Dünyanın en önemli yatırım bankacılığı ve finansal danışmanlık şirketlerinden Goldman Sachs, Nisan 2017’de yayımladığı raporunda tarihin ilk trilyonerinin bir uzay madencisi olabileceğini belirterek, müşterilerine bu alanda yatırım yapmalarının onlara 21. yy’da muazzam kârlar getireceğine dair tavsiyelerde bulunmuştu. (1) Böyle bir çağrı, kulaklara bilimkurgu gibi gelse de aynı rapora göre asteoridlerde gömülü değerli madenleri çıkarmanın ve Dünya’ya taşımanın önündeki engeller aslında …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Asteroid
Asteroid, Meteoroid, Meteor, Meteorit ve Kuyruklu Yıldız Arasındaki Fark Ne?
Meteorlar, halk arasında şu 3 açıdan meşhurdurlar: Dinozorları yok ettiğini biliriz, arada bir Dünya’yı tehdit ettiğini biliriz (ve Armageddon gibi popüler Hollywood yapıtları bu konuyu işler) ve meteor yağmurları aralıklarla görsel şölen sunar. Ancak her üç konuda da (ve diğer birçok konuda da) terminolojik bazı sıkıntılar bulunmaktadır; çünkü gökyüzünde hareket eden cisimlerin durumlarına göre farklı isimler vermekteyiz ve bunları doğru …
Devamını gör »Bir Nükleer Patlama Dünya’yı Yörüngesinden Çıkarabilir mi?
20. yüzyıl, insanların birbirlerini daha hızlı öldürmek için kitle imha silahları keşfetme uğraşlarıyla geçti. I. Dünya Savaşı’nda zehirli gazlar, II. Dünya Savaşı’ndaysa atom bombası geliştirildi. Onları türlü kimyasal ve biyolojik silahlar izledi. Ama açığa çıkan enerji ve verilen hasar göz önüne alındığında, nükleer bombalar insanlığın en güçlü silahı gibi görünüyor. Peki, bu silahların gücü bir gezegenle boy ölçüşebilir mi? Örneğin …
Devamını gör »NASA’nın Otostopçu Uzay Keşif Aracı: Osiris-Rex
Bennu isimli asteroiti araştırmak için 8 Eylül 2016’da Cape Canaveral’den fırlatılan OSIRIS-REx uzay aracı, Güneş’in etrafında bir tur atıp tekrar Dünya yörüngesine girdi ve yeterli ivmeyi kazanarak asteroide doğru bir yıl sürecek yolculuğuna başladı. Diğer dünyalara ait materyallerin örneklerini incelemek söz konusu olduğunda, Dünya’daki bilim insanları kendilerini zor bir durumla karşı karşıya bulurlar. Bugüne kadar Ay’dan kaya parçaları getirdik ve Mars …
Devamını gör »Dinozorları Yok Eden Asteroit İnsana Nasıl Yaradı?
66 milyon yıl önce dev bir asteroidin dünyaya çarptığını hemen herkes bilir. Ama bu olayın etkileri hala tam anlamıyla çözülmüş değil. Yeryüzüne çarpan asteroit yaklaşık 10 km çapındaydı. Düşüşten birkaç dakika sonra yeşil ve canlı dünya sessizliğe büründü. Özellikle çarpma etkisinin hissedildiği birkaç bin km karelik alan dümdüz olmuş, her tür canlılık belirtisi kaybolmuştu. Bu asteroidin etkisiyle dünyadaki bitki ve hayvan …
Devamını gör »Geleceğin Tarihçesi: Güneş Sistemi Savaşları
Geleceğin dünyasında insanlığın düşmanı uzaylılar değil, kendi torunları olacak. Güneş sistemine yayılmış, koloni etmiş, değişmiş torunlar… Onlar kendilerini büyük ihtimalle insan olarak tanımlamayacaklardır. Eğer fiziksel görünüşlerinde çok büyük değişiklik olmazsa, insan olsalar bile Dünyalı olmayacaklar. Onlar kendilerine Aylı, Marslı, Asteroidli, Venüslü, Merkürlü v.b…diyecekler. Ve politik, ekonomik çatışmalar söz konusu olduğunda insanlığın ana gezegeni Dünya her zaman tehdit ve düşman olacaktır. …
Devamını gör »AXXA’da Bir Çocuk | Gökcan Şahin (Kısa Öykü)
Genç mühendis, Mountain View’daki Geopec Teknoloji & Madencilik merkez binasının A bloğunda, birim müdürünün odasının önündeydi. Gergindi. Kravatıyla oynayarak oyalanıyor, gelip geçenlere amaçsız görünmemeye çalışıyordu. Kapı, yeşil yeşil ışıldamaya başlayınca derin bir nefes alıp içeri girdi. “Söyle Willy,” dedi Birim Müdürü Jacob Nichols, başını masasının üzerini kaplayan ekrandan kaldırmadan. “Axxa’da bir çocuk tespit ettik efendim,” dedi William Stewart bir çırpıda. …
Devamını gör »Değeri Pek Bilinmeyen Bir Yetenek: Yürümek
1. Kısım… Dünya’dayken çok rastladığımız için bize sıradan gelen bazı evrensel muhteşemlikler var. Yağmur ve ateş gibi… Mangal yapmak için gereken ateşi Güneş Sistemi’nde nerede bulabilirsiniz? Cevabı duyar gibiyim. Dünya dışında başka bir yerde, Dünya’daki bir moronun hafta sonu eğlencesi olarak yapabildiği mangal için birkaç dahi ve milyarlarca dolarlık yatırım gerekir. Şimdi gelelim “yürümek” eylemine. Herkes uçmanın hayalini kurar ama …
Devamını gör »Geleceğin Kabusları
Yıl 2006… Daha Metal Fırtına yeni çıkmış, küçük bir ev partisine davet edilmiştim. Ev sahibim tekstil şirketleriyle çalışan bir modacıydı ama gerek iş çevrelerinden, gerekse medya dünyasından arkadaşları vardı. Partide, gen üzerine araştırmalar yapan bir şirketin ortağı iş adamıyla sohbet ettim. Kanada ortaklı, Türkiye’de araştırmalarını sürdüren bir gen şirketi… Sohbetimizin tüm ayrıntılarını yazamam ama gen mühendisliğinin hangi aşamalara geldiğiyle ilgiliydi. Gattaca …
Devamını gör »Güneş Sistemi’nin Hareketli Görseli
Karşınızda güneş sistemimizdeki gök cisimlerinin hareketlerini iki boyutlu düzlemde gösteren harika bir gif. Kepleri’in 3. gezegensel hareket yasasının da söylediği gibi; bir gezegenin yörüngesel periyodunun karesi, dolandığı elipsin ana eksen uzunluğunun küpü ile doğru orantılıdır. Yani basit olarak gezegen, yörüngesinde olduğu yıldızdan ne kadar uzaklaşırsa katetmesi gereken mesafe artacaktır ve aynı zamanda daha yavaş dönecektir. Matematiksel olarak: : Gezegenin yörüngesel …
Devamını gör »