Etiket Arşivleri: Türkiye

90'lar

Bir Distopyanın Ütopik Yansıması: 90’lar Türkiye’si

Bilimkurgu, konusu itibarıyla geleceğin tasvir edildiği bir alandır. Teknolojik gelişmelerin ne gibi toplumsal dönüşümlere sebep olabileceğini sorgular ve bu konuda çıkarımlarda bulunur. Böylece gelecekte bizi bir ütopya mı yoksa bir distopya mı beklediğini ortaya koyar. Bir dönemin bilimkurgusu, başka bir dönemin gerçeği olabilir. Geçen yüzyılın başlarında, yavaş yavaş gelişen medya teknolojileri ve özellikle de Leni Riefenstahl gibi yönetmenlerin Nazi Almanya’sı …

Devamını gör »
umit altug kapak

Ümit Altuğ’u Hatırlamak

60’lardan 90’lı yılların ortalarına kadar Türkiye’de bilimkurguya dair genel kanı çocuk işi olduğu yönündeydi. Bunda Binbir Roman, Çocuk Haftası, Doğan Kardeş ve Milliyet Çocuk gibi yerli neşriyatların yanı sıra çocukların hayal gücüne seslenen Baytekin (Flash Gordon), Ateş Top(u), Zero X gibi yabancı çizgi romanların da payı büyüktü. Bu arada, 1969’da Ay’a ayak basılması ve 1970’lerden itibaren TRT’de Uzay Yolu dizisinin …

Devamını gör »
tr2071

Türk Siyasetinde Bir Propaganda Unsuru Olarak Bilimkurgu

14 Mayıs 2023 tarihinde ülkemiz yeniden bir genel seçime gidiyor. Milletimizin cumhurbaşkanı ve kendisini temsil edecek milletvekillerini seçeceği bu seçimde de partiler yine hummalı bir propaganda çalışması içinde. Gelişen teknoloji ve sosyal medya başta olmak üzere artan imkânlar sayesinde seçim bütçeleri çok düşük olan ve mecliste temsil edilmediği için devlet desteğinden yararlanamayan partiler bile seslerini duyurabiliyor. Yakın geçmişe kadar kentlerin …

Devamını gör »
kapadokya

Ülkemizde Bilimkurgu Filmi Çekmeye Uygun Yerler

Şarkıda bile demiyor mu, “Bir başkadır benim memleketim,” diye? Dünya’nın oluşumu sırasında görülen beş jeolojik zamanın hepsinin de yaşandığı ender coğrafyalardan biri olan ülkemiz, hem coğrafi hem de yaşam çeşitliliği açısından neredeyse küçük bir kıta kadar yoğunluğa sahip. Elbette böylesi bir coğrafya, doğa oluşumları açısından da film yapımcıları için müthiş fırsatlar sunuyor. Bunun yanı sıra ülkemiz, insan eliyle inşa edilmiş …

Devamını gör »
maskeler ve yalanlar

Sıradanlaşan Süper Kahramanlar: Maskeler ve Yalanlar

Maskeler ve Yalanlar, Sadık Efe Sarıtunalı’nın yayımlanan ilk romanı. Mantis Kitap etiketiyle piyasaya sürülen ve Aşkın Güngör’ün ön sözüyle başlayan eser, süper kahraman fikri üzerinde yıllarca dönüp duran tartışmalara ve esprili muhabbetlere farklı bir pencereden bakmayı deniyor. Bildiğiniz gibi süper kahraman konsepti, Amerikan halkının yaşadığı buhranı bastırmak ve aslında çok büyük güç olduklarına dair inancı pekiştirmek için ortaya atılan bir …

Devamını gör »
destina

Destina: Bir Mine G. Kırıkkanat Bilimkurgusu

Destina, köşe yazılarıyla bir zamanlar fırtınalı tartışmalar yaratan Mine G. Kırıkkanat’ın 2008’de yayımlanan distopik bilimkurgu romanı. “Sinek Sarayı” ve “Bir Gün, Gece”nin ardından üçlemenin son halkası olarak çıkan kitap, birkaç röportaja konu olsa da (1) (2), maalesef hak ettiği ölçüde büyük ses getiremedi. Kırıkkanat, Türkiye’nin yaşanmamış yakın geleceğini anlattığını söylüyor bu romanında. Kitabın ön kapağını kaldırdığında okuru şu cümle selamlıyor: “Bu …

Devamını gör »

Farklı Coğrafyalardan 7 Bilimkurgu Kitabı

20. yüzyılın başından beri bilimkurgu, tartışmasız bir şekilde Anglo-Amerikan hakimiyeti altında. Ancak günümüzde bu manzara yavaş yavaş değişiyor. Daha önce bilimkurgu alanında adı sanı duyulmamış coğrafyalardan çıkıp gelen eserlerin sayısı her geçen gün artıyor ve bu geniş türün sadece Anglo-Amerikan kültüründen ibaret olmadığını kanıtlıyor. Elbette bu gelişme, özellikle Batılı okurlar açısından bambaşka kültürlerin kapılarını aralayabilmeleri adına da büyük bir fırsat. …

Devamını gör »

Neden “Ciddi Ciddi” Bilimkurgu Filmi Yap(a)mıyoruz?

“Önce farklılığı kurmak – yabancılığı oturtmak – sonra da ateşli bir insani duygu kıvılcımının sıçrayıp bu farkı kapatmasını sağlamak: Hayal gücünün bu akrobasisi beni her şeyden çok büyüleyip tatmin ediyor.” –Ursula K. Le Guin Yıl olmuş bilmem kaç. Biz çılgın Türkler neden hâlâ “ciddi ciddi” bilimkurgu filmi yapamıyoruz? Yeni bir soru değil bu; farkındayım. Benden önce defalarca sorulduğunu ve defalarca …

Devamını gör »

Türk Bilim İnsanlarının Dünyadaki Yeri

Bir bilim insanının evrensel bilime katkısı ve uluslararası yayın sıralamasındaki yerinin belirlenmesi amacıyla belirli yıl aralıklarında ve kümülatif olarak ülke karşılaştırması, bilim dalları karşılaştırması, dünya bilimine katkı oranı vb. gibi çeşitli alanlarda bilgiler elde edilmelidir. SSCJ, SCI-Exp, AHCI indeksli dergilerde yer alan yayınların sayısı ve yayınlara yapılan atıf sayısı; dünya bilimine katkı oranını belirleyen en önemli parametrelerdir. Doğal olarak, bu …

Devamını gör »
bilimkurgu edebiyat

Türkiye’de Bilim Okuryazarlığı Üzerine Genel Bir Değerlendirme

Türkiye’de bilimin gelişmiyor olmasının sebebi, bilimsel bir kültürün toplumumuzda bulunmuyor olmasıdır. Bilim, sanılanın aksine üstün zekâlı insanların bir araya gelerek ürettikleri, kimsenin anlayamayacağı formüller ve metinler bütünü değildir. İşin resmi tarafının bir kısmı karmaşık formüller ve uzun akademik metinlerden oluştuğu doğruysa da, “bilim” dediğimiz olgunun üretimi, oluşumu, gelişimi, halk içerisinden çıkan meraklı, sorgulayan, düşünen insanların ürünüdür. Dolayısıyla bir toplumda bilimin …

Devamını gör »