Sinemada 20’li yıllardan beri varlığını sürdüren üç boyutlu filmler, gelecekte de çok farklı teknolojilerle karşımızda olacak. Üç boyutlu görüntü algısının oluşmasını sağlayan stereoskopik film tekniği, 1800’lerin sonlarında ilk olarak fotoğraflarda kullanılmaya başlanmıştı. Aynı görüntü farklı iki açıdan fotoğraflanıp stereoskopik gözlükler yardımıyla üç boyutlu bir illüzyon yaratılmaktaydı. Fransız Lumiere Kardeşler’in 1895 yılındaki ilk sinema gösterimlerinden sonra stereoskopi tekniğinin de beyaz perdeye …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: 3D
Isaac Asimov: 2014 Dünya Fuarı’na Ziyaret
1964’te New York Times için bir makale kaleme alan Isaac Asimov, 50 yıl sonrasının dünyasını hayal etmeye çalışmıştı. O yılki Dünya Fuarı’na katılan ünlü yazar, termonükleer savaşın kıyısında dolaşan bir dünyada yaşamasına rağmen optimist görüşlere sahipti. Asimov, teknolojinin ilerleyeceğini, insan nüfusunun artacağını ve hem denizlerin hem de uzayın sınırlarını keşfedeceğimizi ve kendi yararımıza kullanacağımızı tahmin etmişti. İşte Asimov’un dünyaca ünlü …
Devamını gör »Film İzleme Kültürü
Film izlemek bir tutku ve kültürdür. Birçoğumuzun hayallerini ve ideallerini filmler şekillendirdi ve şekillendirmeye de devam ediyor. Çocuklukta izlenen yapımların kişi üzerindeki etkisi kuşkusuz yetişkinlikte olduğundan çok daha fazladır. Çoğumuz okul sonrası yaşamında mesleki ideallerini gerçekleştirememiş olsa da, çocukluk dönemimizde izlediğimiz filmler hepimizin hayal gücünü zenginleştirip geleceğine katkıda bulundu. Bir gece öncesinden televizyonda izlenen filmler hemen ertesi gün büyük bir …
Devamını gör »Sinemanın Geleceği
Sinema sanatında teknolojiyle en çok içli dışlı olan tür bilimkurgudur. 7. sanat zaten teknik gelişmenin sonucunda ortaya çıkmıştır. İngiliz fotoğrafçı Eadweard Muybridge, 1878’de birden fazla kamerayla bir yarış atını fotoğrafladı. Bunu yapmasındaki amaç, çekilen resimleri birleştirerek ilk hareketli görüntüyü oluşturmaktı. Kamera teknolojisinin daha sonra daha da gelişmesiyle Lumiere Kardeşler, 1895’te ilk halka açık sinema gösterisiyle yeni bir kitle sanatı yaratmışlardı. …
Devamını gör »3D Yazıcılar Günümüzün Replikatörleri mi?
3D Yazıcıların bizim için hayattaki yeri nedir? Star Trek‘teki her şeyi anında üretebilen replikatörler gibi mi yoksa Alaaddin’in Sihirli Lambası gibi mi olacaklar? Bu soruya yanıt vermek hiç de kolay değildir. 3D yazıcıları basit bir oyuncak ya da eğlenceli bir buluş olarak görmemeliyiz, gelecek elli ya da yüz yılın sanayisini 3D yazıcılar şekillendirecektir. Üretim teknolojisilerinde bir devrim sayılan ve geleceğin sanayisi olarak …
Devamını gör »Robotlar Bir Gün Dünyaya Hâkim Olacak mı?
Ya da yapay zekâ nedir? Bize nasıl bir gelecek vaat ediyor? Yapay zekâ insanın yerini alabilir mi? Bilgisayarlar birgün bilinç kazanacaklar mı? Bu ve bunun gibi soruları yanıtlamak, “Evrende Yalnız mıyız?”, “Yaşam nasıl başladı?”, “Herkes renkleri aynı şekilde mi gürür?” ya da “Tanrı var mı?” türünden, henüz tam olarak yanıtlanamamış sorulara birer örnek teşkil eder. Ancak bu sorularla karşılaştığımızda, “Söyleyecek hiçbir şeyimiz …
Devamını gör »