Evet, bitmedi! Yazı dizimizin bu bölümünde de yine uçuk komplo teorilerini sıralamaya devam ediyoruz. Ünlü bilimkurgu yazarı Robert A. Heinlein’ın da dediği gibi, insan aptallığının gücünü asla küçümsememeliyiz! Bu sefer ağırlıklı olarak tarihin derinliklerinden çekip çıkardığımız komplo teorilerine yer vermeye çalıştık. Lafı çok da uzatmadan listemize göz atalım. 300 Yıl Nerede? Bu komplo teorisinin temelini Gregoryen ve Jülyen takvimleri arasındaki …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Roma İmparatorluğu
Bir Coppola Bilimkurgusu: Megalopolis
Francis Ford Coppola’nın uzun zamandır beklenen bilimkurgu filmi Megalopolis sonunda vizyona girdi. Sinema tarihinin en önemli ve en büyük yönetmenlerinden olan 5 Oscar’lı Coppola, bu proje üzerinde neredeyse 50 yıldır çalışıyordu. Ancak araya giren başka projeler, öyküyü genişletmesi ve sinemada değişen zevkleri de göz önünde bulundurarak yaptığı değişiklikler, üzerinde çalışmaya 1977’de başladığı filmi 2024’te tamamlamasına yol açtı. Coppola’nın “büyük tutku …
Devamını gör »İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu
Birçok önemli ölçüt açısından günümüzün süper gücü Amerika Birleşik Devletleri’dir.[1], [2] Ama Amerikalılara (özellikle de muhafazakar Amerikalılara) soracak olursanız, birçoğunun endişesi, ülkelerinin bu liderlik pozisyonunu giderek kaybediyor olduğu yönündedir.[3] Büyük bir mali kriz, sonrasında gelen ılımlı bir toparlanma, yirmi yıldır maaşların artmamış olması; buna ek olarak sınırsız bir potansiyele sahip 1.3 milyar nüfuslu ve hızla yükselen Çin’den gelen sürekli haber …
Devamını gör »İnteraktif Bir Dünyada Yaşamaya Hazır mıyız?
İnsan tarih boyunca üretimde bulunmuştur. Demiri ehlileştirerek silahlar, toplar dökerek fetihler yapmıştır. Bitkileri çözümlemiş, yaralarına merhem etmiştir. Gökyüzüne bakarak evrende yerini aramış, doğaya bakarak dünyada kendini tanımlamaya çalışmıştır. Yalnızlığını gelişen hayal gücüyle kuşatmış ve ortaya imgeler, ideler çıkarmıştır. Somutun sıradanlığı karşısında cazibeli hayaller inşa etmiştir. Görüldüğü üzere üretiminin odağında hep değişen şartlara uyumlu olarak kendini tanımlama ihtiyacı vardır. Çünkü, insanın …
Devamını gör »Orta Çağ’ın Izdırabı ve Bilimkurgu: Candlepunk
Orta Çağ toplumlarını baz alan bir bilimkurgu kulağa hoş gelmiyor. Hiç hem de. Böyle bir şey neye benzeyebilir ki? Kılıç, kalkan, büyü ve anakronistik teknolojiler… Orta Çağ’da internet olduğunu düşünün mesela. Papa, imparatorlara gizli serverler’dan mesajlar yolluyor. Beton gibi masaüstü bilgisayarlar var. Windows 95 benzeri işletim sistemleri, kutsal forumlar filan… Fakat böyle bir teknoloji ortaya çıksa bile, halkın ve bireylerin kullanımına açılabilecek …
Devamını gör »Isaac Asimov’un Yapıtlarında Bilim ve Siyaset
“Bilimkurgu” ve “edebiyat” sözcükleri yan yana geldiğinde, çoğu yerli okurun aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Öyle ki azımsanmayacak bir kitle, bilimkurgu edebiyatına ilk adımını Isaac Asimov’un kitaplarıyla atmıştır. Kuşkusuz bunun pek çok nedeni var. Her şeyden önce Asimov, yapıtları dilimize en fazla çevrilen bilimkurgu yazarıdır. Özellikle Altın Kitaplar’ın 80’li ve 90’lı yıllarda estirdiği Asimov rüzgârı, yazara kayda değer bir …
Devamını gör »Bir Ölünün Eli Hepimizi İtiyor: Asimov’un Politik Otopsisi
Ortaokul yıllarım, babası öğretmen olan bir arkadaşın evindeyim. Kütüphaneye elimi atıyorum ve kapağında uzay gemisi olan, İmparatorluk isimli bir kitap ilgimi çekiyor. Okumak için istiyorum ve daha ilk sayfalardan bir aydınlanma yaşıyorum. Okuldaki tarih derslerinde verilen zehirden arınıyor beynim. Ne öğretiyorlar bize; ordun olacak, savaş kazanacaksın, yayılacaksın. Oysa İmparatorluk’tan ne anlıyorum, şiddet beceriksizlerin sorun çözme yönetimidir, ordular, silahlar değil; en tehlikeli …
Devamını gör »Bu Gezegenden Bir Isaac Asimov Geçti
Türk bilimkurguseverlerin ilginç bir ortak özelliği, büyük bir çoğunluğunun bilimkurgu edebiyatıyla ilk kez Isaac Asimov‘un romanları sayesinde tanışmış olmasıdır. Asimov, buralarda bilimkurgu edebiyatı denince hep akla gelen ilk isim olagelmiştir. Bir diğer çarpıcı not Asimov’un, bugün eserleri Türkçe’ye en çok çevrilen ve en çok okunan bilimkurgu yazarı oluşudur. Bu durumun kökeninde Asimov’un robotlar, uzay yolculuğu, galaksinin fethi ve zaman yolculuğu …
Devamını gör »