Sinemasal Gündem: Türkiye’de Bilimkurgu Gelişiyor mu?

Türkiye’de bilimkurgu sineması, daha genel bir çerçevede bilimkurgu kültürü gerçekten gelişiyor mu? Retroville YouTube kanalında sinema yazarı ve yönetmen Fatih Yürür ile kulübümüzün kurucusu İsmail Yamanol, Türkiye’de bilimkurgu kültürününün gelişim sürecindeki aksaklıklar üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Bilimkurgu türü, Türkiye için aslen pek de eski bir konu sayılmaz, zira Osmanlı döneminde dahi birçok eser verildiği biliniyor. Geçtiğimiz yıl, Bilge Kösebalaban‘ın girişimiyle, Osman Nuri Eralp‘in “Başka Dünyalarda Canlı Mahlukat Var mıdır?” adlı eserinin de gösterdiği gibi, bu türün bizim için çok da taze bir tür olmadığını biliyoruz artık. Kaldı ki, 1955 yılında “Uçan Daireler İstanbul’da” filminin de gösterdiği gibi, sinemamızda bilimkurguyu işleme kültürümüz de sandığımızdan daha eskilere dayanıyor.

Fatih Yürür ve İsmail Yamanol, bilimkurgu türünün parodiye sıkışma sorunsalından, türün üretim dinamiklerinin bütçe ile ne kadar alakalı olduğuna; son 5 yılda bilimkurgu yazınının yakalamış olduğu ivmeden, toplumsal koşulların, bu türün üretimine etkisine kadar pek çok sorunun arasında gezinerek; “Türkiye’de Bilimkugu Gelişiyor mu?” sorusuna gerçekçi cevaplar aramaya girişti.

Keyifli seyirler…

Yazar: Bilimkurgu Kulübü

Bilimkurgu, lazer tabancalı delikanlıların metal sütyenli kızları kurtardıkları "ucuz" uzay filmlerinden ibaret değildir...

İlginizi Çekebilir

kadin astronot 2

Ataerkil Kontrolden Özgürlüğe: Bilimkurgunun Kadınları

“Feminizm” ve “bilimkurgu”nun tanımları, bu iki kavramla özdeşleşen bireyler kadar çeşitlidir. Aslında bu durum, her …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin