Etiket Arşivleri: OpenAI

yapay zeka

Yapay Zekâ Nereye Koşuyor?

Yapay zekâ (YZ) modellerinin artan performansı Arthur C. Clarke’ın “Yeterince gelişmiş bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez,” sözünü akla getiriyor. YZ hakkındaki sohbetlere bir miktar hayranlık ve çokça korku eşlik ediyor. Risklerini bildiğimiz hâlde neden YZ’yı geliştirmeye devam ediyoruz? Bir gün YZ bizden akıllı hâle gelirse neler olabilir? Zaman çabuk geçiyor. Fütürist Ray Kurzweil, 2005 yılında yayımlanan “Singularity Is Near” isimli …

Devamını gör »
yapay zeka resim robot

Yapay Zekâ ile Görsel Tasarlama: DALLE-2, Midjourney ve Stable Diffusion

1920’li yıllar görece bir refah ve demokrasi dönemiydi. 2020’li yıllar ise berbat başladı ve daha da berbatlaşarak devam ediyor. 1920’li yıllar her şeyin parlak göründüğü ve insanlığın geleceğe dair büyük umutlar beslediği bir dönemdi. 2020’li yıllar ise dünyanın giderek belirsizleşen, fakat her hâlükârda oldukça karanlık görünen bir geleceğe doğru hızla sürüklenmeye başladığı bir dönem. 1920’li yıllar dünyanın teknolojik anlamda yeni …

Devamını gör »
elon musk neuralink ustinsan

Elon Musk, Neuralink ve Üstinsan

2016 yılında Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından San Francisco’da kurulan nöroteknoloji şirketi Neuralink Corporation, günümüz sorunlarının çok ötesinde bir vizyon ile yola çıktı. Kısaca değinmek gerekirse Neuralink, beyne eklenen dijital bir implant ile hem beynin sınırlarını zorlamayı hem de günümüz insanını bir üst aşamaya taşımayı hedefliyor. İmplant, protez ya da nanorobotlar aracılığıyla yaşanan ya da yaşanması muhtemel sağlık sorunlarının …

Devamını gör »
yapay zeka

Yapay Zekâ Turing Testini Geçti mi? #2: LOAB

Yapay zekâ tarafından üretilen bir karakter o kadar da şaşırtıcı gelmeyebilir. Ama Loab, belli türden bir tanımlamaya cevap olarak yapay zekâ tarafından yaratılmış. Üstelik ısrarcı ve davetsiz bir misafir gibi birçok farklı görüntüde beliriyor. Görüntülere çoğu zaman kan ve şiddet eşlik ediyor ve bunun nedeni belli değil. Yapay görüntü teknolojisinin uzmanları bile onun burada ne işi olduğunu açıklayamıyor. Loab (“lob” …

Devamını gör »
yapay zeka

Yapay Zekâ Turing Testini Geçti mi? #1

Alan Turing’in kim olduğunu bilmeyen varsa bu durum çok yakında değişebilir. Pek uzak olmayan bir gelecekte bu ismi sıkça duymaya başlayacağımızdan emin olsak da, biz yine de kısaca tanıtalım: Bu dâhi bilim insanı bilgisayar bilimine yaptığı katkılarla ünlenmiştir. Ama sıradan insanlar onu 1950’lerde ortaya attığı ve günümüzde “Turing Testi” olarak bilinen ünlü bir düşünce deneyiyle hatırlar. Buna göre bir görüşmeci, …

Devamını gör »