Etiket Arşivleri: Uzay Asansörü

gelecegin cilgin projeleri

Geleceğin En Çılgın 10 Projesi

İnsanlık olarak tarih boyunca pek çok büyük projeye giriştik. Hem gezegenin dört bir yanında devasa yapılar inşa ettik hem de yeni yöntemlerin ışığında sürekli sınırlarımızı zorladık. Ancak belki de en heyecan verici olanları henüz gerçekleştirmedik. Kim bilir, gelecekte hayal dahi edemeyeceğimiz mega yapılara imza atabilir, uygarlığımıza yön verebilecek devrimci projelere yelken açabiliriz. Uzay asansörlerinden yapay yıldız sistemlerine, Dyson kürelerinden Shkadov …

Devamını gör »
Cennetin Çeşmeleri

Geleceğin Projesi: Cennetin Çeşmeleri

İngiliz mucit ve bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein ve Isaac Asimov ile birlikte bilimkurgunun üç büyük yazarından biri olarak biliniyor. İyi bir bilimkurgu yazarı olmasının yanı sıra romanlarında öne çıkardığı çığır açıcı fikirleriyle de özel bir yere sahip. Öyle ki, roman ve öykülerinde geleceğin teknolojisini tahmin etme başarısıyla birçok ödüle layık görüldü. Örneğin, 1945 yılında Uydu İletişim …

Devamını gör »

The Expanse’in Ceres İstasyonu Gerçeğe Dönüşebilir

Bir grup Fin araştırmacı, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında büyük bir asteroit ve aynı zamanda bir cüce gezegen olan Ceres‘in yörüngesinde kalıcı bir insan yaşam alanı öneriyor. Araştırmacılara göre bu “mega uydu yerleşim”in yapımı için gerekecek malzeme de Ceres’in kendisinden toplanarak sağlanabilir. Tüm bu fikir, popüler bilimkurgu edebiyat ve televizyon dizisi  “The Expanse“‘in hayranlarına tanıdık gelebilir. Bahsedilen kurgusal evrende …

Devamını gör »

Sert Bilimkurgudan 5 Teknoloji

Sert bilimkurgu ya da  Batı’daki adıyla “hard sci-fi“, bilimkurgunun yaygın alt türlerinden biri. Sert bilimkurguda karakterlerden çok düşünceler ön plandadır. Olay örgüsünün merkezinde gerçekçi, bilimsel ve teknolojik unsurlar yer alır. Örneğin öykünüz bir Ay kolonisinde geçiyorsa, teknolojik konular karakterlerin kişisel yaşamlarından daha öndedir. Bu alt türde etkin biçimde yazabilmek için yazarın genel olarak ilgili bilimsel ilkeler konusunda derin bilgi sahibi olması …

Devamını gör »

Bilim Dünyasından Fütürist Tahminler

Gelecek hakkında tahmin edebileceğimiz bir şey varsa, bugünün fütüristlerinin öngördüğü müthiş bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin bir kısmının, esasen bir gerçekliğe dönüşmeyeceği ya da beklenen zaman diliminde olmayacağıdır. Örneğin, zamanının en iyi araştırmacılarına erişimi olan İngiliz siyasi lider Winston Churchill, 1932 yılından 50 yıl sonra dolma kalem büyüklüğündeki depodan aldığı yakıt ile çalışan bir motorun 600 beygir  güç üreteceğini, İzlanda’nın ikliminin …

Devamını gör »
Uzay Asansörü

Yıldızlara Uzanan Merdiven: Uzay Asansörü

Öncü roket bilimci Rus Konstantin Tsiolkovsky, Eyfel Kulesi’nden ilham alıp, 1895’te atmosferi aşarak uzaya ulaşabilecek bir asansör-kule inşa etmeyi hayal etti. Bilimkurgu ustası Arthur C. Clarke ise, 1979 tarihli “Cennetin Çeşmeleri” romanında bu hayali yazıya döktü. Romanda, Ekvator’a yakın bir adadan temel alıp 36 bin kilometre boyunca yükselen, Dünya’nın dönüşüyle senkronize olan Jeostatik Yörünge’ye ulaşabilen bir uzay asansörü ayrıntılı biçimde …

Devamını gör »