Etiket Arşivleri: Sovyet Bilimkurgusu

Yaklaşan Mars Devriminin Ayak Sesleri: Aelita

aelita

“Her şey gelip ölüme dayanmış olmamızdan. Ne ondan kaçabiliyoruz ne onu anlayabiliyoruz ne de onun üstesinden gelebiliyoruz.” Rus Edebiyatının önemli kalemleri arasında yer alan Aleksey Nikolayeviç Tolstoy, 1882 yılında dünyaya geldi. Soyadından da anlaşıldığı üzere, Anne Karenina, Savaş ve Barış gibi büyük klasiklerin yazarı Lev Nikolayeviç Tolstoy’la akrabaydı. Rus Edebiyatının altın çağı olarak adlandırılan dönemde tiyatro oyunları, şiirleri, romanları ve …

Devamını gör »

Hindistan’da Geçen bir Sovyet Bilimkurgusu: Hava Adamı Ariel

hava adami ariel kapak

“Yıldızlara doğru! Yeryüzünden ve insanlardan uzağa!..” 1884’te Smolensk’te dünyaya gelen Aleksandr Belyaev’in ilk romanı 1925’te yayımlandı. Bir işçi gazetesinde yayımlanan “Profesör Dowell’ın Başı” isimli bu roman büyük bir başarı elde etti ve Belyaev ardından başka bilimkurgu eserler de kaleme almaya başladı. Su Adamı ve Hava Adamı Ariel gibi eserlerle de iyiden iyiye adını duyuran yazar, “Sovyetler’in Jules Verne’i” olarak adlandırıldı. …

Devamını gör »

Epik Bir Sovyet Bilimkurgusu: Andromeda Nebulası

Andromeda Nebulası (Aynı zamanda Andromeda: Bir Uzay Çağı Masalı olarak da bilinir), Sovyet paleontolog ve bilimkurgu yazarı Ivan Yefremov tarafından yazılmış kapsamlı ve ütopik bir destan. İlk olarak 1955’te dergi formunda ve daha sonra 1957’de ciltli şekilde yayımlandı. Roman, Sovyet literatüründe ilk modern spekülatif kurgu eser olarak kabul edildi. Hikayenin merkez noktası olarak seçilen atomik buharlı trenler ve otomatik biçerdöverler …

Devamını gör »

En İyi 25 Sovyet Bilimkurgu Filmi

sovyet

Bu listemizde, SSCB’de çekilmiş olan en önemli bilimkurgu filmlerini inceleyeceğiz. Elbette bu eserleri bir değerlendirme sırasına sokmak oldukça zor bir iş, çünkü zamanın şartları, politik durum ve daha birçok etken filmlerin şekillenmesinde rol oynamış. Yine de derlediğimiz film seçkisinin bilimkurgu türüne en çok etki etmiş, en önemli ve akılda kalan eserleri içerdiğini ümit ediyoruz. Belki artık gittikçe uzayan şu sonbahar …

Devamını gör »

Hayatı ve Eserleriyle Ivan Yefremov

Ivan Antonovich Yefremov, Sovyet paleontolog, bilimkurgu yazarı ve sosyal düşünür. “Taponomi” kavramının yaratıcısıdır ve fosillerin incelenmesi çalışmalarında bulunmuştur. 9 Nisan 1908’de St. Petersburg’daki Vyritsa köyünde doğdu. Ailesi Rus Devrimi’nde boşandı. Annesi bir Kızıl Ordu komutanı ile evlendi ve Kherson’daki çocuklarını yakında tifüsten ölecek olan teyzesine  bıraktı. Yefremov, çok küçük yaşlardan itibaren kendi başına hayatla mücadele etmek zorunda kaldı. Daha sonra …

Devamını gör »

