Önümüzdeki 4 Yılın Başlıca Uzay Görevleri

SpaceX ve Elon Musk’ın Falcon roketlerinin tekrar tekrar kullanılabilir olmaları ve defalarca kanıtladıkları başarılarıyla birlikte uzay yarışı önemli bir döneme daha girdi. Son birkaç yılda NASA (Amerika), ESA (Avrupa), Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve İsrail uzay araştırmalarına ağırlık vermeye başladı ve çeşitli görevleri tamamladı. Çin ilk kez 2003 yılında astronot Yang Liwei ile insanlı uzay misyonu gerçekleştirmiş ve Sovyetler Birliği ile ABD’den sonra bunu gerçekleştiren üçüncü ülke olmuştu. Bu yıl ‘Chang’e 4‘ adlı insansız uzay aracını Ay’ın ‘karanlık yüzüne’ başarıyla indirmesi ve istasyon kurması, uzay çalışmalarını nispeten yakın bir zamanda yoğunlaştıran bir ülke için oldukça önemli bir başarı olarak gösteriliyor.

Hindistan 1980 yılından bugüne kendi yapımı roketleri kullanarak uydular fırlatıyor. Şimdi de tekrar kullanılabilen roket yarışına, insansız mekik fikri ile katılarak uzayda söz sahibi olmaya çalışıyor. ESA ve Japonya, geçtiğimiz yıllarda asteroidlere araç indirerek büyük başarılara imza attı. İsrail bu yıl başarısız bir Ay’a modül indirme denemesi yaptı ve devamı gelecek gibi gözüküyor. Son 10 yılda atılan dev adımlardan sonra önümüzdeki dönemde neler olacak? Ülkeler ve uzay ajansları hangi görevlere çıkacak?

2020

  • Mars 2020: Nasa, Mars 2020 aracı araştırması boyunca toprak, kaya numuneleri toplayacak ve onları gelecekteki görevler için yüzeyde belirlenen noktalara bırakacak. Görevin bir diğer özelliği de araştırma yapılacak olan bölge. Mars’ın antik bir çevresinde geçmiş yaşamın kanıtlarının olabileceği düşünülen bir bölgede araştırmalarını yapacak olması. Görevin 2020 yılında başlaması planlanıyor.
  • Tiangong Programı: Çin’in modüler uzay istasyonu projesi dünya yörüngesine yerleştirilmesi planlanan bir istasyondur. Çin’in planlanan projesi Uluslararsı Uzay İstasyonu’nun (ISS) kütlesinin beşte birinde ve geçmişte hizmet dışı bırakılan Rus MIR uzay istasyonu büyüklüğündedir. Ana modulü taşıması planlanan Tianhe-1 2020 yılında fırlatılacaktır.
  • ExoMars-2: Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya’nın ortak çalışması olan ExoMars projesinin ilki 2016 yılında Mars’a çakıldıktan sonra ikincisi için 2020 yılında bir roket fırlatılacak. Yeni ExoMars yüzey istasyonu, bir yıl boyunca gezegenin yörüngesini ve atmosferik değişkenlerini izlemek için kullanılacak. Bu sırada görev içerisinde yer alan “rover” ile yüzey araştırmaları yapılacak. ESA ve Roscosmos, Mars yüzeyine inişin 2021 yılında gerçekleşmesini bekliyor.

2021

  • SLIM: Japonya (JAXA), SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adını verdiği aracı ile tahminli hassas iniş teknolojisini test etmeyi planlamaktadır. SLIM, Japonya’nın ilk büyük ay yüzeyi görevidir ve araç aya ineceği noktayı yüz tanıma sistemlerinde kullanılan teknolojiyi kullanarak kraterleri tespit edecek ve SELENE (Kaguya) ay yörüngesi görevi tarafından toplanan gözlem verilerini kullanarak mevcut konumunu belirleyecektir. Görev içeriğine ayrıca küçük bir rover eklenmesi ve 2021’de gerçekleşmesi planlanıyor.
  • Luna-Glob: Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından tamamen robotik bir ay üssü oluşturma yolunda ilerleyen bir ay keşif programıdır. Görev doğrultusunda 2021 yılında fırlatılacak Soyuz-2.1b roketi ile Luna-25 aya gidecektir. İçeriğinde bir yörünge uydusu ve iniş sistemleri barındırır. Sadece iniş sistemleri ve mevcut haliyle aya inişin etkileri gözlemlenecektir.
  • James Webb Uzay Teleskobu: Şimdiye kadar yapılmış en büyük uzay teleskobunu inşa etmek için defalarca ertelenmiş görevin 2021 yılında başlaması planlanıyor. ESA’nın kontrolünde Ariane 5 roketleri ile yapılacak görev sayesinde Hubble’ın halefi olacak yeni bir uzay teleskobuda yörngedeki yerini alacak.
  • Gaganyaan: Hindistan’ın Uzay Uçuş programında insanlı görevlerin temeli olması amaçlanan görevdir. Üç kişiden oluşan Hint mürettebatı taşımak için tasarlanan 3.7 ton ağırlığındaki uzay aracı tamamen otonomdur. 7 gün olarak planlanan görev için fırlatılış zamanı olarak Aralık 2021 belirlenmiştir.

