Yeni bir uzay devleti geçtiğimiz aylarda kuruluşunu ilan etti: Asgardia. Gezegendeki değişik ülkelerden vatandaşlık başvurularını internet üzerinden kabul eden bu yeni oluşum Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Çünkü bu yazının hazırlandığı an itibariyle 110.132 nüfusa sahip bu sanal ülkede Türkiye’den 16.121 kişi yer alıyor. Hemen ardından 12.624 kişiyle Çin ve 11.947 kişiyle ABD gelmekte. Dünya kentleri arasında en çok başvurunun yapıldığı şehir ise İstanbul. Türkiye’nin pek çok diğer ilinden Asgardialı olmak isteyenlerin varlığını bu yeni uzay ulusunun internet sitesinden öğreniyoruz.
Asgardia ne demek? Bir uzay ülkesi kurmak fikri nasıl ortaya çıktı? Hedefleri ve amaçları neler? Bu soruların cevaplarını kendi internet sitelerindeki açıklamalarını esas alarak özetlemeye çalışacağız.
Asgard: Gökler Ülkesi
“Asgard”, Tolkien’in kaleme aldığı Yüzüklerin Efendisi’ndeki kurgusal evrenin ana esin kaynağı olan İskandinav (Nordik) mitolojide tanrıların gökyüzündeki kenti olarak geçiyor. Aynı isimle yayınlanan ve Thor başta olmak üzere bu mitolojik tanrıların maceralarını anlatan Marvel çizgi romanları da mevcut.
Bilimkurgu dünyasında Asgard diyince akla, Stargate SG-1 ve Atlantis dizi serilerinde yer alan hayli gelişmiş uzaylı uygarlığın ismi geliyor. Yani, anlam çağrışımları düşünüldüğünde, Asgard’ın bir uzay ülkesi için oldukça başarılı bir seçim olduğunu söyleyebiliriz. Peki, böyle bir uzay ülkesini kurmak fikri kimin aklına geldi?
Asgardia Devlet Başkanı: İgor Aşurbeyli
Asgardia’nın kurucusu İgor Raufoviç Aşurbeyli, 1963 Azerbaycan Bakü doğumlu bir mühendis ve girişimci. Aşurbeyli, Azerbaycan tarihinde etkili bir soylu aileye mensup. Rusya’da kurduğu enerji şirketinin yıllarca yöneticiliğini yürütmüş. 2016’da UNESCO tarafından nanoteknoloji alanındaki katkıları tarafından bilim madalyası verilmiş bir figür. (1) Aşurbeyli, 12 Ekim 2016’da Paris’te düzenlediği ve yaklaşık bir saat süren bir basın açıklamasıyla resmi adı “Asgardia Uzay Krallığı” olan uzay ülkesinin kuruluşunu ilan etti. (2) Aşurbeyli, bu günü, kendi takvimine sahip olacak Asgardia’nın ilk günü olarak kabul ettiğini çalışma ofisinde üç ay sonra çekilen başka bir kısa videoyla duyurdu:
Şimdilik kurucu devlet başkanlığını İgor Aşurbeyli’nin yürüttüğü Asgardia projesinin destekçileri arasında bazı akademisyenler ve kozmonotlar da bulunuyor. Rice Üniversitesi Uzay Enstitüsü’nden David Alexander, McGill Üniversitesi Uzay Hukuku bölümünden Ram Jakhu, George Washington Üniversitesi Uzay ve İleri İletişim Araştırmaları Enstitüsü’nden Joseph N. Pelton ve Romanyalı kozmonot Dumitru Dorin Prunariu kamuoyunda en çok ön plana çıkan isimler olarak göze çarpıyor. (3)
Asgardia Neyi Hedefliyor: Dünyaya Yönelik Yedi Tehdit
Resmi sloganı “Tek İnsanlık, Tek Birlik!” olan Asgardia, yayınladığı konsept belgesine göre (4) insanlığın uzaya az gelişmiş ülkelerin de dahil olabileceği şekilde eşitçil ve barışçıl yayılmasını, dünya üzerindeki dinsel ve etnik çatışmaların uzaya asla yansımamasını amaçlıyor. Diğer hedefleri arasında gezegenimizi uzaydan gelebilecek yedi ana tehditten korumak yer alıyor. Bu tehditler şöyle:
- Koronal kütle atımı olarak bilinen Güneş fırtınaları ve parlamaları
- Gezegenimizin etkin koruyucu katmanını yok eden Dünya manyetosferindeki değişiklikler
- Potansiyel olarak tehlikeli asteroitler ve kuyrukluyıldızlar
- Yörüngede bulunan insan yapımı enkazlar
- Teknolojik faktörlerden ve güneş radyasyonundan kaynaklanan iklim değişikliği
- Nova, süpernova ve pulsarlarda nükleer reaksiyonlardan gelen kozmik radyasyon
- Dünyaya ulaşan meteorlar ve diğer küçük gök cisimlerinden gelen mikroorganizmalar tarafından gezegenin enfekte olma tehlikeleri
Asgardia Nasıl Kurulacak?
