18. yüzyılın kol ve duvar saatlerine olan hayranlığı, Endüstriyel Devrim’in getirdiği baş döndürücü teknolojik ilerlemelerle birleşince çoğunlukla bağımsız yaşam ya da düşünce yanılsamasını oluşturmak üzere tasarlanan bir dizi hünerli mekanik otomatın ortaya çıkmasına yol açtı. Elbette kurgu da gerçeklikten nasibini aldı ve çok geçmeden edebiyatta bir dolu otomatla karşılaşmaya başladık. Öyle ki, kurgusal bilgisayarların izini Jonathan Swift‘in 1726 tarihli ünlü …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Bilgisayar
Bilimkurgu Yapımlarındaki Habis Bilgisayarlar #2
Bilgisayar denince edebiyatta, sinemada ve televizyonda büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte cihaz akla geliyor. Elbette bu kurgusal cihazların hepsi de sütten çıkmış ak kaşık değil. Hatta bazısı var ki sinsiliği, çıkarcılığı ve kötücüllüğüyle kabuslarımıza bile girdi. İşte bilgisayarların içinden çıkan bu kötü örnekleri hatırladığımız yazı dizimizin ikinci bölümüyle tekrar karşınızdayız. Türlü marifetlere imza atan bu kötü çocukları …
Devamını gör »Bilimkurgu Yapımlarındaki Habis Bilgisayarlar #1
“Bilgisayarlar Eski Ahit tanrıları gibidir; bir sürü kuralları vardır, merhametleri ise yoktur.” – Joseph Campbell Bugün elimiz ayağımız olan, hayatın neredeyse her alanında ihtiyaç duyduğumuz ruhsuz dostlarımıza kısa süre öncesine kadar mesafeli yaklaşıyorduk. Şimdiyse yüz göz olduk, onlarsız yapamaz hâle geldik. Hele boyutları da küçüldükçe birbirimize iyice kelepçelendik, bugün yatağımızı bile onlarla paylaşıyoruz. Bir anda ortadan kaybolsalar hayatımızın nasıl felç …
Devamını gör »Alan Turing’in 1951 Tarihli BBC Konuşması: Sayısal İşlemciler Düşünebilir mi?
Sayısal işlemciler (bilgisayarlar) sıklıkla mekanik beyinler olarak tanımlanmıştır. Muhtemelen bilim insanlarının çoğu bu tanımı medya abartısı olarak alacaktır ama bazıları için bu gerçek bir sorudur. Bir matematikçi karşıt görüşü oldukça güçlü bir ifadeyle yüzüme karşı dile getirdi, “Bu makinelerin beyin olmadığı söyleniyor, ama sen de ben de biliyoruz ki öyleler.” Bu konuşmada çeşitli olası bakış açılarının arkasındaki fikirleri açıklamaya çalışacağım, …
Devamını gör »Yeni Başlayanlar İçin Siberpunk
Siberpunk, gelişmiş teknolojiye sahip distopik bir gelecekte insan ve makine arasındaki çizginin bulanıklaştığı bir bilimkurgu alt türüdür. Bilimkurgunun siberpunk olarak bilinen alt türü, ileri teknolojinin toplumu ele geçirdiği, zenginler ve fakirler olarak sınıflara ayırdığı distopik bir gelecek hayal eder. Bu tür sıklıkla sanal gerçeklik, bilgisayar korsanlığı, yapay zekâ ve teknolojinin insanları nasıl etkilediğini inceler. Siberpunk, hükûmet ve şirketlerin insanlar üzerinde …
Devamını gör »Isaac Asimov’un Cep Bilgisayarları
Aslına bakarsanız, Isaac Asimov sadece bir yazar değildi, aynı zamanda roman da yazan bir fütüristti. Asimov’un bilim sevdasının mı yoksa bilimkurgu merakının mı önce geldiğini söylemek zor, ama birbirlerini şekillendirdikleri kesin. Asimov, 2 Ocak 1920’de Petrovichi, Rusya’da doğdu. 3 yaşındayken, ailesi Brooklyn’e taşındı ve orada bir şekerci dükkanı açtı. İlk kez orada, kendisini bilimkurgu dünyasına iten ve yazılarına ilham olan …
Devamını gör »Dune Filminde Neden Hiç Bilgisayar ve Robot Yoktu?
Frank Herbert’ün kült romanı Dune‘un uyarlaması sinemalara hızlı bir giriş yaptı ve tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Öyle ki devam filmi şimdiden onaylandı bile. Yönetmen Denis Villeneuve aksiyondan çok bu engin evreni anlatmaya odaklansa da, film devasa bütçesine ve hatırı sayılır uzunluğuna rağmen Dune evrenini ancak yüzeysel bir şekilde ele alabiliyor ve hikâyeyi bize aktarabilmek adına evrenin kendine has bazı noktalarına odaklanıyor. …
Devamını gör »Teknolojinin Evrimi ve Memetik Evrim Kuramı: Teknoloji Nasıl Evrimleşiyor?
Tıpkı doğada olduğu gibi, teknolojide de hiçbir ürün son haliyle, birdenbire var olmaz; evrimleşir! Çoğu zaman kullandığımız karmakarışık teknolojik aletlerin özünde yalnızca elektronların kablolar içinde bir noktadan diğerine akışı sayesinde çalıştığını idrak etmek insana zor gelir. Çünkü çoğumuz, teknolojik araştırmaların son ürününü kullanırız. Onların geçmişi, üretim basamakları, “evrimi” bizi pek alakadar etmez. Son kullanıcı için önemli olan, o cihazın tanıtıldığı …
Devamını gör »Günümüz Teknolojisiyle 2050’de Dünya
Her ne kadar birçok insan gelecekten korksa da, 2050 yılına gelindiğinde muhtemelen dünyamız bugünkünden çok daha farklı olacaktır. İklim değişikliği, artan nüfus, pandemi, doğal kaynak gibi zorluklar önümüzdeki 10 yılda tüm dünyayı meşgul edecektir. Ancak devam eden sosyal ve ekonomik ilerlemeler, bilim ve teknolojideki tüm yenilikler düşünüldüğünde iyimser olmak için de sebeplerimiz var. Bilgisayarlar, Yapay Zekâ ve Robotlar Var olan …
Devamını gör »Yapay Zeka #4: Yapay Zeka Ulusları Birleştirebilir mi?
90’lı yılların en popüler sözcüğü küreselleşmeydi. İkinci dünya savaşının hemen sonrasında başlayan iki kutuplu dünya düzeni komünizmin yıkılmasının ardından sona erdi ve ABD’nin önderliğinde yeni bir küreselleşme dalgası başladı. Ulaştırma teknolojisinde yaşanan gelişmeler ve yaygınlaşan serbest ticaret, sanayi malları üretimini çoktan küresel bir boyuta taşımıştı. İnternetin yaygınlaşması ise bilginin dünya genelinde serbest dolaşımının önünü açtı. Dünya artık küresel bir köy …
Devamını gör »