2022

  • LOP-G: Lunar Orbital Platform-Gateway, NASA’nın liderliğinde bir ay yörüngesi uzay istasyonu kurmayı öneren bir projedir. Güneş enerjisi ile çalışan ve içerisinde iletişim merkezi, bilim laboratuarı, kısa süreli yerleşim modulü gibi yerleri barındıracak olan ay üssü robotlar ve “rover”lar ile de desteklenecek.
    Gateway (Ağ Geçidi) üzerinde gezegen bilimleri, astrofizik, dünya gözlemleri, heliofizik, temel uzay biyolojisi, insan sağlığı ve insanın uzay performansı çalışmaları yapılabilecek.

LOP-G için yapılacak ilk uçuşun 2022 yılında olması planlanıyor.

  • JUICE: The JUpiter ICy moons Explorer (JUICE), ana yüklenici olarak Airbus Savunma ve Uzay ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından geliştirilen gezegenler arası bir uzay aracıdır. Jovian sistemini ziyaret etmek için geliştirilen araç Jüpiter’in aylarından üçünü incelemeye odaklanmıştır. Ganymede, Callisto ve Europa (daha volkanik olarak aktif olan Io hariç). Hepsinin yüzeylerinin altında önemli miktarda sıvı su olduğu düşünülüyor ve bu durum Jüpiter’in uydularını potansiyel olarak yaşanabilir ortamlar haline getiriyor. Uzay aracı Haziran 2022’de fırlatılacak.
  • Psyche: NASA tarafından geliştirilen bu görev, Güneş çevresinde dönen, Mars ve Jüpiter arasında bulunan eşsiz bir metal asteroide yapılacak olan bir yolculuktur. Asteroid Psyche’i benzersiz kılan, güneş sistemimizin yapı taşlarından biri olan nikel-demir çekirdeği gibi görünmesidir. 2022 yılında fırlatılacak aracın 2026 yılında hedefine ulaşması planlanıyor.

2023

  • Europa Clipper: NASA bu görev ile Jüpiter’in ayı Europa hakkında detaylı bir keşif yapılacak. Buz kaplı bu uydunun kabuğunun altındaki sıvı su okyanuslarının yaşama uygun koşulları barındırıp barındırmadığı araştırılacak. Europa’nın döngüsel yörüngesine yerleştirilecek radyasyona dayanıklı bir uydu ile görevin 2023 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.
  • Shukrayaan-1: Hindistan’ın Venüs yörüngesine yerleştireceği uydu için bir görev planlanıyor.

Sonuç olarak tekrar kullanılabilen roketlerle maliyetlerin azalması ile birlikte uzayda atılabilecek adımlar giderek artıyor ve ülkeler arasındaki yarış da kızışıyor. Yakın zamanda herkesi heyecanlandıran yeni keşifler yapılması, asteroid madenciliğine başlanması veya uzay kolonileri kurulması hiç şaşırtıcı olmayacaktır.

Yazar: Cem Can

Üniversite tezini robotlar üzerine vermiş bir bilgisayar mühendisi. Kılıcın yolunda ilerleyen, an itibariyle 2. Dan bir kendocu. Müzik tutkunu ve bilim kurgu hayranı. Kurduğu hayalleri yazıya dökmeye çalışan bir hayalperest."Ben bu dünyayı değiştiremeyeceğimi biliyordum; o yüzden başka dünyalara gittim." - PKD

İlginizi Çekebilir

mitolojide mars

Astronomi ve Mitoloji #5: Mars

Güneş Sistemi’nin kızıl gezegeni Mars, mitolojilerde savaş tanrılarıyla özdeşleştirilir. Nergal, Ares, Mars, İndra, Tyr gibi …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin