Ülkemizde bilimkurgu seven insanların aklına hep aynı sorular takılır. Neden daha fazla yerli bilimkurgu kitabı yok? Neden yerli bilimkurgu dizisi, filmi veya oyunu yok? Aslında tüm bunlar ülkemizde de yapılmaya çalışılıyor. Yabana atılmayacak kadar miktarda bilimkurgu öyküsü yazılıyor, kitaplar çeşitli zorluklar aşılarak basılıyor. Hatta basıldıktan sonra, örneğin Yeryüzü Müzesi, göz açıp kapayıncaya kadar baskıları tüketiyor. Gelişen teknoloji ile birlikte sırada, yerli bir bilimkurgu aksiyon-macera oyunu var. ManMade…
İstanbul’da geçen ve yapay zekaların hakim olduğu distopik bir geleceği anlatan bilimkurgu macera oyunu ManMade, 5 Haziran 2018 Salı günü Kickstarter kampanyasına başladı. Şimdilik 15 kişiden oluşan ekip, oyunu ilk olarak PC ve Sanal Gerçeklik Gözlükleri (VR) için geliştiriyor olsa da, bir sonraki aşama olarak planları içerisinde oyun konsolları da var. ManMade, sinematik bir aksiyon-macera oyunu olarak tasarlanmış. Yapımcılar, hikaye odaklı oyunları sevdiklerinden ManMade’i de bu şekilde yaptıklarını belirtiyorlar. Ancak bunu yaparken grafiklerden ödün vermemişler ve gerçek aktörler ile çalışmışlar. Aktörlerin vücut hareketlerini yakalamak için Ikinema, yüz hareketlerini yakalamak için ise FaceWare teknolojisi kulanılmış. Oyunun genel mekanikleri ise Unreal Engine kullanılarak hazırlanmış. Unreal Engine’in kalitesi sayesinde, grafiklerin olabildiğince gerçekçi hissetirmesi planlanmış.
Türkiye’nin İlk Sinematik VR Oyunu
ManMade’de, Anika ve Kaan isimli iki ayrı oynanabilir karakter bulunuyor. Oyuncular, dünyayı, bir birinden farklı geçmiş, kütlür ve inançlara sahip iki farklı kişi gözünden deneyimleyebilecekler. İstanbul’un çeşitli yerlerinde, siberpunk bir atmosferin içerisinde, fütüristik bir dedektiflik deneyimi sunan oyunda, macera boyunca gerçekleşen detaylara dikkat etmek oyunun gidişatı açısından önem taşıyor. Mekanları keşfetmek, zor durumların üstesinden gelmeniz, gerçeği ortaya çıkarmanız ve insanları ikna etmeniz için gerekli bilgiyi sağlayacak. İlk aşamada oyun 5 bölüm olarak düşünülmüş.
Oyunun oynanabilir prototipi bir sunucu odasında geçiyor. Kaan hala hayatını değiştiren olayın faillerini tespit edememiştir ve kafasındaki sorulara cevap aramaktadır. Bilinmeyen bir numaradan gelen mesaj, çalıştığı şirketin bu olayların sorumlusu olduğunu Kaan’a bildirmektedir. Kaan hayatını mahveden kişilerle aynı şirkette çalışma fikrini kabullenemez ve mesajda belirtilen sunucu odasına girmeye karar verir. Tereyağından kıl çeker gibi kolay olacağını düşündüğü bu sunucuya giriş denemesi, düşündüğünden çok daha zorlu ve tehlikeli bir hal alacaktır.
Oyun CBILAB VR Studios tarafından geliştiriliyor. Stüdyo 2016 yılında, tutkusu, zengin hikayesi olan oyunlar geliştirmek olan bir takım tarafından kurulmuş. Cbilab VR Studios Kurucu ortağı Yiğit Bekir Kaya, oyun hakkında şunları söyledi:
“Oyunu tasarlamaya başladığımız ilk günden itibaren hedefimizi ülkemizi global arenada en iyi şekilde temsil etmek olarak belirledik. Türkiye’nin yanı sıra Amerika, Avrupa ve Asya pazarlarındaki oyunculara ulaşarak, bu pazarlarda kalıcı olmak istiyoruz. Daha çok oyuncuya ulaşabilmek için oyunun dilini İngilizce olarak belirledik. Aynı zamanda da Türkçe alt yazı dil seçeneği bulunuyor. Oyunumuz 16 yaş üzerindeki tüm oyunculara hitap ediyor. ManMade, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin teknoloji başkenti olma imajını büyük ölçüde destekleyeceğine inanıyoruz.“
Oyunun kickstarter kampanyası 10 Temmuz tarihine kadar devam edecek. İlk 15 günün ardından koydukları hedefin yarısına ulaşmış durumdalar. Cesareti, güveni ve yeteneği olan bu ekibin, ilk aşamada ihtiyacı olan en önemli şey destek. Kickstarter sayesinde ne kadar çok kişiye ulaşırlarsa, başarılı olma hedeflerine o kadar yaklaşacaklar. Bilimkurgu severler olarak yanlarında olduğumuzu hissetirmek için kickstarter kampanyalarını bir göz atabilir ve küçük miktarlarda da olsa yardımda bulunabiliriz. Bilimkurgu Kulübü olarak ManMade yapımcılarına ve ekibe başarılar diliyoruz ve ekiple yapacağımız röportajı merakla bekliyoruz.