Etiket Arşivleri: Mevki Uygarlığı

En Tuhaf 10 Bilimkurgu Distopyası

distopya kitaplari

Distopya, bilimkurgu edebiyatı içerisinde sağlam bir geçmişe sahiptir. Distopyalar ciddi ve karanlıktır. Tıpkı kabusların beyni kötü senaryolara hazırlaması gibi okuyucuyuları muhtemel bir kötü geleceğe karşı uyarır. Bazen uyarıdan ziyade sadece çarpıcılık ön plandadır. Onca yıllık distopya geleneği, bir çeşit kovalamacanın (sistem ve karşıtları arasında) yüksek temposunda arka plan olarak kalır. Artık elimizi sallasak distopyaya çarpıyoruz zaten, hâliyle birbirinin tıpkısı, hemen …

Devamını gör »

Bir Yüzleşme Hikayesi: Mevki Uygarlığı

“Özgürlük daima isyana açılan bir kapıdır.” -Georges Bataille Amerikalı yazar Robert Sheckley‘nin 1960 yılında yayımladığı Mevki Uygarlığı (The Status Civilisation), suç ve ceza kavramlarına dair önemli sorgulamalar içermektedir. Bu kavramların sosyolojik tesiri üzerinde duran Sheckley, soğuk savaşın ortasında kutuplara ayrılmışken dünyanın daha iyi olup olamayacağı üzerine kafa yorar ve bu eseri ortaya çıkarır. 1995 yılında ise Metis Bilimkurgu Serisi‘nin üçüncü eseri olarak yerli bilimkurgu …

Devamını gör »

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #1

Tekrar Basilmasi Gereken 12 Bilimkurgu Kitabi

Türkiye’de bilimkurgu yayıncılığının geçmişi 1950’li yıllara dek dayanır. O yıllarda Çağlayan Yayınevi tarafından çıkarılan 10 kitaplık “Yeni Dünyalarda” serisi ile dünyanın önde gelen bilimkurgu yazarları Türkçede ilk kez okunur. 70’li yıllara gelindiğinde Okat Yayınevi’nin 16 kitaptan oluşan “Uzay Serisi” karşılar okuru, 80’li yıllarda ise Baskan Yayınları’nın 25 kitaplık “Kurgu-Bilim Dizisi” ile birlikte bilimkurgu iyiden iyiye ülke okurunun zihninde yer etmeye …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Hiciv Ustası: Robert Sheckley

17 Temmuz 1928’de Amerika’da doğan ve 9 Aralık 2005’te yaşamını yitiren Robert Sheckley, kendi kuşağının usta absürdistlerinden biridir. Yazar, hikaye ve romanlarında kullandığı hazırcevap ve tahmin edilemez tarzıyla hatırlanır. Kendisi hakkında biraz fikir edinebilmeniz için Dimension of Miracles (Mucizeler Boyutu) romanının Otostopçunun Galaksi Rehberi‘ne ilham kaynağı olduğunu söylememiz yeterli olacaktır. Roman yazılımsal bir hata sonucu galaktik piyangoyu kazanan devlet memuru …

Devamını gör »

Dünya’ya Karşı Bir Devrim Mücadelesi: Ay Zalim Bir Sevgilidir

ay zalim bir sevgilidir

“Devrim, çok az kişinin uygulayabilecek kadar yetkin olduğu bir bilimdir. Doğru örgütlenmeye ve hepsinden önce, iletişime bağlıdır.” – Profesör Bernardo de la Paz. Bilimkurgunun ustalarından Robert Anson Heinlein, 1907’de ABD’de doğdu. Deniz Harp Akademesi’ndeki eğitiminin ardından ordunun donanmasında görev aldı. 1934’te ise sağlık sorunları sebebiyle emekliye ayrıldı. Kısa bir süre fizik eğitimi de alan Heinlein bilimkurgu yazmaya girişti. İlk öyküsü, …

Devamını gör »

Metis Bilimkurgu Serisi

metis-bilimkurgu

“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …

Devamını gör »