupa), Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve İsrail uzay araştırmalarına ağırlık vermeye başladı ve çeşitli görevleri tamamladı. Çin ilk kez 2003 yılında astronot Yang Liwei ile insanlı uzay misyonu gerçekleştirmiş ve Sovyetler Birliği …

Devamını gör »

Gelecekte Koloni Kurulması Muhtemel 10 Yer

İnsanlık, tarihinin başından beri yayılmacı bir tür oldu. Tıpkı karıncalar gibi. İnsanlar da zamanla koloniler kurdular. Anavatanlarından uzakta, bambaşka bir diyara açılan kapılar. Kurulan kolonilerin arkasında çeşitli motivasyonlar vardı. Keşif, ticaret, savaş, yayılmacılık. Antik Dünya’nın pek çok köşesinde Yunan kolonileri mevcuttu. Fenikelilerin de kolonileri Akdeniz’in etrafına sepelenmişti. İlerleyen çağlarda, Amerika’nın keşfedilmesiyle kolonicilik bambaşka boyutlara ulaştı. Tarih boyunca kurulan kolonilerden bazıları …

Devamını gör »

Umut ve Bilim Üzerine: Europa Report

Uzay teknolojisi ilerledikçe, insanlığın Güneş Sistemi’nde yer alan gezegen ve uydular hakkındaki bilgileri de gitgide artmaya başladı. Her ne kadar aradaki mesafeler milyonlarca, hatta milyarlarca kilometre olsa da insanların azmi bu mesafeleri de aştı ve gönderilen uzay araçları sürekli bilgi toplamaya devam etti. Bu bilgiler incelendiğinde bazı gezegenlerin diğerlerinden daha kolay ve belli değişimlerle yaşanır kılınabileceği fikri ortaya çıkmaya başladı. …

Devamını gör »