Geleceğimize ışık tutan fütüristler dizisinin bu üçüncü yazısında 1976 doğumlu bir tarihçi olan Yuval Noah Harari’nin düşünce dünyasını ele almak istiyorum. Kendisini tarihçi ve filozof olarak tanımlayan yazarı, geleceğe dair kritik insani ve sosyal meseleleri kitaplarında akıcı bir üslupla ele alması nedeniyle fütüristler yazı dizime dahil ettim. 2002’de Oxford Üniversitesi’nde tarih doktorasını tamamlamış olan Yuval Noah Harari, halen Kudüs İbrani …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Homo Deus
Harari: Bilimkurgu Günümüzün En Önemli Sanat Türüdür
Sapiens ve Homo Deus gibi çoksatan kitapların yazarı Yuval Noah Harari, bilimkurgunun büyük hayranlarından biri ve yeni çıkan 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabında bir bölümün tamamını bilimkurguya adamış. Geek’s Guide to the Galaxy podcastinin 325. bölümünde Harari şöyle diyor: “Bugün bilimkurgu en önemli sanatsal türdür. Gelecek yıllarda yaşamlarımızı ve toplumumuzu her şeyden çok etkileyecek yapay zekâ ve biyoteknoloji gibi kavramlar …
Devamını gör »Yapay Zeka Notları #2
Son yıllarda yapay zekâ alanında yapılan çalışmalar, bu alanın ilerleyen yıllarda adından daha fazla söz ettireceğini gösteriyor. Özellikle Sophia ile robotik, ifadesiz yüzlerin yerini insanların tüm duygu ve düşüncelerini yansıtan samimi suretlerin alması insanın takındığı yaratıcı tavrın belirli oranda başarı sağladığının kanıtı. Ayrıca yaşanan gelişmeler ve potansiyel fırsatlar, bu alanın ucunun ne denli açık olduğunu da ortaya koyuyor. Yaklaşık 160 …
Devamını gör »Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tahmini
1976 doğumlu İsrailli tarihçi Yuval Noah Harari‘nin 2014 yılında yayımlanan “Hayvanlardan Tanrılara Sapiens” isimli kitabı büyük ses getirmişti. 2017 Haziran itibariyle tam kırk beş farklı dile çevrilen kitap, Homo sapiens’in geçmişini oldukça özgün ve anlaşılır bir tarzda anlatıyordu. Popüler bilim alanında son yılların en başarılı eserlerinden biri olan Sapiens, ülkemizde de çok tutuldu ve hâlâ çok satanlar listelerinde ilk sıralarda …
Devamını gör »