Bilimkurguya dair çok şey söylenebilir ama üzerinde uzlaşılan bir şey varsa, o da tek bir tanımının olmadığıdır. Asimov’a göre, bilimkurgu insanların bilim ve teknolojideki gelişmelere verdiği tepkilerle uğraşan bir sanat dalı; Neil Gaiman’a göre ise, “Ya şöyle olsa…”, “Keşke…”, “Bu böyle sürerse…” ifadelerinden yola çıkarak sürükleyici ve sağlam hikâyeler yazmak mümkün. Bilimkurgu dediğimiz şey bu sınırlarda dolaşıyor ama kendi içinde …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: İstanbul
2. Berkol Bilimkurgu Günleri 1 Aralık’ta Başlıyor
Türkiye’de ilk ve tek olan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin düzenlediği 2. Berkol Bilimkurgu Günleri, 1 Aralık Cuma günü başlıyor. Etkinlik bu yıl bir haftaya yayılan atölyeler, söyleşiler ve film gösterimlerinden oluşan çok zengin bir içerik sunuyor. Kadıköy Sineması, Barış Manço Kültür Merkezi ve kütüphane binasının ev sahipliği yapacağı 2. Berkol Bilimkurgu Günleri’nin detaylı programına www.ozgenberkoldogan.com adresinden ve kütüphanenin sosyal …
Devamını gör »Söz Gümüşse Sükût Altındır: Sıcak Kafa
Afşin Kum‘un GİO ödüllü romanı Sıcak Kafa, bir Netflix dizi uyarlamasına dönüşerek son dönemin en çok konuşulan eserleri arasına girdi. Tabii bu sayede gelişimini sürdüren Türk Bilimkurgu Edebiyatı da yeniden görünür hâle geldi. Sıcak Kafa, ülkemizde çokça beğeni toplamış yapımların (Pardon, Fi, Muhteşem Yüzyıl, Kardeşim Benim) yönetmenliğini de üstlenen Mert Baykal imzası taşıyor. Osman Sonant, Şevket Çoruh, Gonca Vuslateri, Yetkin …
Devamını gör »Şehri Kurguyla Tanımak: İstanbul Öyküleri 3
İstanbul Öyküleri serisi bir şehrin tarihi dokusunu kurgusal düzlemde anlatma ve özellikle yeni nesillere aktarma noktasında önemli bir konuma sahip. Serinin ilk iki kitabı ana akım diye tabir edilebilecek geleneksel metinlerle oluşturulmuştu. Alışılageldik şehir atmosferini ve gündelik yaşantıyı konu edinen bu öykülerde, asırlarca pek çok kültürün barınarak izlerini bıraktığı İstanbul’u farklı bakış açılarıyla tanıma fırsatı yakalamıştık. Yayımlanan üçüncü kitapta ise …
Devamını gör »Çağlar ve Boyutlar Arası Bir Aşk: Işık Prensi
Yazar ve editör Ünver Alibey‘in, Bulut Yayınları tarafından yayımlanan bilimkurgu romanı ‘Işık Prensi‘, genç yetişkinler için kaleme alınmış bir eser. Ancak ‘her dem genç kalan yetişkinler‘ de eseri keyifle okuyabilir. Işık Prensi kitabının türü için ‘sci-fi romance‘ diyebiliriz. Okurların çok da alışkın olduğu bir tarz değil. İmkânsız bir aşkı merkeze alan, çağlar ve boyutlar arasında gezinen sürükleyici bir bilimkurgu macerası. …
Devamını gör »Destina: Bir Mine G. Kırıkkanat Bilimkurgusu
Destina, köşe yazılarıyla bir zamanlar fırtınalı tartışmalar yaratan Mine G. Kırıkkanat’ın 2008’de yayımlanan distopik bilimkurgu romanı. “Sinek Sarayı” ve “Bir Gün, Gece”nin ardından üçlemenin son halkası olarak çıkan kitap, birkaç röportaja konu olsa da (1) (2), maalesef hak ettiği ölçüde büyük ses getiremedi. Kırıkkanat, Türkiye’nin yaşanmamış yakın geleceğini anlattığını söylüyor bu romanında. Kitabın ön kapağını kaldırdığında okuru şu cümle selamlıyor: “Bu …
Devamını gör »Şehirlerin Şaşırtıcı Matematiği
Teorik fizikçi Geoffrey West, geçtiğimiz yıllarda yaptığı geniş çaplı veri çözümlemeleri sonucunda “bir yerleşim yerinin nüfusu her ikiye katlandığında kişi başına düşen milli gelir ve inovasyon %15 artar” biçiminde bir formülasyon ortaya koydu. Geoffrey West çalışmalarında gelişmiş ülkelerin verilerini analiz etmiş olsa da Türkiye’deki durumun bu ülkelerden farklı olduğunu sanmıyorum. Kişi başına düşen gelirdeki ve inovasyondaki artış köyden başlayarak, kasaba, …
Devamını gör »Kurbağa Adası: Bir İklim Distopyası
İthaki’nin Burak Albayrak editörlüğünde başlattığı fantastik, korku ve bilimkurgu türlerini birleştiren kitap serisi Pangea, Türkçe bilimkurgu türüne yaptığı katkılara bir yenisini daha ekledi. Serinin altıncı kitabı, daha önce dört kitabıyla kendini ispatlamış olan Selim Erdoğan’ın yazdığı “Kurbağa Adası” oldu. Kurbağa Adası, adından da anlaşılacağı gibi bir iklim distopyası. Gerçi kitap kendini “Bir İstanbul Distopyası” olarak tanımlıyor ama benim görüşüme göre …
Devamını gör »COMiKON – İstanbul 2019’a Davetlisiniz
Çizgi roman, çizgi film, karakter tasarımı, oyun tasarımı, illüstrasyon, CosPlay, bilimkurgu sineması, fantastik edebiyat, FRP/kart/kutu oyunları, sosyal medya, youtuber, yeni teknolojiler gibi popüler kültür alanlarını bir araya getiren COMiKON-İstanbul Festivali bu yıl da birçok sürpriz etkinlikle ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor! COMiKON-İstanbul, dünyanın bütün büyük metropollerinde uzun yıllardır yapılmakta olan comic convention etkinliğini İstanbul’a taşıyarak ülkemizde güçlü bir sektör oluşmasını ve yetenekli …
Devamını gör »İstanbul 2099: Geleceğin Sisli Çöllerine 16 Ayrı Yolculuk
“Ey zulümler sahası… Evet, ey parlak alan, ey facialarla donanan ışıklı ve ihtişamlı saha! Ey parlaklığın ve ihtişamın beşiği ve mezarı olan, Doğu’nun öteden beri imrenilen eski kraliçesi! Ey kanlı sevişmeleri titremeden, tiksinmeden, sefahate susamış bağrında yaşatan. Ey Marmara’nın mavi kucaklayışı içinde, sanki ölmüş gibi dalgın uyuyan canlı yığın.” Yukarıdaki dizeler, eski edebiyatımızın büyük şairlerinden Tevfik Fikret’e ait. İstanbul’un ufuklarını …
Devamını gör »