Frank Herbert, 1920 doğumlu Amerikalı gazeteci ve bilimkurgu yazarı. Yazarlık kariyerine 1955’te yazdığı psikolojik gerilim türündeki romanı The Dragon in the Sea ile başladı. Tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşan, yan serileri hariç altı kitaptan oluşan Dune serisini 1965 ile 1985 yılları arasında yazdı. Arthur C. Clarke’ın “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.” sözleriyle bahsettiği roman, din, ekonomi ve …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Haziran 2019
Tek Mekânda Geçen Bilimkurgu Filmleri #1
Kurgunun, karakterlerin ve anlatım biçiminin yanı sıra, her türde olduğu gibi bilimkurguda da mekân yaşamsal bir önem arz eder. Çünkü mekân genişledikçe görsellik ve olay örgüsü de serpilip zenginleşir. Ancak bazı eserler vardır ki, anlatısını tek mekânla sınırlayarak bizlere cüretkâr öyküler anlatır. Bu filmlerde mekân, adeta bir tiyatro oyununda olduğu gibi sınırlıdır. Ayrıca mekânı daraltmak, efektlerden çok oyunculuğa ve hikâyeye …
Devamını gör »5. Sezonuyla Black Mirror
Geçtiğimiz yılbaşında yayımlanan Bandersnatch isimli interaktif filmin ardından Black Mirror‘ın merakla beklenen 5. sezonu izleyicilerle buluştu. Dizinin Netflix’e geçmesinden sonra 6 bölümden oluşan iki sezonun ardından yeniden ilk iki sezondaki formata dönen dizinin yaratıcısı Charlie Brooker, 3 yeni bölümle birlikte Black Mirror evrenini biraz daha genişletmiş oldu. Toplamda 23 bölüme ulaşan dizinin bu sezonki bölümlerinin isimleri ise sırasıyla şöyle: Striking …
Devamını gör »Apollo Görevlerinin Bilimkurguya Etkisi
Jules Verne’nün 1865 yılında yazdığı “Dünyadan Ay’a” adlı romanı, Amerikalıların kendilerini Ay’a devasa bir savaş topuyla attıklarını tasavvur ediyordu. Top; Amerikan iç savaşı döneminde önde gelen bir teknolojiydi. Bir yüzyıl sonra insan hakları hareketi gerçekleşirken, Star Trek ise Atılgan adlı yıldız gemisinde çeşitli etnisitelerden gelen bir uzay mürettebatı kurguladı. Tarihçi Margaret Weitekamp’a göre, çeşitli ırkların birlikte uyum içinde çalışma konsepti …
Devamını gör »Star Wars Fan Filmi: Han Solo: A Smuggler’s Trade
Han Solo hâla bildiğiniz gibi! Her türlü alengirli işe bulaşmaktan çekinmeyen kahramanımız, Gyorsho tarafından esir tutulan yakın dostu Chewbacca’yı kurtarmak için kısa bir maceraya atılıyor. Yönetmenliğini Keith Allen‘ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Jamie Costa, Doug Jones gibi tanınmış simalar var. İyi seyirler…
Devamını gör »TBD 2019 Bilimkurgu Öykü Yarışması Başvuruları Başladı
Türkiye Bilişim Derneği‘nin bu yıl yirmi birincisini düzenlediği bilimkurgu öykü yarışması için son başvuru tarihi 31 Ağustos 2019 olarak açıklandı. 21 yıldır bilimkurguseverlere düşlerini ve düşüncelerini sergileme fırsatı veren TBD, Türkiye’de bilimkurgu üretimi açısından önemli bir boşluğu dolduruyor. Güçlü jürisiyle geniş bir katılımı değerlendirip büyük bir organizasyonun altından kalkarken, öyküleri de kitaplaştırarak türün hayranlarına sunuyor. Bunun yanı sıra bilişim sektörüne bilimkurgu …
Devamını gör »Gölgeler ve Renkler | Faruk Korkmaz (Kısa Öykü)
“Kırmızı hapla mı başlasam, yoksa koyu pembeyle mi? Hımm, sarı olanı daha güzel, en iyisi önce onu yutayım.” İlaçlarını, pardon, daha doğrusu; doktorunun çift tırnak içinde sarf ettiği, “Fetüsün gelişimini destekleyici preparatlar” şeklindeki sihirli cümleyle müsemma zamazingolarını hangi sırayla içeceğini şaşırmıştı. Mutfak penceresinin önünde durmuş, iki eliyle soğuk tezgâhı sıkıca kavramıştı, içinden gelen derin bulantı, başından aşağı yayılan ateşe galebe …
Devamını gör »Vidocq’ta Aydınlanma İzleri ve Liberal Devrim
Vidocq (Pitof, 2001) bir dedektiflik hikâyesini konu alıyor. Ünlü dedektif Vidocq, başta isteksiz olduğu bir soruşturmayı kabul eder ve Paris’in önde gelen kişilerinin kaza gibi görünen esrarengiz ölümlerini araştırmaya başlar. Soruşturma ilerledikçe kendisine Simyacı denilen ve aynalı bir maskenin ardına saklanan bir katil bütün şüpheleri üzerine çeker. Filmin başında dedektif Vidocq, Simyacı’yı kovalar. Yaptıkları mücadeleyi kaybeden Vidocq, ölmeden önce Simyacı’nın …
Devamını gör »Hatmetmeniz Gereken Anime Yönetmenleri #1
Anime izleyicilerinin çoğunda şu refleks vardır: İzlenecek animenin hangi kategoride olduğuna bakılır, konu da ilginçse kaybedecek ne olabilir ki? Oysa bir animenin kategorisi ve konusu kadar bakılması gereken iki başlığı daha vardır: Yönetmeni ve stüdyosu. Çizgi dışında izlediğiniz yapımlarda, aslında bu dörtlüyü (kategori, konu, yönetmen ve stüdyo) aradığınızı siz de fark edeceksiniz. Hatta bazen serinin ilk filmlerine o kadar hayran …
Devamını gör »League of Legends ve Bilimkurgusal Kahramanları
League of Legends yani Efsaneler Ligi, 27 Ekim 2009 tarihinde piyasaya sürülen bir video oyunu. Oyunun yapımcısı ise benzer bir yazımızda sözünü ettiğimiz Dota’nın haritasını tasarlayan Steve Feak. Görselliği ve yeni nesil jenerasyonun video oyunlarına olan ilgisi Efsaneler Ligi’ni hiç tahmin edemeyeceği bir başarıya ulaştıran en önemli etkenlerin başında geliyor. Beklenmedik bu başarıyla çevrimiçi oyun bazında en çok oynananlar listesine …
Devamını gör »