Şu an için sadece sanal bir oluşum olan Asgardia nasıl ete kemiğe bürünecek? Bu konuda meselenin yasal ve teknik iki boyutu mevcut. Asgardia, dünya yörüngesine ilk uyduyu fırlattıktan sonra bu uyduyu ülkenin ilk yasal toprağı olarak ilan edeceğini belirtiyor. Bu ülkenin de tıpkı dünyadaki diğer ülkeler gibi vatandaşları -internet üzerinden bugüne dek kendisine başvurmuş ve kimlikleri onaylanmış kişiler- , Asgardia internet sitesi forumunda üyelerin tartışmalarıyla şekillenen anayasası, bayrağı, milli marşı olacak ve son aşamada Birleşmiş Milletler’e tanınmak için başvuracaklarını bildiriyorlar.
Daha sonra gönderilen ilk uyduya ek başka uydular yollanacak. İleride tıpkı Uluslar arası Uzay İstasyonu (ISS) gibi yörüngede bir yaşam alanı ve yukarıda maddelenen tehditlere karşı koymak için teknolojik cihazlar oluşturmayı planlıyorlar. Tıpkı on binlerce yıl önce ilk insanların Afrika’dan dünyaya yayılarak uygarlığı kurmaları gibi, Asgardialıların da insanlığın uzaydaki ilk temsilcileri olacağını ve insanlığın tohumlarını önce Güneş sistemine daha sonra tüm uzaya yayacaklarını ümit ediyorlar.
İgor Aşurbeyli: Ay’da Arsa ya da Antarktika’da Su Satmıyoruz!
Uzaya uydular yollamak, koloni kurmak… Tüm bunlar bilimkurgusever kulaklara hoş gelen şeyler elbette. Ama maddi kaynak nasıl sağlanacak? Meşhur deyişle, bu değirmenin suyu nereden gelecek? Cevap, tahmin ettiğiniz gibi Asgardia vatandaşlarının ceplerinden. Aşurbeyli, Asgardia konsept dokümanında projenin parasal boyutlarını şöyle açıklamış:
“Ay’da arsa ya da Antarktika’da su satmıyoruz. Aslında şu anda hiçbir şey satmıyoruz. Ancak, bu fikrimizi donanımlı bir uydu fırlatılışı ile kanıtladıktan sonra Asgardia’nın bütçesi hakkında konuşmaya başlayabiliriz. Şu anda, proje tamamen kişisel özel fonlarımız tarafından finanse edilmektedir. Bu net bir karardır. Ve tabii ki, kitle fonlaması (crowdfunding) ve kaynak kullanımı ve özel bağışlardan faydalanacağız. Ve yeni ortaklar ve yatırımcılar ile işbirliğini bekliyoruz. Asgardia’ya hoş geldiniz.”
Açıkçası, dünyanın süper güçlerinin uzay araştırmalarında gelebildiği nokta ve bu araştırmaların sürdürülebilirliğindeki ağır maddi yük düşünüldüğünde, sırf internet bağışları ile böyle yapıların inşası ve açıklanan hedefleri gerçekleştirmek imkânsız görünüyor. Umarım, Asgardia projesinin sonu da, “Jet Fadıl” lakaplı iş adamının bir zamanlar ülkemizde “milli otomobil yapacağım” diyerek boy gösterip sonra ortalıktan kaybolmasına benzemez. (O dönemde TV’lerde “İmza” markasıyla bu sözde yerli otomobilin reklamları da yayınlanmıştı) Fakat İgor Aşurbeyli’nin UNESCO gibi bir kurumdan ödül alabilmiş bir bilim insanı olması ve projeye destek veren akademisyenlerin mevcudiyeti, dolandırıcılık ihtimalini aslında zayıflatıyor denilebilir.
Asgardia Vatandaşı Olmak İsteyen Türkler
Peki, neden kendi ülkelerini terk edip de uzaydaki bir kolonide yaşamak isteyen insanlar arasında Türkler birinci sırada? (Türkiye kökenli Asgardialıların Facebook sayfası) Son zamanlarda beyaz yakalıların yurt dışına göç oranlarının arttığına dair çıkan haberlerle birlikte düşünüldüğünde, acaba bu istatistiği insanların burada yaşamaya dair bir gelecek umutlarının kalmaması olarak mı yorumlamalı? Yoksa bu Asgardialı Türkler, Türkiye’nin kurucu babası Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” sözünün gereğine uygun şekilde davranan öncüler mi? Belki de, tıpkı bir zamanlar Almanya’nın kitleler nezdinde ekmek kapısı olarak görülmesi gibi, Asgardia’yı da iş olanakları bakımından bir alternatif olarak düşünenler mevcut.
Sizce Asgardia ileride gerçekten de bir uzay devletine dönüşebilir mi? Yoksa bir kandırmacadan ya da boş bir hevesten mi ibaret? Lütfen bu konudaki düşüncelerinizi yazının yorum kısmında paylaşın.
Kaynaklar: