2023’ün sonlarında yayımlanan İngiliz bilimkurgu/polisiye dizisi Bodies, artık adına şüpheyle yaklaşılan Netflix‘in çıkardığı en iyi işlerden biri olarak kabul edilebilir. Paul Tomalin tarafından yazılan dizi, 2021’de hayatını kaybeden yazar Si Spencer‘ın aynı adlı çizgi romanına dayanıyor. İlk dört bölümü Marco Kreuzpaintner, son dört bölümü ise Haolu Wang yönetiyor. Başrollerini Amaka Okafor, Kyle Soller, Stephen Graham, Jacob Fortune-Lloyd, Shira Haas ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Paradoks
Kısa Bilimkurgu Filmi: Stealing Time
Hevesli genç mucit Howard, kurul tarafından finanse edileceğine inandığı devrimsel bir buluşa imza atar, bir zaman makinesine… Köpeği Molly ile yaptığı deneyler başarıya ulaşınca, makineyi bizzat denemeye ve ilk zaman yolcusu olarak tarihe geçmeye karar verir. Ancak işler umduğu gibi gitmeyecek ve kendini paradoksal bir curcunanın içinde bulacaktır. Dostu ve aynı zamanda rakibi olan James’in ise bambaşka planları vardır. Alex …
Devamını gör »Methuselah Yıldızı ve Evren’in Yaşı Problemi
100 yıldır, astronomlar Dünya’dan 190 ışık yılı kadar uzakta olan Libra takımyıldızındaki merak uyandırıcı bir yıldızı gözlemliyor. Bu yıldız, gökyüzünde saatte 1.3 milyon kilometre gibi inanılmaz bir hızda yol alıyor. Ama daha da ilginç olan, Methuselah olarak da bilinen HD 140283 yıldızının aynı zamanda evrenin en yaşlı yıldızlarından birisi olmasıdır. Bilim insanları, 2000 yılında Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Hipparcos uydusunu …
Devamını gör »Primer Filminin Açıklaması
2004 yılı yapımı, eski bir yazılım mühendisi olan Shane Carruth’un hem yazdığı, hem yönettiği hem de oynadığı “Primer” filmi (1) -Türkiye’de “Kapsül” ismiyle biliniyor- şimdiden bilimkurgunun kült eserleri arasında. 7000 dolar gibi son derece küçük bir bütçeyle çekilmesine rağmen, gelmiş geçmiş en bilimsel zaman yolculuğu anlatısı olarak kabul edilen Primer, 2004 Sundance Film Festivali’nde jüri özel ödülünü kazanmıştı. Bu yıl …
Devamını gör »Keyifle Okuyacağınız 8 Popüler Bilim Kitabı
Bu yazının amacı, bilim öğrenmek isteyenlere başucu kitapları önermek değil; olsa olsa araştırmayı sevenlere çıkış noktası verecek kaynaklar sunmaktır. Eserlerde verilen bilimsel bilgilerin doğruluğunu garanti edemeyiz, ama her bir bilgiyi araştırmaktan keyif alacağınız kesin. Bilimkurgu mu bilimden, bilim mi bilimkurgudan? Bu yazıda tanıtılan kitapların tümü kısa kısa bilgiler, tartışmalar, incelemeler içeriyor ve oldukça keyifli vakit geçireceğinizin sinyallerini veriyor. Bunların her …
Devamını gör »Matematik ve Bilimkurgu
Soyut matematik, bilimkurgu yazarlarına ara sıra konu olmuştur. Topoloji ve geometrinin yüksek boyutları birçok maceraya sahne oldu. Bilimkurgu yazarları arasında matematikçilerin sayısı hiç de az değildir. Bunlar arasında Lewis Carroll, Arthur C. Clarke, Paul Davies, A. K. Dewdney, Ralph Milne Farley, Martin Gardner, Norman Kagan, Johannes Kepler, Donald Kigsburry, Homer Nearing, Larry Niven, Esther Rochon, Rudy Rucker, Bertrand Russell, Ian Stewart, …
Devamını gör »Zaman Yolcusu Kendiyle Karşılaşınca
Zamanda yolculuk kavramı, bilimkurgunun en zorlu fikir jimnastiği imkanı sunan alt dallarından birini oluşturur. Her şeyden önce hakkında en az fiziksel, matematiksel ve uzaybilimsel veriye, deneye ve kanıta sahip olduğumuz konulardan biridir bu. Dünya bilimkurgu tarihinde zamanda yolculuk konusunun ilk işlendiği “L’An 2440” (Louis-Sebastien Mercier, 1771) adlı eserden beri çeşitli yazar ve senaristler, somut veri açığını teorilerle doldurmak zorunda kalmışlardır. …
Devamını gör »Beyaz Perdede Bir Paradoks: Predestination
Bilimkurguseverlerin paradokslara garip bir tutkuyla bağlı oldukları aşikar. Geçmişi değiştirme, paralel evrenler, kader mevhumu, zaman yolculuğu, görelilik, deja-vu gibi üzerine çok düşünülen olgular özellikle bir zaman makinesiyle birlikte ele alındıklarında, ortaya gerçekten de düşünmeye değer paradokslar bütünü çıkarıyor. Bu lezzetli düşünce oturumları insanların oldum olası dikkatini çekegelmiş ve bilinmeyene duyulan merak sayesinde popülerliğini korumuştur. Zaman da kurgu ile gerçeklik arasında bir noktada …
Devamını gör »Beyin Yakan Paradokslar #3
Antik Yunanistan‘ın medeniyetimize katkısı inkar edilemez. Bunun sebebi antik Yunanistan insanlarının refah ve huzur içinde yaşaması, bu sebepten de kendilerini bilime, sanata ve felsefeye vermeleridir. Kendilerini düşünmeye veren Yunanlar’ın buldukları bazı paradokslar bugün hala kafamızı kurcalıyor. Paradoksların mucidi olarak Yunanlar gösterilebilir. Felsefeci Zenon ise paradoksların babası olarak bilinir. Antik Yunanistan’daki beyin yakan yolculuğumuza Zenon’un paradoksları ile başlıyoruz. Aşil ve Kaplumbağa …
Devamını gör »Beyin Yakan Paradokslar #2
Hatırlarsanız birkaç hafta önce Rusya’da dünya dışından çok güçlü bir sinyal alındığı duyurulmuş, bunu SETI (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) açıklamıştı. Tabii dünya heyecanlanmış, herkesin aklına “Uzaylılarla mı karşılaşacağız? Büyük sessizlik bitiyor mu?” tarzında pek çok soru gelmişti. Astronominin iki büyük paradoksundan biri olan Fermi Paradoksu çözülüyor diye düşünmüştük. Ancak SETI başka bir açıklamayla hevesimizi kursağımızda bıraktı. SETI yeni açıklamasında …
Devamını gör »