Nemo Noktası: Dünya Okyanusları Üzerinde, Karalardan En Uzak Nokta

Nemo Noktası, genellikle Kayıp Balık Nemo’ya ithaf olduğu sanılsa da adını dünyaca ünlü bilimkurgu yazarı Jules Verne‘in “Denizler Altında 20.000 Fersah” isimli kitabından alır. Dünya üzerinde su-üstü karalara en uzak noktadır. Bu nokta, daha bilimsel adıyla “erişilemezlik kutup noktası” olarak da bilinir.

Nemo Noktası, Pasifik Okyanusu’nda, 48°52.6′ Güney ve 123°23.6′ Batı koordinatlarında yer alır. Üç ayrı yöne doğru bulunan, en yakınındaki su-üstü kara parçalarının üçünden de 2688 kilometre uzaktadır. Bu üç nokta şöyledir:

• Kuzey yönünde bulunan ve üzerinde insan yaşamayan Pitcairn Adaları dahilindeki Ducie Atolü,
• Kuzeydoğu yönünde bulunan, Şili açıklarındaki Easter Adası civarındaki Motu Nui adacığı,
• Güney yönünde bulunan, Antarktika kıyıları açıklarındaki Maher Adası.

Bu noktanın tespiti hiç olay olmamıştır. Çünkü eski zamanlarda uydular, GPS, vb. teknolojiler bulunmadığı için “okyanusta hiçliğin ortası” olarak tanımlanabilecek bir yerin nasıl tespit edilebileceği hayal dahi edilemiyordu. Hele ki o zamanlarda kolay kolay tespit edilemeyen ufacık adacık ve kayacıkların varlığı düşünülecek olursa… Ancak bilim ve teknoloji sayesinde bu değişti.

1992 yılında, Hırvat-Kanadalı bir araştırma mühendisi olan Hrvoje Lukatela, “Hipparchus” adını verdiği jeo-uzaysal bir program kullanarak Nemo Noktası’nı tespit etti. Bunu yaparken Dünya yüzeyinin 3 boyutlu olduğunu göz önüne alarak, söz konusu okyanus noktasının etrafındaki 3 ayrı kıyıdan eşit uzaklıkta olması gerektiğini varsaydı. Böylece yazılım, Dünya’daki farklı noktaları inceleyerek Nemo Noktası’nı tespit etti.

Nemo sözcüğü, Latincede “hiç kimse” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla isim son derece iyi seçilmiştir; zira muhtemelen Nemo Noktası’ndan bugüne kadar hiçbir insan geçmemiştir. Bu, en azından çok olasıdır…

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Kaynak: LiveScience

Yazar: Çağrı Mert Bakırcı

Evrim Ağacı'nın kurucusu ve idari sorumlusu, popüler bilim yazarı ve anlatıcısıdır. ODTÜ'den mezun olduktan sonra, doktorasını Texas Tech Üniversitesi'nden almıştır. Doktora araştırma konuları evrimsel robotik, yapay zekâ ve teorik/matematiksel evrimdir. "Evrim Kuramı ve Mekanizmaları" ve "50 Soruda Evrim" kitaplarının yazarı, "Şüphecinin El Kitabı" kitabının eş yazarı, "Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı" kitabının yazar ve editörüdür. Şu anda, ekibiyle birlikte, Evrim Ağacı, Kreosus ve birtakım diğer dijital projeleri geliştirmekte ve sürdürmektedir.

İlginizi Çekebilir

Atatürk’ün En Sevdiği İki Bilimkurgu Yazarı: Jules Verne ve H.G. Wells

Bugün 10 Kasım… Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin