Aylık Arşivler: Şubat 2020

Kuantum Bilişim Nedir? Bir Fizik Kuramı İnsan Davranışını Belirleyebilir mi?

Bazı bilim insanları kuantum mekaniğinin karar verme mekanizmalarını açıklamaya yardımcı olabileceğini düşünüyor. Schrödinger’in kedisinin aynı anda hem canlı hem de ölü olmasına izin veren, bir galaksinin iki ucunda bulunan parçacıkların ‘birbiriyle konuşabileceğini’ söyleyen kuram, en gizemli olayı, yani insan davranışlarını da açıklayabilir. Kuantum fiziği ve insan psikolojisi birbirinden ilgisiz alanlarmış gibi görünebilir, ancak bazı bilim insanları iki alanın ilginç bir …

Devamını gör »

Gizemli Bir Mecara: Şafak Projesi Phobos

1917’de doğan Arthur C. Clarke, Bir Uzay Efsanesi ve Rama serisinin yanında Çocukluğun Sonu adlı romanı ve bilim alanında yaptığı çalışmalarıyla bilim ve bilimkurgunun kapsadığı her yerde fikri önemsenen bir yazar haline geldi. Yıldızlara olan merakıyla kendisini hayal bile edemeyeceği bir geleceğe götüren Clarke, kaleme aldığı öyküleri, romanları ve makaleleriyle arkasında bıraktığı birçok yazara esin kaynağı oldu. Şafak Projesi Phobos …

Devamını gör »

Kuşku ve Empati: Blade Runner 2049’da İnsan Felsefesi

Blade-Runner-2049

Uyarı: Bu yazı spoiler içermektedir. 2049 yılında, K (Ryan Gosling), LAPD adına çalışan bir avcı, “blade runner” androiddir. Eski, Nexus 8 kopyaları yakalayıp “emekli” etmektedir. K, bir protein çiftliğinde bulduğu kopyayı öldürdükten sonra ağacın altına gömülü bir kutu bulur. Kutuda hamile bir kadın androide, Rachael’a ait kemikler vardır. Teğmen Joshi (Robin Wright) androidlerin hamile kalmasının insan ve androidler arasında bir …

Devamını gör »

Paralel Evrenlere Açılan Kapı: Uzaydaki Çatlak

Chicago doğumlu Amerikalı ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick, inişli çıkışlı yaşamına 36 roman ve onlarca öykü sığdırdı. Tüm yaşamı boyunca bitmek bilmeyen sıkıntılarla uğraşan yazar, henüz 54 yaşındayken aramızdan ayrıldı. Eserlerini kişiliğinden yansıyan sayısız imgeyle süsleyen yazarın ismi, birçok bilimkurgu filmine de doğrudan ya da dolaylı olarak katkıda bulundu. Onun tüm dünyada bu denli ün kazanmasının sebeplerinden biri de …

Devamını gör »

Alternatif Retro Konsollar

Microsoft ve Sony, önceki yıl duyurdukları yeni oyun konsollarının lansmanını bu sene yapmaya hazırlanıyor. Yakın bir tarihte tanıtımları yapılacak dokuzuncu nesil konsolların, bulut oyunculuğunu ikinci planda bırakacağı gözlemleniyor. Playstation Now ve xCloud bulut servisleri, kullanıcılara alternatif bir hizmet olarak sunulacak. Dolayısıyla iki rakip firma, yeni nesilde fiziki medyadan (Bluray) vazgeçmeye pek de niyetli değil. Nintendo cephesinde ise henüz yeni bir donanım …

Devamını gör »

Tokyo’nun Son Çocukları’nın Dönüşümü

Yirmili yaşlarında Almanya’ya yerleşen Yoko Tawada yazın kariyerini çift dilli sürdüren ve dilin olanaklarından azami düzeyde yararlanan bir yazar. Kitapları Akutagawa Ödülü de dahil olmak üzere farklı ülkelerde birçok armağanla taçlandırılan Tawada, kimi eserlerinde hem Japonca hem de Almancayı kullandı. Hislerini ve tasarılarını, daha iyi ifade ettiğine inandığı dil hangisiyse onunla dışa vurmayı yeğledi. Batı ve Uzak Doğu gibi birbirinden …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerindeki Bazı Temel Hatalar

Bilimkurgu filmleri her ne kadar keyifli olsa ve izleyicilerin ufkunu genişletse de, bilim yönünden güvenilmez oldukları söylenebilir. Nihayetinde kimse bilimkurguya bilimi tüm gerçekliğiyle tatbik etmek gibi katı bir sorumluluk yüklemiyor. Ancak bazı hatalar fazlasıyla göze batmıyor da değil. Mesela uzay savaşlarının olduğu sahnelerdeki ses efektleri gibi. Uzayda, ses minimal ölçüde yayılabilse de, örneğin yoğun toz bulutlarının olduğu bölümlerde, aslında o …

Devamını gör »

Gelecekten Geçmişe Bir Kıyamet Kitabı

Bilim şimdiki kuramsal limitlerinin ötesine taşıp zamanda yolculuğun formülünü bulabilseydi, bu belki de en çok tarihçilerin işine yarardı. Geçmişe ait birtakım bulgular-belgeler, üzerinde mesai harcanan ve aydınlatılmaya çalışılan dönemle ilgili muğlak veya kesin bilgiler verse de, aynı vakanın farklı dünya görüşündeki tarihçiler tarafından tamamen zıt yorumlandığı da oluyor. Sonuçta tarih, pozitif bilimler gibi gözlem veya deneye dayalı, ölçümler yapılabilen bir …

Devamını gör »

Mezar Soyguncuları | Selim Erdoğan (Kısa Öykü)

“Buradan bir şey çıkacağını sanmıyorum,” dedi Tau. Bir yandan da duvarı kaplayan ekrandaki haritadan gözünü alamıyordu. “Bu işler eskisi gibi değil. Yatırım gerekiyor. Planlama, yolculuk, yakıt… Yüzde kaç olasılığa bir yılını verirsin?” Eta’ya baktı. Yuvarlak kırmızı yüzü, uzun kıvırcık saçları, yağlı bedeniyle her yıl milyarlarca kilometre yolculuk yapan bir mezar soyguncusundan çok turnuvalara katılan bir video oyuncusunu çağrıştırıyordu. Maceracı kişiliğine …

Devamını gör »

The Orville’in 3. Sezonuna Dair Bildiklerimiz

The Orville‘in ilk iki sezonu Star Trek‘e saygı niteliğindeydi. Resmi olmayan “Trek” ataları gibi, The Orville de küçük ama sıkı bir hayran kitlesi elde etti. Fox bu hayranlığı 3. sezona onay vererek ödüllendirdi, ancak 3. sezon Fox‘da yayımlanmayacak. Orville’in yaratıcısı Seth MacFarlane, 2019 San Diego Comic-Con’da dizinin, 3. sezonunda Hulu’ya geçeceğini duyurdu. Evet, The Orville artık bir Fox dizisi değil. …

Devamını gör »