Sapiens ve Homo Deus gibi çoksatan kitapların yazarı Yuval Noah Harari, bilimkurgunun büyük hayranlarından biri ve yeni çıkan 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabında bir bölümün tamamını bilimkurguya adamış. Geek’s Guide to the Galaxy podcastinin 325. bölümünde Harari şöyle diyor: “Bugün bilimkurgu en önemli sanatsal türdür. Gelecek yıllarda yaşamlarımızı ve toplumumuzu her şeyden çok etkileyecek yapay zekâ ve biyoteknoloji gibi kavramlar …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Eylül 2018
Bir Yeni Dalgacı: Michael Moorcock
18 Aralık 1939’da sıradan bir İngiliz ailesinin çocuğu olarak Londra’da dünyaya gelen Michael Moorcock, bir müzisyen, bilimkurgu ve çoğunlukla da fantastik yazarı olarak tanınır. Eserlerinin bazılarında yaşadığı bölgelerin etkisi bariz şekilde görülür. 1960 ve 1970’li yıllardan beri fantastik edebiyatın esin kaynaklarından biri olmuştur. Özellikle Melnibone’lu Elric karakterinin yer aldığı romanları dünyaca ünlüdür. Moorcock geliştirdiği hayal gücünü The Gods of Mars (Edgar …
Devamını gör »Şşşşş: A Quiet Place
Wall-E‘nin başındaki sessiz filmimsi bölüme biraz gerilim eklerseniz bu filmin genel havasını elde edebilirsiniz. Aynı zamanda baş rolde oynayan John Krasinski‘nin yönettiği film genel kanının aksine bir korku filmi değil, bilimkurgu ve gerilim unsurlarını arka planda kullanan bir deneysel film. Çok az diyaloğa yer veren film yarattığı dünyayı tanıtmaya ihtiyaç duymuyor, bunun yerine beş kişilik bir aileye odaklanıyor. Bu sebeple …
Devamını gör »Stargate’e Dair Az Bilinen 20 Gerçek
Arkeolog Paul Langford ve kızı Catherine’in Mısır’da bir yıldız geçidi bulması ve onu Almanların kullanmasını engelleme isteği ile başlayan maceraların anlatıldığı Stargate Origins, yayın hayatına Şubat 2018’de merhaba dedi. Bu mini dizinin, Kurt Russell ve James Spader’ın başrollerini paylaştığı 1994 yapımı Stargate filminin konusunu devam ettirdiğine inanmak güç. Film, ilk vizyona girdiğinde karışık yorumlar almıştı ama yıllar içinde sağlam bir …
Devamını gör »Orta Çağ’ın Bilimkurgusu Nasıl Bir Şeydi?
Bilimkurgu (BK), tereddüt edilmeden modern zaman edebiyatıymış gibi görünebilir, ama aslında bu tür yüzlerce yıl eskidir. Örneğin, 12. yüzyıl Suffolk’unda ortaya çıkan ve hiç kimsenin anlayamayacağı bir dil konuştuğu bildirilen yeşil yaratıklar olan “Woolpit’in Çocukları” var. Ayrıca, 11. yüzyılda bir çift kanat yapıp Malmesbury Manastırı’nın tepesinden uçan Eilmer adlı bir rahibin hikayesi ve 15.yy dan kalma anlaşılmaz, henüz kimsenin çeviremediği, …
Devamını gör »Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım
‘’Bir uzay elbiseniz varsa başka neye ihtiyacınız olabilir? Bir uzay gemisine, belki bir de gidecek bir gezegene…’’ Bilimkurgu edebiyatının duayenlerinden Robert A. Heinlein’in unutulmaz eseri Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım (Have Space Suit Will Travel), ilk olarak 1 Eylül 1958 yılında basıldı. Metis Bilimkurgu Serisi‘nin 21. kitabı olarak dilimize çevrilen eser. Heinlein’in Çocukları adlı dizinin 12. ve son kitabı olma özelliği taşıyor. Çevirisi Sönmez …
Devamını gör »Sesli Öyküler [01×14]: İğneler – Bertuğ Kodamanoğlu
Sesli Öyküler serimizin 14. bölümünde, Bertuğ Kodamanoğlu‘nun İğneler adlı öyküsüne yer veriyoruz. İnsanlık kozmik bir felaketin arifesindedir. Neyse ki ansızın çıkıp gelen gelişmiş bir uzaylı medeniyetin yardım teklifi sayesinde insanlık için umut ışığı doğar. Artık Dünya’yı terk etme ve bambaşka bir gezegene göçme vakti gelmiştir. Bilimkurgu Sohbet Grubu 1. Mikro Öykü Yarışması’nda birincilik elde eden İğneler, az sözcükle çok şey anlatan son derece keyifli …
Devamını gör »Babam | Ruhşen Doğan Nar (Kısa Öykü)
“Kusura bakmayın arkadaşlar, babam arıyor. Açmam lazım. Sınav notlarımı merak ediyordur. Beş dakikaya dönerim. Tamam?” Amfiyi koşar adımlarla terk etti Hasan. Yüzlerce öğrenci, devasa amfide küçük gruplar halinde toplanmış, açıklanan sınav notlarını tartışıyordu. İçeride, kapalı alışveriş merkezleriyle yarışacak kadar çok gürültü vardı. Elinde cep telefonuyla bahçeye çıktı. Bahçe ise kutsal kitaplardan çıkma bir cennet gibiydi. Bahar mevsimi tüm ihtişamıyla kampüse …
Devamını gör »Stanislaw Lem’in Eserlerinden Uyarlanan Filmler
Ünlü bilimkurgu yazarlarının eserlerinden uyarlanan filmleri mercek altına aldığımız yazı dizimizin bu bölümünde Stanislaw Lem var. “Bilimkurgunun Aristokratı” diye anılan ve yazdıklarıyla hepimizi mest eden Stanislaw Lem’i pek çoğumuz Solaris ile tanıyıp sevmişizdir. Andrey Tarkovsky tarafından sinemaya da uyarlanan bu başyapıt sayesinde Lem, Doğu Blok’una sıkışıp kalmış ününü Dünya çapına yaymayı başarmıştı. Hatta türün bir başka önemli yazarı olan Philip …
Devamını gör »Acımdan Delirdim: Cowboy Bebop
Belki de tüm zamanların en ikonik animelerinden biridir Cowboy Bebop. Üzerinden 20 yıl (3 Nisan 1998 – 24 Nisan 1999) geçmiş olsa da hemen her profilden izleyiciyi kendisine hayran bırakmaya devam ediyor. Peki uzay kovboyunu böylesine bir cazibe merkezine dönüştüren şey neydi? Görkemli ve çok çeşitli repertuvarları barındıran anime dünyasında, bir yapımı sadece ana kategorisi üzerinden yorumlamak imkansıza yakındır ama …
Devamını gör »