Ölümcül Yumurtalar: Hızlandırılan Tarihin Bir Alegorisi

Ölümcül Yumurtalar

Rus edebiyatının izleri Gogol’a dek sürülebilen hicivsel anlatı geleneğinin 20. yüzyılda bilimkurgu alanındaki en önemli temsilcilerinden Mihail Bulgakov’un “Ölümcül Yumurtalar” adlı novellası, ilk kez 1925 yılında yayımlandı. Dolaşıma girdiği andan itibaren lehinde ve aleyhinde politik tartışmaların nesnesi haline gelen eser, Rus tarihinde büyük bir kırılmaya karşılık gelen 1917 Bolşevik devrimi sonrasında kurulan Sovyetler Birliği’nin 20’li yıllardaki toplumsal ve siyasi dokusuna …

Devamını gör »

Rus Yazarların Kaleminden Bir Dönem Bilimkurgusu: Kıyamete Bir Milyar Yıl

kiyamete bir milyar yil

“Bütün günlük hayatımız, birbirini takip eden bir alış-veriş zinciri! Karsız bir alış-veriş yapmak için tamamen aptal olmak gerek! Bunu on dokuzuncu yüzyılda bile biliyorlardı…” -Vayngarten Bilimkurgu Klasikleri‘nin 2. kitabı olan Kıyamete Bir Milyar Yıl, 2016’da yayımlandı. İlk kez Türk okurlarla buluşan bu eserin ardından Arkadi ve Boris Strugatski kardeşlerin kaleme aldığı 3 farklı eser daha dizi kapsamında okurla buluşturuldu: Pazartesi …

Devamını gör »

Bilimkurgucu Biraderler: Arkady ve Boris Strugatsky

strygatsky kardeşler

Arkady ve Boris Strugatsky, son derece geniş hayran kitleleriyle en bilinen Sovyet-Rus bilimkurgu yazarlarındandır. 1960’lı yıllarda Rus bilimkurgu literatürünün manevi liderleri konumuna geldiler ve günümüze kadar nüfuzları değişmeden kaldı. Pek çok nesil kitaplarıyla yetiştirildi ve benzersiz tarzlarıyla sevildiler. Kardeşlerin erken dönem eserleri belli bir özelliğe sahip olmamakla birlikte, rol modelleri olan Sovyet paleontologu ve bilimkurgu yazarı Ivan Yefremov‘u andırıyordu. Romanları, diğer bilimkurgu …

Devamını gör »

SSCB’de Devrimci Bilimkurgunun Yükselişi ve Çöküşü

“Ütopyalar birleşik bir yerküreye ihtiyaç duyar, çünkü ütopya adaları yozlaşabilir ya da işgal edilebilir.” – Jerome Gillison Bilimkurgu, ya da Rusça’daki kullanımıyla “Fantastika”, Rusya’daki en parlak zamanlarını Ekim Devrimi sonrasında, 1920’li yıllarda yaşamıştı. Kaderi de devrimin kaderiyle çakışacak şekilde, Sovyet bilimkurgusu 20’lerin sonunda 30’lardan itibaren Stalin’in yükselişi ve iktidarını sağlamlaştırmasıyla birlikte hem nicelik hem de nitelik açısından gerilemiş ve çöküşe …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken 7 Sovyet Bilimkurgu Filmi

sovyet-bilimkurgusu

Kuşkusuz Rus bilimkurgu sineması, Sovyetler döneminde en ihtişamlı günlerini yaşadı. Elbette bu gelişiminin ardındaki en büyük etken, ABD ile girişilen rekabetti. Tahmin edilebileceği gibi, bu rekabet sinema alanında da kendini gösterdi. Bir zamanların iki kutuplu dünyası, bilimkurgu sinemasında da iki kutuplu bir anlatım ortaya çıkardı. Zaten Sovyet bilimkurgu sinemasına kendi karakteristiğini veren de bu karşıtlıktı. Çoğu zaman “klişeyle yaratıcılığın harmanlanması” olarak tanımlanan Sovyet …

Devamını gör »