Galaksimizdeki yıldızların çoğu ikili ya da üçlü sistemlerdir. Bizim gibi tek yıldızdan oluşan sistemler nispeten azdır. Gökyüzünde tek başınaymış gibi görünen çoğu yıldızın, teleskopla bakıldığında ikili ya da üçlü sistemlerden oluştuğu anlaşılır. Bu durum ufak bir dürbünle bile tespit edilebilir. Proxima Sistemi de aynı şekilde üç (belki de dört) yıldızdan oluşmaktadır. Hatta bazı astronomlar Güneş Sistemi’nin kendisinin de bir ikili …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Üç Cisim Problemi
Birinci Sezonuyla 3 Cisim Problemi
Sekiz bölümlük ilk sezonuyla karşımıza çıkan Netflix‘in yeni bilimkurgu dizisi 3 Body Problem (3 Cisim Problemi), genel olarak izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı ve üzerinde konuşulan yapımlardan biri olmayı başardı. Dizi, Çinli yazar Liu Cixin‘in üç romandan oluşan Remembrance of Earth’s Past (Dünya’nın Geçmişi) serisine dayanıyor. Seri sırasıyla Üç Cisim Problemi, Karanlık Orman ve Ölümün Sonu romanlarından oluşuyor. İlk romanın 2015 …
Devamını gör »Karanlık Orman Hipotezi: Uzaylılarla İletişim Kurmaya Çalışmak Güvenli mi?
Güneş Sistemi dışından geldiği kanıtlanan ilk asteroit, saatte 140.000 kilometre hızla sistemimizden geçip giderken, bilim insanları onu incelemek için çabalayıp duruyorlardı. Nasıl bir cisimdi bu? Mars ile Jüpiter arasında yer alan kuşaktaki asteroitlere benziyor muydu? Yoksa büsbütün farklı bir yapıya mı sahipti? Yabancı olan her şey gibi merakımızı cezbeden bu yıldızlar arası yolcu, uzaylı bir tür tarafından tasarlanmış bir teknolojinin …
Devamını gör »Üç Cisim Problemi Animasyon Dizisi Oluyor
Cixin Liu‘nun yazdığı, Çin’in en popüler bilimkurgu romanı olan “Üç Cisim Problemi” televizyon dizisi oluyor. Liu’nun büyük başarı gösteren bir diğer bilimkurgu romanı uyarlaması “The Wandering Earth” ise Netflix’de bir süredir gösterimde. Çinli eğlence şirketi YooZoo Entertainment, romanın haklarını elinde bulunduruyor ve kitabın uyarlaması üzerinde çalışıyor. CX Live’ın edindiği bilgilere göre şirket, Çin hükümetine tanıtım formu gönderdi. Formda dizi hakkında …
Devamını gör »Çin Bilimkurgu Edebiyatından Öne Çıkan Romanlar
Bilhassa Cixin Liu’nun 2015’te yayımlanan Üç Cisim Problemi (The Three-Body Problem) ile Hugo ödülü kazanmasından sonra Çin bilimkurgusuna dair tüm dünyada artan bir ilgi patlamasından bahsetmek mümkün. Bu yazımızda, Çin bilimkurgu edebiyatından öne çıkan dokuz adet romana dair bir seçki sunmaya çalıştık. İyi okumalar. The Three Body Problem – Üç Cisim Problemi Liu Cixin’in 2008’de yazdığı Üç Cisim Problemi, Ken …
Devamını gör »Çin Bilimkurgusunun Kısa Tarihi
Cixin Liu’nun 2015’te yayımlanan Üç Cisim Problemi (The Three-Body Problem) ile Hugo ödülü kazanmasından ve Ken Liu’nun 2016’da çıkan antolojisi Görünmez Gezegenler (Invisible Planets)’den sonra Çin bilimkurgusuna dair tüm dünyada bir ilgi patlaması yaşandı. Bu yazıda Çin bilimkurgu edebiyatının tarihsel olarak yaşadığı dönüşümlere yönelik kısa bir giriş yapacağım. Gelecek yazımda ise -maalesef henüz Türkçe’ye çevrilmeyen eserlerin çoğunlukta olduğu- küçük bir seçkiyi kısa tanıtımlarıyla birlikte …
Devamını gör »Alpha Centauri: Bilimkurgunun Yıldız Sistemi
Proxima Centauri‘nin yaşama elverişli yörünge bölgesinde Dünya büyüklüğünde bir gezegenin bulunduğuna dair haberler, Dünyalıların dikkatini yeniden bu en yakın yıldıza çevirdi. Alpha Centauri Sistemi, Dünya’dan 4 ışık yılı uzaklıkta. Kozmik ölçekte düşünürsek bu mesafe, Alpha Centauri’yi bizim arka bahçemiz yapıyor. Tabii bu durum yıldız sisteminin bizden 25 trilyon mil ötede yer aldığı gerçeğini değiştirmiyor. Proxima etrafındaki ötegezegeni tespit edebilmemiz ise …
Devamını gör »