Etiket Arşivleri: VR

sanal gerceklik kapak

21. Yüzyılın Miti Sanal Gerçekçilik mi Olacak?

“Sanal gerçeklik, kullanıcıları bilgisayar dünyasına taşıyan bir teknoloji değil, insan potansiyelini genişletmenin bir yolu olarak görülmelidir.” -Jaron Lanier 21. yüzyılın başında sanal gerçeklik (VR) teknolojisi hızla gelişerek insanların günlük yaşamının vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Bu teknolojik ilerleme, yalnızca eğlence ve oyun dünyasında değil, aynı zamanda iş, eğitim, sağlık ve sosyal etkileşimin her alanında devrim yarattı. Buna bağlı olarak Metaverse …

Devamını gör »
holodeck

Holodeck Teknolojisine Bir Bakış

Mevcut teknoloji, filmlerdeki gibi fotonik oyun alanları oluşturmaya ne kadar yakın? Komutan William T. Riker‘ın, U.S.S. Enterprise-D (Atılgan)‘de klimalı bir koridordan çıkıp yemyeşil bir ormana adım attığını gördüğümüz ilk andan beri (o sırada hâlâ Atılgan’ın içindedir) Holodeck teknolojisi Uzay Yolu evreninin imzalı bir yeniliği hâline geldi. Aslında Holodeck’in erken bir versiyonu ilk olarak 1974’te Star Trek: The Animated Series‘in bir …

Devamını gör »
metaverse kapak

İnternetten Sonraki Teknolojik Devrim: Metaverse

2018 çıkışlı bilimkurgu filmi “Ready Player One”, birçok teknoloji şirketi tarafından internetin bir sonraki büyük adımı olarak nitelendirilen şeye bir ön izleme sunuyordu. Ernest Cline‘ın 2011 tarihli romanından uyarlanan filmin yetim genç kahramanı, göz kamaştırıcı bir sanal gerçeklik fantezisine dalarak gerçek dünyanın kasvetinden ve varlığından kaçıyordu. Kahramanımız, bir çift VR gözlüğünü andıran aletler takıyor ve “OASIS” olarak adlandırılan üç boyutlu …

Devamını gör »

İnekler İçin Matrix Gerçek Oldu: Sırada İnsanlar mı Var?

Geçtiğimiz haftalarda internette ürperti verici bir haber dolaşımdaydı. İddia edilene göre, Rusya’da bir grup çiftçi ineklere taktıkları sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde süt veriminde artış kaydetmişti. İnekler, onların kafaları için özel boyutlarda üretilen sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla bir yaz günü uçsuz bucaksız çimenlik bir alanda olduklarını görüyorlardı. (1) Haberin devamında, uygulamanın hayvancılığın diğer alanlarına da yayılabileceği bilgisi veriliyordu. Rusya Tarım ve …

Devamını gör »
ManMade

Türk Siberpunk Aksiyon Macera Oyunu: ManMade

Ülkemizde bilimkurgu seven insanların aklına hep aynı sorular takılır. Neden daha fazla yerli bilimkurgu kitabı yok? Neden yerli bilimkurgu dizisi, filmi veya oyunu yok? Aslında tüm bunlar ülkemizde de yapılmaya çalışılıyor. Yabana atılmayacak kadar miktarda bilimkurgu öyküsü yazılıyor, kitaplar çeşitli zorluklar aşılarak basılıyor. Hatta basıldıktan sonra, örneğin Yeryüzü Müzesi, göz açıp kapayıncaya kadar baskıları tüketiyor. Gelişen teknoloji ile birlikte sırada, …

Devamını gör »
Ready Player One

Popüler Kültür Güzellemesi: Ready Player One

Ready Player One, kitle sinemasına hitap eden bir yapıya sahip olmasına rağmen, aslında çocukluğu 70’ler, 80’ler ve nispeten 90’lı yılların başında geçen “geek” olarak tabir edilen kesime hitap ediyor. Geek; ilgi alanları kitap, oyun, müzik, film olan (çizgi roman, figür vb.) ve bunları sosyal yaşantılarının merkezine konumlandıran kişilerdir. İlgi duydukları alanlarda oldukça bilgi sahibi ve detaycıdırlar; sohbet ortamlarında sevdikleri konu …

Devamını gör »

Teknolojinin Sinemayla Buluşması: Tron

Tamamen bilgisayar üretimi sahnelere sahip dünyanın ilk filmi olarak tarihe geçen Tron, kullandığı bu devrimci ve yenilikçi teknolojisiyle uzun yıllar adından söz ettirmeyi başarmış filmlerden. Senaristliğini ve yönetmenliğini Steven Lisberger‘in üstlendiği film, sanal gerçekliği konu edinen önemli yapımlardan biri. Tabii bu konuda ne tek ne de ilk. Mesela 1960 çıkışlı Scent of Mystery, sanal gerçeklik temasının öncül örnekleri arasında gösterilebilir. …

Devamını gör »